duminică, 3 iunie 2012

La cersit de voturi ...



Gasesc catre amiaza , aruncate pe geam in casa , o fituica cu aparente de ziar si o brosura colorata format A5 , ambele produse de candidatul la functia de primar al Sighisoarei pre numele 'mnealui Iulian Sarbu .
...

Din capul locului , marturisesc ca am ajuns sa antipatizez omul : il consider plin de tupeu si de o ipocrizie mult peste media intalnita in cocina politica locala , ceea ce , pentru un om de varsta 'mnealui , nu este tocmai de lauda .

In ceea ce priveste poliloghia continuta in maculatura , o sa ma opresc , foarte pe scurt , asupra a patru aspecte pe care le consider relevante :

1. Pe prima pagina a fituicii "Independentul sighisorean" troneaza un asa zis sondaj de opinie , productia "Asociatiei Pro Tineret" . Din acest sondaj aflam ca candidatul Sarbu (cacofonia asumata) conduce in preferintele electoratului , urmat indeaproape de candidatul Danesan si , la zece procente , de candidatul Colceriu . Cum stim cu totii ca hartia suporta multe , ma abtin de la comentarii . As mentiona doar ca "membru fondator si vicepresedinte" al Asociatiei Pro Tineret este chiar candidatul Sarbu , dupa cum aflam din brosura-anexa ...

2. La subsolul sondajului , in dreapta unui Iulian Sarbu ranjind larg (probabil cu gandul la "oportunitatile de afaceri" de dupa eventuala castigare a alegerilor) , troneaza o fraza care ne da masura exacta a tupeului celui care ne cerseste votul : "A pus pe picioare mai multe afaceri profitabile (...) si s-a declarat pe fata adversarul politicii de gasca" .

Care sunt afacerile profitabile la care face referire candidatul aflam tot din brosura-anexa : "Boss Computers - una din cele mai importante firme de calculatoare , componente si reparatii IT din Sighisoara" si "Boss Parking , firma care a reusit reorganizeze din fonduri proprii sistemul de parcare (din centru si din cetate exclusiv)" (!?!) .

In realitate , Boss Computers a fost si este cel mult o micro spre pico-afacere , dupa cum poate constata orice interesat deplasandu-se la fata locului .       

In ceea ce priveste "afacerea Boss Parking" , avem de-a face cu o firma-parazit care capuseaza la scara mare comunitatea locala , prin bunavointa (probabil interesata a) primarelui Danesan . "Realizarile" acestei firme sunt doua , mari si late : dungile de vopsea alba care varsteaza centrul orasului si bariera privata situata pe drumul public care urca in Cetate . Ambele nu sunt altceva decat strict mijloacele prin care banul care ar trebui sa intre in bugetul local este drenat catre buzunarul cat se poate de privat si de incapator al candidatului Iulian Sarbu .

Cat despre "s-a declarat pe fata adversarul politicii de gasca" , ar fi interesant de stiut cand "s-a declarat" : inainte sau dupa prelungirea in frauda legii a contractului de concesiune (contract care l-a aburcat direct in jeep) incheiat , prin bunavointa primarelui Danesan , cu municipalitatea ? Sau poate (cel mai probabil) a ramas cu fronda la nivel declarativ ?...

3. Tot la capitolul afaceri , aflam ca candidatul Sarbu a creat "multe locuri de munca" (fara sa ni se specfice , insa , cam cat de multe) si ca , anual , "contribuie cu sume substantiale la bugetul local" (fara sa ni se specfice , insa , cam cat de substantiale)  . In legatura cu acest din urma aspect , interesatii pot (re)citi cele publicate aici .   

4. Ca sa va faceti o idee despre cat de fanteziste sunt promisiunile cadidatului Sarbu , ma opresc asupra unui (sa-i zicem) capitol distinct din brosura , intitulat "proiecte care aduc bani la buget" . Din cuprinsul acestui capitol : deschiderea Universitatii de Calculatoare la Sighisoara (sic!) , deschiderea unui centru modern de calificare si recalificare profesionala ("in sistemul german de ucenicie") , centru de invatare a limbii germane si motivarea tinerilor prin burse si concursuri pentru a se inscrie la aceste cursuri .
Citind , nici nu stii ce sa faci : sa razi sau sa plangi ? Aberatiile propuse , presupunand ca ar fi puse in practica , ar necesita bani din bugetul local , nu ar aduce .

