joi, 2 octombrie 2014

Imbecilitate sau perversitate ?



Motto : “Dreptul oamenilor primeaza asupra dreptului statului. Autoritatea statului nu este si nu poate fi un scop in sine. In acest caz, orice tiranie ar fi inviolabila. Cand un guvern isi conduce poporul spre dezastru, razvratirea poporului devine nu un drept, ci o datorie. (…)
Pentru a-si apara drepturile, cetatenii pot si trebuie sa foloseasca aceleasi arme de care se foloseste si guvernul abuziv si tradator. Lupta trebuie dusa prin mijloace legale atata timp cat puterea abuziva se foloseste de ele, dar daca opresorul recurge la mijloace ilegale, nu trebuie ezitat: cand viata iti este amenintata, problema legalitatii devine secundara. (A.H.) 
...

Una din metodele de incurajare si sustinere a asa numitilor "mici intreprinzatori" autohtoni este metodologia legislativa de sanctionare a acestora .
In uluitoarea lor intelepciune , parlamentarii romani au considerat ca atat contraventiile , cat si infractiunile comise de catre acestia sa fie sanctionate cu aceleasi penalitati aplicabile si firmelor de anvergura nationala , respectiv corporatiilor .
Spre exemplu , daca dintr-un motiv sau altul "micul intreprinzator" foloseste un cantar care are verificarea metrologica expirata , este pasibil de o amenda cuprinsa intre 5.000 si 10.000 lei , adica cifra lui de afaceri pe 1-2-3 saptamani sau , in unele cazuri , chiar 1 luna . Pentru exact aceiasi contraventie , cuantumul amenzii ramane neschimbat si pentru , sa zicem , Kaufland Romania , care probabil incaseaza 5.000 lei in , sa zicem , 10 secunde ...
Prima consecinta a acestui tip de sanctiune este ca "micul intreprinzator" va trai 1-2 sau chiar 3 luni arzand osanza (daca o are) sau va inchide bolta si va ingrosa randurile asistatilor , in timp ce avocatii supermarket-ului vor contesta sanctiunea in instanta si foarte probabil vor obtine anularea ei .
Dintr-o perspectiva mai ampla , o a doua consecinta directa (foarte probabil scontata si asta) a intelepciunii de care au dat dovada legiuitorii inclusiv in aceasta materie poate fi observata studiind declaratiile de avere ale organelor responsabile cu verificarea activitatii "micilor intreprinzatori" . Lecturandu-le , realizezi ca exista si romani care o duc bine . Mult prea bine raportat la importanta reala a muncii prestate pentru comunitatea care-i plateste si uneori mult prea bine chiar raportat la veniturile declarate ... Evident ca aceasta bunastare nefireasca si cel mai adesea nemeritata se rasfrange cumva si asupra politicienilor de care depind respectivele organe
Din nefericire , solutia acestei anomalii nu o vad in eventuale carpeli legislative . Un sistem corupt in ansamblu nu poate fi corectat cu paliative ...

Deocamdata atat .
.

2 comentarii:

razvan coltea spunea...

Nici vorba de imbecilitate. Tinand cont de legislatia la care ai facut referire precum si de mica mea experienta in acest domeniu pot sa afirm fara teama de a gresi ca este vorba de o politica dusa cu consecventa pe o perioada de cel putin 15 ani de ingropare a micilor intreprinzatori si de netezire a cailor pentru marile firme si corporatii. Un exemplu clasic este acordul pentru deschiderea de hypermarket-uri in buricul targului cam in toate marile orase ale Romaniei. Un exemplu mai elocvent este Carefour Orhideea care era cotat( si poate este si acum) al doilea ca rentabilitate pe plan mondial dupa cel din Shanghai.Asa cum ai spus, stabilirea cuantumului amenzilor este o porcarie pe fata facuta micilor firme.Basca faptul ca organele de control stiu exact ca este lupta cu morile de vant ca sa obtii o amenda de la o firma mare. Asa ca se duc la micul intreprinzator si-l ating cu o suma relativ modica dar pe care au garantia ca o vor obtine destul de rapid pe de-o parte pentru ca amaratul prefera sa o plateasca si sa scape de ei sau obtin la fel de rapid o executare silita.

Florin Staicu spunea...

Dupa cum sigur ti-ai dat seama , intrebarea din titlu era retorica : legiuitorii nostri sunt si imbecili , si perversi , si tradatori . In rest , sunt de acord cu cele sustinute de tine , cu precizarea ca politica legislativa de distrugere a "micilor intreprinzatori" si de favorizare a marelui capital se circumscrie cadrului politic general de infeudare a Romaniei si de deznationalizare a poporului roman .
In ceea ce priveste organele , noua din zece sunt infractori nedovediti inca si ar trebui ridicati in funii acolo unde se afla pentru felul in care contribuie la punerea in practica a politicii de subjugare a Romaniei . Luati la scuturat , putini ar fi capabili sa-si justifice averile declarate si cu atat mai putin cele afisate . Asta ii face vulnerabili si extrem de receptivi la comanda politica .