miercuri, 25 decembrie 2013

Dupa 24 de ani de “libertate” ...



... Romania este ingenuncheata de parazitii care au coplesit-o . Apasati parca de povara greselilor ireparabile comise in acel decembrie blestemat , am pierdut , ca popor , sensul parcursului nostru istoric , si ajunsi intr-o stare de marasm malign , ratacim intr-o tranzitie perpetua care ne duce spre nicaieri .

Astazi , din perspectiva pe care numai timpul o poate oferi , afirm fara rezerve ca toti cei care am iesit in strada in decembrie ’89 , cu buna sau cu rea-credinta , nu am facut nimic altceva decat am deschis calea vrajmasilor nostri si , prin asta , am facut posibila propria noastra distrugere .

Asasinarea sotilor Ceausescu in ziua de Craciun nu a fost – cum gresit credeam atunci - un act de dreptate , ci un omor ritualic infaptuit de tradatori naimiti , omor care prevestea cu claritate ceea ce avea sa urmeze ...

Consider ca platesc o datorie de onoare afirmand raspicat si fara echivoc ca Ceausescu , cu toate defectele inerente firii omenesti , a fost un roman inzestrat cu calitati exceptionale si de un patriotism neobisnuit . In plus , in fata mortii a probat o demnitate epica . Nu trece zi in care sa nu ma căiesc ca am consimtit la acea ticalosie ...  

Cei carora inca mai bajbaie , le sugerez sa se gandeasca de doua ori la ceea ce am savarsit , ca popor , in ultimii 24 de ani . Si le sugerez si urmatoarele jaloane : am pierdut mai multa populatie activa decat am pierdut in cele doua razboaie mondiale la un loc , ajungand in pragul unui dezstru demografic , am distrus industria faurita de comunisti redevenind o tara subdezvoltata , am distrus sistemele de irigatii , institutele de cercetari agricole si implicit agricultura moderna , am distrus scoala , cercetarea , sportul , sistemul medical , cinematografia s.a.m.d. . Am cedat pietele de desfacere , am "retrocedat" proprietatile pretinse de urmasii grofilor unguri si ai speculantilor perciunati , am concesionat pe nimic resursele naturale si am despadurit Carpatii . Ne-am repudiat traditiile si cultura si ne-am ridiculizat istoria . Am distrus armata , ajungand la mila vrajmasilor . Ne-am scos la mezat pana si pamantul pe care calcam si am renuntat la onoare si la demnitate . Asta am facut de cand l-am asasinat pe Ceausescu ... Si toate astea pentru ce ?
...

Subminandu-si insasi ratiunea de a fi , statul roman denunta , rand pe rand , toate obligatiile pe care le are fata de noi . Concomitent , isi aroga rolul de exponent al intereselor “finantatorilor internationali” si al corporatiilor americane , fortand parca apropierea de punctul in care conceptul de “stat” se va disocia total de ideea de “patrie”. Una din consecintele implicite acestei disocieri va fi aceea ca orice patriot va deveni , obligatoriu , un inamic al statului ...
.

6 comentarii:

razvan coltea spunea...

Iti cunosc opinia , am mai dialogat pe aceasta tema si revin doar la ultima parte a articolului tau nu inainte de a afirma ca ai dreptate la virgula. Singura mea obiectie este ca folosesti „am” in loc de „au”.Este drept ca noi i-am suportat cu stoicism timp de 24 de ani si i-am reales cu o superba inconstienta.Afirm raspicat si nu sunt singurul ca noi suntem o generatie ratata si sper ca cei care acum sunt pe bancile scolii sau prin gradinite sa indrepte erorile generatiei noastre. Si inca ceva despre cei care „au”: cu totii, dar absolut totii, s-au format ca mentalitate in „epoca de aur”.Au avut parinti foarte bine situati in aceiasi epoca, vezi Geoana cu tatal general , vezi Oprescu cu tatal tot general (de militie, securitate, nu mai conteaza) vezi Petrica Roman si asta ca sa dau numai cateva exemple dar daca-i cauti pe toti la autobiografie toti au pe cineva cu steaua in frunte.Parca si Naumovici este bunicul cuiva. Cea mai mare calitate a liderilor din perioada „epocii” era jigodenia.Ea s-a transmis ereditar celor care timp de 24 de ani au infaptuit cu atata pricepere distrugerea tarii. Si refuz sa cred ca numai niste defecte inerente ale firii omenesti l-au impiedicat pe Ceausescu sa accepte un cult desantat al personalitatii, sa accepte festivalul national de minciuna si raportari gogonate , sa accepte publicarea sub numele sau a unor tomuri intregi pentru care si Sandra Brown ar muri de invidie din punct de vedere cantitativ sau ca analfabeta de nevasta-sa sa-si cocoatze numele pe cercetarile unor reputati specialisti in chimie in batjocura lor. Si , ca o incununare a imbecilitatii, sa se faca si academiciana. Dezastrul in care se zbate tara la acest moment isi are inceputul in perioada imediat urmatoare vizitei facute lui Kim Ir Sen. Inceputul erei jigodiilor. Ei si progeniturile lor au distrus tara , cei scoliti in perioada comunista si nu putinii romani care s-au intors in tara dupa ani lungi de surghiun si pe care puteam fi tentati sa-i credem ca fiind uneltele strainatatii.
Fiecare popor are momentele lui de cumpana.Asta nu este nici primul si, in mod cert, nici ultimul. Toate aceste momente au explicatiile lor.Si, presupunand ca nu ar fi fost omorat in decembrie ‚89 , ca noi ramaneam singura insula de comunism din Europa , oare ce s-ar fi intamplat dupa aceea? Murea de moarte buna peste cativa ani si se instituia un comunism dinastic de tip nord-coreean? Daca Nicusor era mai diliu decat ta-su? Bateam si noi pas de defilare si plangeam rupandu-ne pumnii pe stadioane?

Florin Staicu spunea...

1. "Am" ca popor . Indiferent de ceea ce ma individualizeaza , fac parte din acest popor . La fel si tu .
2. Fac o distinctie neta intre Ceausescu , care a fost un patriot de mare exceptie , si esaloanele de conducere de la toate nivelurile fostului partid comunist . Marea majoritatea a celor care faceau parte din aparatul de partid si de stat nu erau animati de convingeri ideologice , ci de setea de parvenire ; cel care i-a numit "burghezia rosie" a fost inspirat . Dintre astia s-au recrutat cozile de topor care au tradat . Astia si progeniturile lor l-au vandut si pe Ceausescu , care le statea ca un os in gat , si ne-au vandut si pe noi . La pachet . Astia s-au dat peste cap in decembrie '89 si din politruci comunisti au devenit - in lunile si anii care au urmat - apostolii neo-liberalismului si ideologii capitalismului . Astia s-au transformat peste noapte din militieni in politisti si din procurori in revolutionari ...
3. Evident ca Romania nu putea sa se sustraga schimbarilor istorice si nici curgerii timpului , dar lucrurile ar fi stat altfel daca jigodiile de care am amintit nu ar fi tradat , nu l-ar fi asasinat pe Ceausescu sau , la limita , ar fi fost impiedicate sa incalece Romania postcomunista . Altfel spus , pentru tot ceea ce s-a intamplat rau si inainte si dupa decembrie '89 , vinovata este burghezia rosie . Intr-o masura suficient de precisa , vinovatii sunt cunoscuti si pot fi stransi oricand contextul o va permite .
4. Trec peste greselile atribuite lui Ceausescu (se gasesc destui care sa le judece) si ma opresc la ceea ce a facut bun pentru Romania , fara a intra insa in detalii . Foarte pe scurt , as zice ca Ceausescu a incercat sa faca din Romania un stat independent din toate punctele de vedere , inclusiv militar si financiar . Culmea este ca aproape a reusit . Cum grandoarea scopului nu poate fi pusa in discutie , ar putea fi aduse obiectii asupra mijloacelor , dar si astea ar trebui facute cu rezerva .

Concluzii :

a) Condusi de Ceausescu , ne-am sacrificat (sau am fost sacrificati , daca vrei) pentru mai binele urmasilor nostri . Astazi suntem sacrificati mai abitir ca ieri pentru binele altora .
b) Un conducator ca Ceausescu apare intr-un context potrivit in istoria unui popor o data la mie de ani . Afirmatia asta NU este o figura de stil .
c) Ma indoiesc ca Romania va mai avea vreodata sansa unui conducator ca Ceausescu intr-un context comparabil cu perioada anilor 1960 – 1990 . De fapt , tinand cont de parcursul sa-i zicem “postrevolutionar” al Romaniei , am mari rezerve in legatura cu viitorul Romaniei .
d) Socialismul a fost o oranduire proasta si Ceausescu a fost un dictator , dar au dus Romania de la statutul de furnizor de grau si de petrol aflat la discretia marilor puteri aproape de independenta reala si totala . “Libertatea” , democratia parlamentara si capitalismul sunt absolut sublime , dar ne-au intors la statutul de colonie subdezvoltata aflata la cheremul marilor puteri , ne-au depopulat teritoriul si ne-au adus in pragul dezmembrarii teritoriale . Bazat pe aceste realitati , trage concluziile care se impun .
e) Mi-e lehamite de cat tot aud de “comunistii si urmasii lor” , cu referire la burjuii rosii . Astia n-au fost niciodata comunisti , dupa cum nu sunt nici liberali si nici social-democrati sau mai stiu eu ce . Astia sunt toti in par nimic altceva decat niste jigodii oportuniste care ar vinde oricand pe oricine numai sa le fie lor bine . Ideologia presupune pe langa idealism o anume noblete sufleteasca , o anume integritate morala . De unde asa ceva la gunoaiele astea ? Astia s-au transformat peste noapte din “comunisti” in taranisti , si dupa aia au luat partidele la rand . Ce dracu are in comun cu ideologia comunista un parvenit lacom si snob , care si-ar vinde si copiii (lui sau ai altora) ?


