sâmbătă, 23 noiembrie 2013

Gazele de sist sau Romania ca o prada (I)



Motto : Cine-a rostit primul "ai grija ce-ti doresti ca s-ar putea sa se implineasca" a stiut ce spune . Iata de exemplu (unii dintre) noi : 50 de ani am asteptat sa vina americanii si acum nu mai stim cum sa facem sa scapam de ei

Actuala paradigma economica - in esenta ei o uriasa si periculoasa minciuna - este construita uzand de cateva concepte esentiale , cum sunt dreptul de proprietate , libertatea contractuala , concurenta libera , piata libera s.a.m.d. .
Trec peste libertatea pietei si peste libertatea concurentei si ma opresc asupra dreptului de proprietate al cetateanului in raport cu interesele corporatiilor si constat ca acesta pur si simplu nu exista . In fapt , pana si o corporatie de mana a saptea , cum este intreprinderea peste care s-a instapanit jidanul Tender (ma refer la Prospectiuni SA) , dispune de proprietatea oricarui roman cand si cum vrea , ocrotit de niste legi speciale si protejat de institutiile unui stat talhar (ma refer la actualul stat roman , in opinia fostului senator Voiculescu-Varanu') .   

Daca te opui si esti suficient de abil sa nu fii umflat pe loc de jandari , ti se vara sub nas o "conventie-cadru" prin care afli ca renunti la atributul principal al dreptului de proprietate , "conventie" pe care chiar nu conteaza daca o semnezi sau nu , rezultatul fiind acelasi (asta apropos de libertatea contractuala) …  

Prin urmare , fie esti carpa si te lasi calcat in picioare de slugoii jidanului , fie te opui si risti sa ajungi dupa gratii . Asta in timp ce "autoritatea de stat" (bine) haranita din impozitele japcuite (si) de la tine vegheaza la integritatea infractorilor care iti intra-n batatura .   

Iata ce se intampla in anul de gratie 2013 , la cativa kilometri de Medias , in Romania , fost stat national , unitar si independent , actualmente stat UE

 

2 comentarii:

Anonim spunea...

Ovidiu Lucian Tender, actualul actionar majoritar de la SC Prospectiuni SA cu aprox. 53% din actiunile la aceasta firma,este fiul unui general de graniceri care inainte de 1989 a avut in subordine intreaga granita de vest a Romaniei, aceea cu Yugoslavia si Ungaria. Acesta a mai fost pentru o perioada superiorul fostului sef al SRI, Radu Timofte. De aceea nu este de mirare ca dupa 1990 a primit cadou, pe langa alte firme importante din Romania (cum ar fi Vulcan, unicul fabricant de cazane pentru termocentrale) si firma SC Prospectiuni SA, in anul 2000, o firma de importanta nationala deosebita (detinea arhiva geologica a Romaniei, instrainata ulterior, precum si toate informatiile referitoare la zacamintele de metale rare, extrem de importante in dezvoltarea nanotehnologiilor), care in mod firesc ar fi trebuit sa ramana in proprietatea statului, in directa subordonare a ANRM (Agentia Nationala pentru Resurse Minerale). Miza cea mare a acestei privatizari in beneficiul lui Tender a fost intentia acestuia ca prin inginerii financiare sa primeasca la un pret de nimic si cea mai profitabila firma romaneasca - Petrom. In acest scop a incheiat o intelegere cu gigantul american Halliburton, unul dintre promotorii exploatarii gazelor de sist. De atunci a fost deschisa calea firmelor americane care detin tehnologia de fracturare hidraulica prin care subsolul este "stors" de zacamintele de hidrocarburi, dar care produc si poluarea masiva a stratelor geologice de mica adancime cu acestea si cu alte substante chimice deosebit de periculoase, folosite in procesul de fracturare.
In privinta lucrarilor de prospectiuni seismice, singura metoda prin care se poate determina adancimea si forma stratelor geologice, absolut necesare pentru a delimita zacamantul de interes, acestea nu au nimic in comun cu procesul de fracturare, cu toate ca folosesc si acestea explozii subterane. Exploziile produc o unda de soc, aceasta se propaga in adancime si se reflecta pe stratele subterane de unde revine inapoi la suprafata, asemeni ecourilor sonore, unde sunt inregistrate. Din masurarea timpului de propagare dus-intors si cunoscand viteza de propagare prin diversele strate se determina adancimea si forma fiecarui strat.
Aceste lucrari nu dau informatii despre ce zacamant este in zona de lucru, acest aspect se poate elucida numai la explorare, cand se foreaza o sonda pana la zacamantul prezumtiv si se vede daca exista sau nu mineralul respectiv. Acest lucru nu il face insa firma Prospectiuni, care nu detine tehnica de forare la mare adancime, ci de regula aceeasi firma care va exploata zacamantul. Prin prospectiune seismica se obtine un fel de ecografie a subsolului, pe care apar toate stratele geologice pana la o adancime determinata de energia produsa la generarea undelor seismice (prin explozii in sonde de mica adancime sau cu utilaje speciale de mare gabarit numite "vibratoare seismice") si de durata inregistrarii acestor unde revenite la suprafata, care nu depaseste 8 - 10 secunde, corespunzatoare unei adancimi maxime de 10 - 12 Km.
Daca exista indoieli asupra intereselor firmelor de exploatare pentru zacamintele de gaz de sist, divergentele trebuiesc discutate direct cu acestea sau cu autoritatile care le permit sa foloseasca acele tehnologii cu un grad ridicat de impact asupra mediului inconjurator, a vietii si sanatatii populatiei. Firmele de prospectare nu cunosc aceste interese, ele doar respecta un proiect de lucrari, iar muncitorii isi primesc salariile pentru munca prestata, ei nefiind cu nimic vinovati pentru aceasta stare de fapt.

Florin Staicu spunea...

Despre Tender ar fi multe de scris . Ar fi fost , printre altele , si informator al Securitatii (sub pseudonimul Dan Dumitrescu) , ar fi si ruda prin alianta cu jidanul Vasile Frank Timis (artizanul afacerii Rosia Montana si acuzat de trafic de droguri in Australia) , ar fi fost , impreuna cu acesta din urma , reprezentantii in Romania ai jidanului rus Marc Rich (escroc de talie internationala , asociat cu ex-vicepreşedintele american Dick Cheney) s.a.m.d. .

In ciuda stradaniilor celor de la Antena 3 (Carmen Avram i-a dedicat un filmulet penibil de plin de osanale) , Tender este nimic altceva decat un escroc care se pretinde "om de afaceri" si "filantrop" , cand de fapt toate "afacerile" lui sunt un sir de rapturi si de escrocherii mizerabile .

In ceea ce priveste tehnica de explorare si de exploatare a gazelor de sist , inclin sa cred lucrurile sunt mai complicate decat par la prima vedere si ca in afara scopului declarat se urmarete un altul , incredibil de pervers ...

P.S. As aprecia daca , pe viitor , v-ati semna opiniile cu nume si prenume .