Memorabile02.10.2014

“Cu cat cunosc mai bine oamenii, cu atat imi iubesc mai mult cainele”. (Mark Twain)


15.04.2014

Un singur om poate fi suficient de prost uneori , insa pentru a atinge stupiditatea veritabila , nimic nu se compara cu munca in echipa .    Mark Twain

05.06.2013

"Pe termen lung , suntem cu toţii morţi ."  Keynes

"Există o infinitate de moduri prin care poţi dovedi că eşti prost. E greu să le eviţi pe toate."  Mark Twain


20.02.2013

      "Să fiu al naibii dacă voi fi la cheremul oricărui idiot care are bani de-un timbru…" - William Faulkner


19.02.2012

 “Sînt foarte sceptic referitor la omul de mîine, după cît de laş, de netot, de naiv, de uşor de îmbrobodit, de nătărău ni se arată astăzi. Europa de astăzi oferă un spectacol de nerozie şi îndobitocire cum rareori a mai fost din secolul IV încoace.  Şi ăştia să realizeze amplitudinea fiinţei?! Aida de! Vor realiza amplitudinea sclaviei, către care au făcut deja paşi mari…“ - Nicolae Steinhardt

"Primul sange omenesc (...) care a fost varsat pe pamant a fost sange de frate. Acest fapt e simbolic pentru toate faradelegile savarsite de om asupra omului pana la sfarsitul istoriei. Si ultimul sange omenesc (...) care va fi varsat pe pamant va fi, din nou, sange de frate: fiindca ce altfel de sange ar putea fi?" - Nicolae Velimirovici


18. 02. 2013

"Da’ ştiu că le aveau cu crematoriile, nu?" - George Bush senior , după o vizită la Auschwitz .

"N-o ameliora mai rău!" - Samuel Goldwyn

"Nu suport oamenii intoleranţi." - Gloria Steinem (jurnalistă şi feministă)
     
"Susţinem democraţiile arabe nu din idealism, ci pentru că este o necesitate strategică pentru SUA" - Hillary Clinton


24.08.12

"Cea mai smintita si mai josnica breasla este cea a negutatorilor . Stapaniti mereu de urata patima a castigului , ei si-o ostoiesc in cele mai murdare chipuri . Minciuna , sperjurul , furtul , inselaciunea si pungaseala le calauzesc intreaga viata . Dar asta nu-i impiedica sa se creada mai presus decat toti ceilalti oameni . Si nu putini sunt calugarasii lingusitori care ii blagoslovesc in fata obstei cu nume de cinste , ca sa le smulga o particica din galbenii stransi pe cai atat de ticaloase ..."  (Erasmus din Rotterdam - Elogiul nebuniei)


22.08.12

“(...) Sunt intru totul de acord cu generalul Washington, ca trebuie sa protejam aceasta tanara natiune de influenta insidioasa si penetranta. Amenintarea, domnilor, sunt jidanii. In oricare tari sau asezat in numar mare , jidanii au viciat morala, au pervertit comertul, s-au izolat de restul societatii si au refuzat asimilarea, au batjocorit si au incercat sa submineze religia crestina in jurul careia s-a format natiunea (...) , si-au construit un stat in stat, iar atunci cind au intimpinat rezistenta , au incercat sa stranguleze financiar respectiva tara (...), ca in cazul Spaniei si Portugaliei.
(…) Daca nu ii vom exclude din Statele Unite ale Americii prin insasi Constitutia noastra, evreii vor ajunge in mai putin de 200 de ani atit de puternici, incit vor domina si vor devora intrega tara, iar apoi vor schimba forma de guvernamint pentru care americanii si-au varsat singele (...).”   (Benjamin Franklin - Constitutional Convention , Philadelphia , 1787)

29.10.11

“Pentru cei mai mulţi dintre noi, marele pericol nu este că avem scopuri prea înalte şi eşuăm, ci că ţintim prea jos şi reuşim.” (Michelangelo)


30.03.2011

“Lumea nu va fi distrusă de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervină.” (A. Einstein)

17.02.11

„... Dacă veţi citi vreodată acest text... şi veţi şi restaura vreodată acest monument... fiţi vă rog respectuasă cu această biserică. E tare bătrână! Are peste 700 de ani. Şi a fost martoră la drame cumplite. Deseori oamenii s-au ascuns în ea sperând în ajutorul lui Dumnezeu şi au murit năpraznic cu spada în mână, apărând-o. A văzut zeci de generaţii care s-au botezat în ea pentru a fii mai apoi înmormântaţi în jurul ei. A văzut molime care i-au umplut cimitirul, turci şi tătari nervoşi şi aprigi, ostaşi în zale şi jefuitori mai răi ca păgânii, a suportat cutremure, a fost văduvită de podoabele ei seculare, de mobilier, părăsită de preoţi şi enoriaşi şi lăsată, ca niciodată, în paragină de peste 30 de ani...”
26.01.11

Citesc aici ca S. Hawking ar fi afirmat “raspicat” (in noua sa carte , “The Grand Design”) ca “nu Dumnezeu a creat Universul” . Si ar mai fi afirmat ca “… deoarece exista o lege asa cum este gravitatia, Universul poate si se va crea singur din nimic. Creatia spontana este motivul pentru care exista ceva in locul a nimic, motivul pentru care Universul si noi existam. Nu este necesara invocarea lui Dumnezeu, Care, pe baza unui plan bine stabilit, a pus Universul in miscare” . Si mai citesc ca “… profesorul crede (…) ca legile fizicii s-au aflat in spatele Big Bang-ului, provocand astfel Religia …” .

Ma limitez la a observa doar ca “legile (…)” si “creatia spontana (…)” se afla intr-o flagranta contradictie semantica . Iar acest fapt este cert . 