Ca sa fiu constructiv , ii sugerez eu candidatului Sarbu o masura care ar aduce imediat "bani la buget" , indiferent daca va fi ales sau (mai probabil) nu primar : rezilierea contractului de concesiune 12.171/2005 , prelungit cu incalcarea legii in 2008 .
...

In loc de concluzie , iata opinia mea despre candidatul Sarbu :

Oportunist parvenit prin capusarea partimoniului comunitatii locale , a ajuns in postura in care este cu concursul nemijlocit si probabil interesat al primarelui Danesan . Lipsit de caracter si de onoare , loveste in cel datorita caruia a reusit sa parvina . Si din motivele enumerate anterior , lipsit de orice urma de credibilitate . De o aroganta bine disimulata in dosul unei modestii scremute , si , dupa cum am ajuns sa constat , cam saracut cu duhu' , ne tine pe toti de prosti din moment ce incearca sa ne duca de nas cu povesti despre afacerile profitabile "puse pe picioare" si cu insailari de genul celor amintite la punctul 4 .   

Cu toate ca electoratul local are tendinta de a fi excesiv de credul si de indulgent , ma indoiesc ca are sanse reale sa obtina majoritatea .
...

Mi-e o sila cumplita de toti acesti oprtunisti lacomi care ne tin de prosti si ne mint in fata cu un tupeu infiorator ... Daca ar fi posibil , le-as curma suferinta la toti odata .  

18 comentarii:

Anonim spunea...

Ce bine că încă mai puteţi vota pe cine vreţi: Dorin Dăneşan. Adevărul este că la un asemenea candidat (condamnat pentru fapte de corupţie), asemenea votant.
Şi dacă tot vreţi să îl votaţi pe Dorinel Dăneşan (alintat "elefantu'" de apropiaţi), eu zic să faceţi efortul şi votaţi-l şi pe Adi. Cum care? Burlacu. Ăla de nu plăteşte redevenţă pe parcarea din faţa Korona.

AlP
Toţi oameni fini şi de bun simţ.

Florin Staicu spunea...

Inainte de toate , ma simt dator sa repet : nu dau doi bani pe cei asemenea d-vs. , ipochimene pline de opinii ferme , dar care prefera s-o faca pe vitejii bine ascunsi in spatele pseudonimului anonim .

In al doilea rand , observ ca din lipsa de argumente recurgeti la insulte . Daca nu cumva sunteti de sex feminin , eu as putea sustine si un asemenea tip de dialog , dar pentru asta ar trebui sa ne aflam fata in fata si preferabil nu in prezenta unor martori ...

Acestea fiind scrise , sa trec pe fond :

1. Fie fiindca nu ati citit articolele anterioare , fie cu rea credinta , insinuati ca as fi fan Dorin Danesan . Repet : dl. Danesan este o alegere cat se poate de proasta , dar oricum mai buna decat dl. Colceriu si mult mai buna decat dl. Sarbu .

2. Sustineti ca dl. Danesan este condamnat pentru fapte de coruptie . Omiteti (probabil cu rea credinta) sa adaugati , insa , un amanunt esential : in prima instanta . Conform practicii judiciare , un om este socotit nevinovat (chiar daca nu este) pana la o eventuala condamnare definitiva si irevocabila .
In afara de asta , candidatul pe care presupun ca il sustineti este cel putin la fel de pasibil de pedeapsa penala pentru fapte de coruptie ca si dl. Danesan . Undeva dupa alegeri (si indiferent de rezultatul acestora) , voi formula o plangere penala indreptata inclusiv impotriva celui pe care probabil il sustineti (dezinteresat ?) , pentru motive pe care le veti afla la momentul oportun (desi presupun ca sunteti capabil sa le banuiti) .

3. In ceea ce priveste consilierii , voi vota fie un consilier independent , fie lista Forumului German , fie (mai probabil) nimic . In nici o circumstanta nu voi vota o lista pe care apare vreun membru sau simpatizant cunoscut al ATS .