Iti inteleg intr-o oarecare masura resentimentele , dar incearca sa judeci tinand cont de toate faptele si avand in vedere cadrul general , nu orbit de ura si nu dupa cliseele propagandei neprietenilor …

razvan coltea spunea...

Nu am cunoscut niciodata ura ca sentiment. Am incercat admiratia , scarba, lehamitea, indiferenta, furia, etc.Nici macar invidia nu m-a macinat vreodata in viata.
Revin la vizita in Corea de Nord. Odata cu intoarcerea de acolo s-a scris prima litera de pe actul sau de condamnare la moarte.La propriu. In anii copilariei noastre librariile erau pline de carti si nu de maculatura. Capodopere ale literaturii romanesti si universale. La televizor , pe cele doua canale, asa amarate cum erau ele , vedeai o gramada de filme .Nu numai americane, de o calitate oarecum indoielnica, dar si creatii ale neorealismului italian, filme extraordinare frantzuzesti, etc.Se gaseau ziare in care, exceptand Scanteia, chiar aveai ce sa citesti. Aparuse fenomenul Paunescu si Cenaclul Flacara. Televiziunea romana ii avea pe Vornicu, Topescu, Bocanet,etc. care produceau niste emisiuni cu nimic mai prejos decat corespondentii lor occidentali si erau pusi in valoare. Exploda o generatie crescuta si scolita dupa razboi , de un nivel intelectual care nu a mai fost atins de generatia mea, de exemplu. Una peste alta, poporul, pe langa paine avea si circ. De cu totul alta calitate decat bataia de joc din ultimii 20 de ani. Odata cu blestemata de vizita toate astea s-au schimbat: cenzura, din discreta, a devenit agresiva ,cartile au inceput sa dispara si sa se vanda pe sub mana, televiziunea a ajuns o gluma sinistra , pentru o Dacie trebuia sa stai la rand 5 ani(nu mai vorbesc de ARO si Dacia Combi unde trebuia sa astepti 7-8 ani) , se rationalizase aproape orice, era interdictie de circulatie in functie de cum se termina numarul de inmatriculare al masinii.
In loc sa accepte o mica disidenta pe care ar fi putut s-o controleze foarte usor a preferat sa-i puna pumnul in gura.In loc sa faca si el ca Tito si sa dea drumul celor care vroiau sa plece in occident la munca a preferat sa puna granicerii sa-i faca ciur pe fasie.Probabil ca daca pe langa yugoslavi si romanii ar fi plecat la munca in prosperul occident nu ar mai fi trebuit sa asteptam 40 de ani ca sa ne dam seama ce imens cacat poleit este acolo.Probabil ca li se punea sare pe coada cu extrem de putina delicatete. Ce l-ar fi costat daca n-ar mai fi exportat orice cu orice pret si indiferent de cost? Daca n-ar mai fi asteptat romanii 5 ani ci doar un an pentru o masina? Ce s-ar fi intamplat daca n-ar fi umilit o natiune intreaga ce se calca in picioare ca sa apuce o bucata de carne sau un carton de oua? Dar daca n-ar fi lasat femeile sa moara dupa un avort daca nu dadeau in gat pe cel/cea care executasera manopera umilindu-i inclusiv pe medicii care stateau cu securistul in spate si nu se puteau atinge de ele fara aprobare? Indraznesc un raspuns: nu ar fi fost impuscat la Targoviste. Pentru ca o executie sumara dupa o circoteca de proces nu si-ar fi permis nimeni sa infaptuiasca intr-o tara in care conducatorul n-ar fi fost urat de popor. Dar el a fost urat crancen.El si distinsa academiciana precum si beizadeaua Nicusor .Si asta nu s-a datorat agenturiilor, Europei Libere sau Vocii Americii.Aia i se datoreaza lui in integralitate. Nici macar Todor Jivkov nu a patit asa ceva.
Intr-o societate careia i se impunea un model nord-corean dupa perioada de respiratie dintre 68-75 nu putea sa apara decat omul-jigodie. Cei care nu se aliniau, care nu raportau productii record la hectar sau nu depaseau planul cincinal erau rapid inlaturati.Cine nu pupa in cur nu avea nici o sansa. Nu avea cine sa-i apere.Cel care ar fi putut s-o faca a preferat sa fie proslavit, numit Conducatorul Suprem, Viteaz Carmaci, Geniul Carpatilor.
In rest, ai dreptate.Ramane de vazut cum va fi perceput el peste o suta sau doua de ani cu limpezimea care ti-o da o asemenea distanta.

