“Cel de-al treilea aspect al cresterii nediferentiate , care nu poate fi separat de cresterea economica si tehnologica , este reprezentat de cresterea institutiilor – de la companii si corporatii la colegii si universitati , biserici , orase si guverne . Indiferent de scopul initial al unei institutii , cresterea acesteia dincolo de o anumita marime distorsioneaza invariabil respectivul scop , inlocuindu-l cu scopul autoconservarii si al cresterii . In consecinta acestei distorsiuni , persoanele care apartin institutiei si persoanele care vin in contact cu aceasta resimt o puternica alienare si depersonalizare ; in acelasi timp , organizatiile si comunitatile mici sunt amenintate si adesea cedeaza sub presiunea exploatarii institutionale . (…)
Una dintre cele mai periculoase forme de manifestare ale acestui tip de crestere se manifesta in cazul corporatiilor . Acestea au depasit limitele granitelor nationale si au acumulat averi care depasesc PIB-ul multor natiuni ; in consecinta , puterea lor economica si politica depaseste cu mult puterea guvernelor , amenintand suveranitatea statelor . Puterea acestor corporatii influenteaza fiecare aspect al vietii sociale , controleaza procesul legislativ , distorsioneaza informatiile primite de public , determina functionarea sistemului educational si directia cercetarilor universitare , perverteste sistemele de valori in functie de interesele proprii , toate astea in afara oricarui cadru legislativ .
Legile facute pentru oameni sunt inadecvate corporatiilor . Cresterea corporatiilor a depasit cu mult dezvoltarea cadrului legislativ actual . Natura corporatiilor este profund inumana ; cresterea continua si profitul sunt singurele legi dupa care opereaza . Din acest motiv , concepte ca “proprietatea privata” si “intreprinderea privata” au inceput sa fie confundate cu “proprietatea corporatista” si “capitalismul de stat” . In acelasi timp insa , corporatiile nu accepta responsabilitati individuale , fiind astfel organizate incat directorii executivi sa beneficieze de impunitate .
Consecintele acestei situatii sunt catastrofale : dezastre ecologice si tensiuni sociale , eliminarea de pe piata a mii de firme mici , exploatarea populatiei active si aducerea acesteia intr-o stare de dependenta fata de corporatii , santajarea statelor si a guvernelor , deturnarea banului public in folos propriu , s.a.m.d. . Crima corporatista pe scara larga este cea mai raspandita activitate criminala . Cu toate acestea , nu este pedepsita .” (Fritjof Capra , “Momentul adevarului”)
___________________________________________________________________________
Concluzii :
Daca “cresterea este o conditie esentiala a vietii” , cresterea neincetata si nediferentiata este caracteristica cancerului . Asemenea cancerului , “cultura” corporatista a diseminat in intreaga “comunitate globala” . Metastaze avem in economie , in administratie , in mass media , in invatamant si cercetare , in medicina ; pana si ONG-urile care (pretind ca) lupta impotriva fenomenului sunt organizate si functioneaza dupa principii corporatiste .
Ce putem face ?
Inainte de toate , sa incercam sa intelegem ceea ce se intampla . Sa intelegem ca viata nu permite cresterea neincetata si nediferentiata . Sa intelegem ca actuala paradigma corporatista este indreptata impotriva vietii . Sa intelegem ca nu exista cale de mijloc . Sa intelegem ca trebuie sa alegem . Acum . Si sa intelegem consecintele alegerii .
Apoi , sa actionam . Ca indivizi si la nivel de comunitati locale . Cum ? Cateva directii sunt trasate de David C. Korten , in “Lumea post-corporatista” . Despre aceste directii , in curand .