4. Spre deosebire de d-vs. si de multi altii asemenea d-vs. , care fie tremura de admiratie , fie se scapa in pantaloni cand vine vorba de numitul Burlacu , eu nu am avut si nu am absolut nici o retinere sa-l consider si sa-l tratez drept ceea ce este . Cititi - daca nu ati facut-o deja - articolele si comentariile scrise si semnate de mine care il au in vedere inclusiv pe acest blog .
...

Daca credeti ca mai aveti ceva de adaugat , s-o faceti sub nume si prenume verificabile . Nu de alta , dar cine stie , poate odata si-odata ne vom trezi fata in fata undeva mai la dos si vom putea continua acest dialog in cheia agreata de d-vs. ...

opris spunea...

Stimate Domn Staicu,
Aveti dreptate in aprecierile legate de Iulian Sarbu. Simt nevoia sa fac o precizare personala si anume aceea ca Iulian este CREATIA exclusiva a (inca)primarului Danasan. Acesta este din punctul meu de vedere modul in care Dumnezeu pedepseste in viata. Daca Danasan nu s-ar fi inconjurat de oameni fara caracter asa cum este acum etichetat Iulian poate ca nu ar fi avut cine sa implante adanc cutitul. Danasan isi merita pe deplin acest sfarsit murdar este pur si simplu rezultatul legii cauza efect.
PS: Intre un sarlatan batran si unul tanar il aleg fara clipire pe cel tanar, pe considerentul creativitatii:)

Florin Staicu spunea...

Sunt de acord la virgula cu cele afirmate de d-vs. in corpul postarii .

In ceea ce priveste alegerea d-vs. , ce pot spune ? Exact de un sarlatan creativ ducem lipsa ...

Anonim spunea...

Decat Danasan sau Colceriu mai bine un primar tanar care poate face ceva acela ar fii Iulian Sirbu!!

Florin Staicu spunea...

.
Tineretea nu este o calitate in sine . Am cunoscut , de-a lungul timpului , o multime de tineri lipsiti de caracter , lipsiti de calitati , lipsiti de bun simt , agramati , lacomi , fatarnici , mincinosi , s.a.m.d. .
...

In ceea ce va priveste , presupun ca sunteti unul dintre tinerii naivi (si poate idealisti , desi nu cred) pe care i-am vazut zilele trecute roind in jurul candidatului Sarbu . Presupunand , prin reducere la absurd , ca cel pe care il sustineti va castiga alegerile (ceea ce este destul de improbabil) , va pot spune ce ar urma in ceea ce va priveste : nu numai ca nu-si va respecta nici una din promisiunile pe care vi le-a facut , dar imediat dupa alegeri v-ar intoarce spatele . De ce ? Fiindca a probat deja , cu brio , si lipsa caracterului , si oportunismul .

Va pot spune si ce ar face ca primar : s-ar da peste cap sa pastreze concesiunea parcarilor din municipiu (inclusiv bariera de la urcarea in Cetate) , ar modifica/abroga Regulamentul de acces auto in Cetate si ar cauta alte oportunitati de afaceri cu bugetul local/patrimoniul comunitatii . Fiind un tanar creativ si bine consiliat de apropiatii calificati , nu ma indoiesc ca ar gasi ...

pop de sapartoc spunea...

mi se pare mie sau ma insel; cei care il susutin pe c...l ala de Sarbu sunt cei care pun botul la o saorma?
in afara de faptul ca e tanar, nu am reusit sa descopar nimic pozitiv la acest om ...ba da un lucru:ca ar fi SARLATAN ... si inca TANAR

Florin Staicu spunea...

Presupun ca printre sustinatorii candidatului Sarbu se afla si persoane de buna credinta , dar care nu-i cunosc suficient de bine realizarile si-l cred pe cuvant .

Pe de alta parte , am vaga banuiala ca agitatorii care in zilele astea s-au dat si se dau de ceasu' mortii sa ne convinga de valoarea tanarului si creativului domn Sarbu sunt , in majoritatea lor , năimiți .

P.S. "C...l ala" tebuie citit "cârlanul ala" . Ma insel ?

opris spunea...