Florin Staicu spunea...

Inainte sa trec la fond , o intrebare in legatura cu incapacitatea ta de a uri : cum ai defini sintetic - eventual intr-un singur cuvant - sentimentul care te incearca fata de tradatorii care ne-au adus , ca popor , unde suntem ? Exclude furia , ca furia este o stare spontana si efemera . Compara definitia data cu definitia din DEX a urii si vezi ca s-ar putea sa ai o surpriza ...
Inca ceva : muritorul capabil sa iubeasca este inevitabil capabil de ura . In cazul acestui tandem de setimente putem discuta doar de intensitatea si de persistenta (durabilitatea) lor , care difera substantial de la individ la individ .
...

Pe fond , as putea sa-ti propun raspunsuri punctuale , dar ar fi pierdere de timp pentru amandoi . Iti propun insa sa te gandesti putin la una din concluziile raspunsului meu anterior , respectiv “daca socialismul a fost o oranduire proasta si Ceausescu a fost un dictator , cum se face ca au adus Romania de la statutul de furnizor de grau si de petrol aflat la discretia marilor puteri aproape de independenta reala si totala , iar daca democratia parlamentara si capitalismul sunt cele mai bune sisteme politico-economice , cum se face ca ne-au intors la statutul de colonie subdezvoltata aflata la cheremul marilor puteri , ne-au depopulat teritoriul si ne-au adus in pragul dezmembrarii teritoriale ?

Iti doresc un An Nou linistit , sanatate si puterea de a vedea si de a accepta adevarul .

razvan coltea spunea...

Am studiat inca o data definitia urii din DEX si inca nu sunt convins ca am trait acest sentiment pana acum.Asta nu inseamna ca exclud ca , in viitor, sa-l traiesc. Iar in cele mai multe dintre cazuri un judecator care pronunta o condamnare la moarte nu este animat de un sentiment de ura. Iar ceea ce au infaptuit acesti nenorociti cu tara asta nu poate fi definit decat ca inalta tradare si pedeapsa, asa cum ai spus-o si tu de atatea ori, nu poate fi decat condamnarea la moarte. Dar, pe langa faptul ca aceasta pedeapsa a fost abolita, nimeni nu are curajul sau interesul sa recunoasca aceasta stare de fapt . In lispa acestor manopere care au distrus tara si care au transformat-o in ceea ce ai observat si tu poate nici capitalismul nu ne-ar fi infatisat o fata tata de hada, macar la noi in tara.
Iti dorsesc si tie un An Nou cu cat mai multe impliniri. Si liniste cu toate ca sunt aproape sigur ca nu o sa avem parte de asa ceva.

Florin Staicu spunea...

Ca sa fii sigur , citeste aici : ura = sentiment puternic de ostilitate, de antipatie, indreptat impotriva cuiva sau a ceva . Raportat la aceasta definitie , ce simti cand te gandesti la cei care ne-au adus , ca popor , in genunchi ? Simpatie ? Ce simti fata de un pedofil care violeaza o fetita de 7 ani si apoi o ucide ? Prietenie ? Ce simti pentru strainii care ne talharesc resursele , ne spoliaza si ne si scuipa-n blid ? Dragoste ?
...

Spui ca daca jigodiile n-ar fi fost jigodii , capitalismul ar fi fost , poate , altfel . Gresesti . Jigodiile astea au existat si inainte de 1990 , dar au fost bine temperate de un sistem politico-economic imperfect , dar incomparabil mai just decat asta .

... Si chiar , oare cum ar fi aratat Romania Socialista fara ticalosii astia care au tradat si atunci , si acum ?
...

In ce priveste ultima ta remarca , iti dau dreptate : n-o sa avem parte de liniste . Da’ nu ne costa nimic sa ne-o dorim ...