joi, 11 martie 2010

Despre crestere (III)


“Cel de-al treilea aspect al cresterii nediferentiate , care nu poate fi separat de cresterea economica si tehnologica , este reprezentat de cresterea institutiilor – de la companii si corporatii la colegii si universitati , biserici , orase si guverne . Indiferent de scopul initial al unei institutii , cresterea acesteia dincolo de o anumita marime distorsioneaza invariabil respectivul scop , inlocuindu-l cu scopul autoconservarii si al cresterii . In consecinta acestei distorsiuni , persoanele care apartin institutiei si persoanele care vin in contact cu aceasta resimt o puternica alienare si depersonalizare ; in acelasi timp ,  organizatiile si comunitatile mici sunt amenintate si adesea cedeaza sub presiunea exploatarii institutionale . (…)
Una dintre cele mai periculoase forme de manifestare ale acestui tip de crestere se manifesta in cazul corporatiilor . Acestea au depasit limitele granitelor nationale si au acumulat averi care depasesc PIB-ul multor natiuni ; in consecinta , puterea lor economica si politica depaseste cu mult puterea guvernelor , amenintand suveranitatea statelor . Puterea acestor corporatii influenteaza fiecare aspect al vietii sociale , controleaza procesul legislativ , distorsioneaza informatiile primite de public , determina functionarea sistemului educational si directia cercetarilor universitare , perverteste sistemele de valori in functie de interesele proprii , toate astea in afara oricarui cadru legislativ .
Legile facute pentru oameni sunt inadecvate corporatiilor . Cresterea corporatiilor a depasit cu mult dezvoltarea cadrului legislativ actual . Natura corporatiilor este profund inumana ; cresterea continua si profitul sunt singurele legi dupa care opereaza . Din acest motiv , concepte ca “proprietatea privata” si “intreprinderea privata” au inceput sa fie confundate cu “proprietatea corporatista” si “capitalismul de stat” . In acelasi timp insa , corporatiile nu accepta responsabilitati individuale , fiind astfel organizate incat directorii executivi sa beneficieze de impunitate .
Consecintele acestei situatii sunt catastrofale : dezastre ecologice si tensiuni sociale , eliminarea de pe piata a mii de firme mici , exploatarea populatiei active si aducerea acesteia intr-o stare de dependenta fata de corporatii , santajarea statelor si a guvernelor , deturnarea banului public in folos propriu , s.a.m.d. . Crima corporatista pe scara larga este cea mai raspandita activitate criminala . Cu toate acestea , nu este pedepsita .”  (Fritjof Capra , “Momentul adevarului”)
___________________________________________________________________________
Concluzii :
Daca “cresterea este o conditie esentiala a vietii” , cresterea neincetata si nediferentiata este caracteristica cancerului . Asemenea cancerului , “cultura” corporatista a diseminat in intreaga “comunitate globala” . Metastaze avem in economie , in administratie , in mass media , in invatamant si cercetare , in medicina ; pana si ONG-urile care (pretind ca) lupta impotriva fenomenului sunt organizate si functioneaza dupa principii corporatiste .     
Ce putem face ?
Inainte de toate , sa incercam sa intelegem ceea ce se intampla . Sa intelegem ca viata nu permite cresterea neincetata si nediferentiata . Sa intelegem ca actuala paradigma corporatista este indreptata impotriva vietii . Sa intelegem ca nu exista cale de mijloc . Sa intelegem ca trebuie sa alegem . Acum .  Si sa intelegem consecintele alegerii .
Apoi , sa actionam . Ca indivizi si la nivel de comunitati locale . Cum ? Cateva directii sunt trasate de David C. Korten , in “Lumea post-corporatista” . Despre aceste directii , in curand .    

vineri, 5 martie 2010

Despre crestere (II)


Inainte de a continua , cateva cuvinte despre rostul acestor citate* . In primul rand , nu strica sa ne reamintim (din cand in cand) ca , in circumstante si din perspective cu totul diferite , am fost constant preveniti in legatura cu dezastrul spre care ne indreptam . Apoi , cartile sunt scumpe si timpul curge repede ; in plus , nu toti avem dispozitia si obisnuinta de a citi . Chiar citind , putem scapa din vedere sau putem uita esenta . Si nu in ultimul rand , citatele trebuie intelese ca o maniera de a-mi exprima respectul si recunostinta fata de acei care m-au ajutat sa inteleg , in parte , lumea in care traiesc . Acestea fiind precizate , revin la afimatiile lui Capra in “Momentul adevarului” :    
“Cea mai grava consecinta a cresterii economice continue este epuizarea resurselor naturale ale planetei . Rata acestei epuizari a fost matematic prezisa la inceputul anilor ‘50 de catre geologul M. King Hubbert , care a incercat sa prezinte respectiva (pe atunci) ipoteza presedintelui Kennedy si succesorilor acestuia , dar a fost considerat , in general , ca fiind maniac . Intre timp , ipoteza a fost confirmata la virgula , iar Hubbert a fost distins cu numeroase premii .
Estimarile facute de Hubbert arata ca graficele productiei / epuizarii pentru toate resursele naturale neregenerabile urmeaza curba lui Gauss , fiind identice cu graficele care redau inflorirea si decaderea civilizatiilor . La inceput , aceste curbe prezinta o crestere gradata , continuata de o crestere dramatica , o scurta stationare pe palierul maxim , un declin rapid si abrupt si , in final , disparitia . (…)   
Urmand modelele curente de crestere sustinuta si nediferentiata , vom epuiza in curand toate rezervele naturale vitale pentru supravietuirea actualei civilizatii (posibil pentru supravietuirea speciei) . Pentru a incetini acest proces , este obligatoriu sa abandonam paradigma cresterii economice continue si sa limitam cresterea populatiei la nivel planetar . (…)
In cultura occidentala , cresterea economica este in relatie directa cu cresterea tehnologica . (…) Manifestarea finala a obsesiei legate de tehnologia de varf este fantezia indusa pe scara larga care sustine ca toate problemele noastre vor fi rezolvate prin crearea de colonii artificiale in spatiul extraterestru . Dincolo de incertitudini , eroarea fundamentala a acestei abordari consta in credinta naiva (foolishness) ca tehnologia spatiala va rezolva criza sociala si culturala care se manifesta pe planeta noastra . Cu alte cuvinte , este gresita relatia de determinare : nu tehnologia determina natura sistemului de valori si relatiile sociale , ci exact invers .
Tehnologia actuala este fragmentara , inclinata spre manipulare si control , adecvata managementului centralizat , si nu holistica , inclinata spre cooperare , cu caracter autoafirmativ si pretabila la aplicarea la nivel regional de catre si pentru comunitati de mici dimensiuni . Prin urmare , este profund antiecologica , antisociala , nesanatoasa si inumana . Pe scurt , impotriva Naturii .
* pentru a evita incalcarea dreptului de autor si din motive subiective , citatele sunt apoximative (fara a le fi denaturat , insa , sensul) .