Domnule Staicu,
Ce va spune instinctul dumneavoastra? Oare Danasan o fi luat vreun ban sau nu din afacerea Boss Parking?
Multumesc!

Florin Staicu spunea...

Atata timp cat nu am nici macar un singur capat de proba , nu pot acuza explicit pe nimeni de dare si luare de mita .

Ca o opinie personala si de ordin general insa , am convingerea ferma ca asemenea parteneriate public-private se incheie fara exceptie nu in folosul obstii , ci in folosul catorva ticalosi .

opris spunea...

Cu riscul de a parea nesimtit, insist...Inclninati sau nu sa credeti ca dintre acei "ticalosi" care s-au infruptat din parteneriatul public - privat de care facem vorbire a facut parte si Danasan sau nu?

Florin Staicu spunea...

Nu pareti nesimtit ; sunteti doar insistent si usor ultimativ ...

Desi am fost suficient de clar si in raspunsul anterior , o sa va raspund la intrebare : da , asa banuiesc . Si renuntati la ghilimelele in care ati inchis cuvantul ticalosi .

In pofida acestei banuieli , continui sa fiu convins ca dl. Danesan reprezinta un pericol mult mai mic pentru Sighisoara decat dl. Colceriu sau dl. Sarbu , care , in relatia cu patrimoniul comunitatii , au interese de afaceri cat se poate de directe si de evidente .

Ca sa fiu explicit , numitul Sarbu candideaza nu din dragoste pentru sighisoreni sau din grija fata de urbe , ci pur si simplu pentru a-si putea prezerva mai bine concesiunea asupra parcarilor , fara de care ajunge urgent de unde a plecat .
In ceea ce-l priveste pe dl. Colceriu , in afara de interesele care-i sunt proprii , am motive temeinice sa cred ca este fantoșa cuplului de conjunctura Basa & Burlacu ; nu-mi pot inchipui o nenorocire mai mare pentru acest oras decat sa incapa cu totul pe mana acestor doua venituri lacome si oportuniste ... Sunteti cumva de alta parere ?

Prin urmare , voi vota impotriva d-lor Colceriu si Sarbu .

Corneliu Moldovan spunea...

De departe văzută, situația e trista! Vorba 'ceea: "eu cu cine votez?" O intrebam,ieri, pe sora mea cu cine votează si răspunsul ei a fost pe măsura: " ooo, Coco, cu nimeni"! Păcat!

Florin Staicu spunea...

Vazuta de aproape , situatia este si mai trista .

Anonim spunea...

Cred ca se intampla exact ce ma asteptam sa se intample. Noi prietenii pe scena politica a mandrului oras.


Eu cred ca "adevarata schimbare" in Sigisoara nu este decat inlocuirea vice-primarului Savu intr-u respectarea protocolului USL prin promovarea noului vice-primar Dl. Burlacu in cazul victoriei d-lui Danesan.

...Si astfel Sighisoara va intra intr-o noua faza de dezvoltare oricum inevitabila probabil chiar si in cazul in care Dl. Colceriu va castiga.

Si inca un aspect... Probabil avem si un nou consilier in persoana d-lui Suteu Octavean, ceva ce chiar ne lipsea.




Toate bune!

Florin Staicu spunea...

Nu mai este mult si vom vedea exact ce si cum .

Indiferent de cine vor fi primar/viceprimar/consilieri , eu voi continua , daca va fi cazul , sa ma opun abuzurilor .

..."Noua faza de dezvoltare" este o formulare ironica ?

Anonim spunea...

Imi cer scuze pentru confuzii dar imi plac formularile ironice.

M-am obisnuit ca in general lucrurile sa nu evolueze in bine (cumea ca sunt un tip optimist)

Vad orasul din ce in ce mai degradat si moral si fizic. Nu cred din pacate intr-un "mai bine" si nu cred in "alegeri".

In timp ce unii voteaza ceilalti fac jocuri.

Intr-adevar vom vedea cat de curand ce si cum.

O seara placuta va doresc!

Adi Dita spunea...

Mi-aduce aminte de Dinu Paturica din "Ciocoii vechi si noi"...