P.S. Ma intreb cum incearca sa isi inchipuie S. Hawking conceptul de infinit / zero ... 


15.01.11


"Life can change in an instant .
That instant can last forever ."

      Et si omnes , sed non ego . (Chiar daca toti , eu nu)"Cei mandri nu dainuie vesnic , dar sunt ca visul unei nopti de primavara .
Chiar si cei mai puternici vor pieri , ca praful in vant ."
                                             Heike Monogatari ( sec. XIII )

Sunt tristi doar cei care inteleg .
                                Proverb arab"De aceea zice:
Desteapta-te tu , care dormi ,
scoala-te din morti , si Hristos te va lumina ."
                               (Efeseni 5.14)
. . .

"Intruna veti auzi si nu veti intelege ;
intruna veti vedea si nu veti pricepe !
                            (Isaia 6.9)

11 .01 .11

“Consideram adevarurile urmatoare drept evidente prin ele insele : toti oamenii au fost creati egali . Creatorul le-a conferit drepturi inalienabile , printre ele numarandu-se dreptul la viata , dreptul la libertate , dreptul la fericire […] .
Pentru a se asigura de respectarea acestor drepturi , oamenii au creat guverne a caror autoritate devine legitima prin consimtamantul celor administrati […] .
Cand o guvernare , indiferent de forma sa , se indeparteaza de aceste scopuri , poporul are dreptul sa o schimbe sau sa o aboleasca si sa stabileasca o noua forma de guvernare care sa se bazeze pe aceste principii si care sa fie organizata de maniera pe care o va considera cea mai adecvata pentru a-i asigura securitatea si fericirea . “ 
(Declaratia de Independenta a Statelor Unite - B. Franklin , Th. Jefferson)


      “Dreptul oamenilor primeaza asupra dreptului statului . Autoritatea statului nu este si nu poate fi un scop in sine : in acest caz , orice tiranie ar fi inviolabila . Cand un guvern isi conduce poporul spre dezastru , razvratirea poporului devine nu un drept , ci o datorie .
Orice guvern doreste , in mod firesc , sa mentina pe propria socoteala , puterea . Chiar daca este nefasta si a tradat de mii de ori interesul national . (…)
Pentru a-si apara drepturile , cetatenii pot si trebuie sa foloseasca aceleasi arme de care se foloseste si guvernul abuziv si tradator ; lupta trebuie dusa prin mijloace “legale” atata timp cat puterea abuziva se foloseste de ele . Daca opresorul recurge la mijloace ilegale , nu trebuie ezitat : cand viata iti este amenintata , problema legalitatii devine secundara . “ 
                                                          (A. Hitler - Mein Kampf)                                                                                                                   
Omul este , instinctual , o fiinta gregara . Individul intuieste importanta comunitatii si , la limita , accepta sa se sacrifice pentru aceasta . Prin urmare , fortele care conserva statele sunt spiritul si vointa de sacrificiu . Aceste forte nu au a face cu chestiunile economice : nu-ti dai viata pentru o afacere . Cand lupti pentru un interes economic eviti moartea : aceasta te priveaza de beneficiile eventualei victorii . Numai grija salvarii copilului – prin extensie a caminului , a comunitatii – te poate transforma in erou .” 
                                        

                                                        (A. Hitler - Mein Kampf)
________________________________________________________

Stiinta fara constiinta este ruina sufletului . (Francois Rabelais)
                                     
Putem mai mult decat stim . Desi nu orice este permis , totul este posibil . (Roger Bacon)
                                                                                                                          
  De la Evanghelii la basme , mereu aceeasi admonestare : Trezeste-te , adormitule , trezeste-te .

  El (Ch. Darwin) s-a declarat doar agnostic (niciodata ateu) şi era de părere că „fiecare trebuie să creadă şi să spere atata cât poate”.
________________________________________________________

Originea zvasticii , simbol al soarelui sau al tunetului , primul semn trasat cu o intentie precisa :
- prima urma in Transilvania , catre sfarsitul epocii pietrei slefuite ,
- Troia ,
- India (sec. IV i.e.n.) ,
- China (sec. V e.n.) ,
- Japonia (sec. VI e.n.) ,
- Tibet (si dextrogira si levogira) .
NU apare in regiunea semitica decat cu totul accidental .  


Dietrich Eckardt (m. 1923) lasa piatra meteorit negru (Kaaba) mostenire lui Hermann Oberth (m. 28 dec. 1989) .
_________________________________________________________

Suntem inconjurati de adevaruri evidente . Tocmai evidenta le face usor de trecut cu vederea . Suntem confruntati cu o multime de probleme aparent insolubile , in fapt la fel de simplu de rezolvat ca  problema oului lui Columb . Necazul este ca cei asemeni lui Columb nu se nasc in fiecare zi .

Incercand sa ne sustragem legilor inflexibile ale Naturii , intram in conflict cu principiile carora le datoram existenta . Subminand aceste principii , ne periclitam existenta . Obiectia specifica cum ca “omul trebuie sa invinga Natura” este o aporie de o absurditate nemarginita .

Faptele sunt esentiale . Totusi , interesul meu cel mai mare priveste raporturile dintre fapte .
_________________________________________________________

“Normal este sa te imbraci in haine pe care le cumperi special pentru lucru , sa conduci prin traficul intens o masina pentru care inca platesti ratele , pentru a ajunge la serviciul de care ai nevoie ca sa platesti pentru haine , masina si casa pe care o lasi goala toata ziua ca sa-ti poti permite sa traiesti in ea” . (Ellen Goodman – Boston Globe)

“Daca piețele ar impune cu adevarat o disciplina , persoanele care muncesc din greu n-ar fi sarace si speculatorii (generic) n-ar fi bogati”. (James K. Galbraith)
...

Niciun comentariu: