duminică, 5 ianuarie 2014

Doua randuri despre “Intalnirea transilvanistilor de la Sibiu”



Urmaresc din cand in cand traiectul d-lui Hans Hedrich . Motivul este exclusiv curiozitatea de a vedea daca impresia pe care mi-a lasat-o in cele cateva scurte intersectari avute cu ani in urma se confirma sau nu .

Frunzarind zecile de site-uri gestionate de activistul H. Hedrich , dau peste un titlu interesant publicat in Neuer Weg (titlul apartine fostului ziar al comunitatii germane din perioada Romaniei Socialiste) sub semnatura unui oarecare Andrei Popa : “Rezumatul Întâlnirii transilvaniştilor, Sibiu 28 decembrie 2013” . Lecturand “Rezumatul” , aflu din capu’ locului ca “oaspete special al întâlnirii” a fost numitul Sabin Gherman , informatie de natura sa clarifice din start orice posibil dubiu cu privire la scopul si orientarea “intalnirii” .

Trec peste continutul articolului (cei interesati il pot citi aici) si ma opresc asupra comentariilor , comentarii moderate (am dedus eu) de H. Hedrich . Citind in diagonala cele cateva opinii semnate in majoritate de maghiari , ma opresc asupra urmatorului , semnat Anonymus : “persoane corecte si cinstite nu va plac voua astea care va numiti Clujeni (vinituri) ii numiti extrateresrii ,nici unul din voi cu comentarile voastre destepte nu va dati numele pt. ca sinteti ultimele jeguri al societatii ARDELENE , MIZERII umane sinteti !!!” . Cum prostia exhibata de anonim depasea obisnuitul , nu m-am putut abtine si i-am raspuns aproximativ urmatoarele (desi initial n-am avut nici cea mai vaga intentie sa las vreun comentariu) : “Rizibil este ca nici dumneata n-ai gasit suficient curaj sa-ti insusesti injuraturile , incadrandu-te voluntar in categoria “ultimele jeguri al(e) societatii ARDELENE , MIZERII umane”” .

Malitiozitatea mea nu a reusit sa treaca de exigentele d-lui Hedrich , care a hotarat sa ma cenzureze (asta probabil pentru a nu descuraja un valoros viitor aderent la asociatia “transilvanistilor”) .

Usor intaratat , am insistat cu urmatorul text :

“Buna seara .
Am citit cu interes randurile d-vs. . Din pacate , din articol nu rezulta care este scopul asociatei pe care intentionati sa o infiintati , respectiv care este , in opinia participantilor , “proiecţia ideologică a identităţii de ardelean” .
In afara de asta , mi se pare ca porniti de la cel putin o premiza fundamental gresita , respectiv aceea ca grupul d-vs. asigura “o bună reprezentare a Transilvaniei în general”. Tinand cont de ceea am reusit sa inteleg din formularile d-vs. destul de echivoce , as spune ca din contra , reprezentati un segment minoritar al populatiei transilvane .
Desi directia pe care va miscati imi este relativ clara , voi concluziona (in ceea ce va priveste) dupa publicarea statutului viitoarei asociatii si , eventual , a listei complete a membrilor fondatori .”

Spre surprinderea mea , acest comentariu a satisfacut exigentele d-lui Hedrich si a fost publicat .
...

Una peste alta , promit ca voi urmari cu atentie acest subiect (desi inclin sa cred ca se va fasai) si voi reveni cu concluzii imediat dupa publicarea elementelor clarificatoare .

Pana atunci , ca o constatare preliminara , devine din ce in ce mai evident ca aprecierea mea initiala in ceea ce-l priveste pe dl. Hedrich a fost corecta . Asta spre regretul meu ...    



UPDATE 20.01.14

Constat ca moderatorul blogului a hotarat sa posteze si primul meu comentariu (respectiv cel cenzurat initial) .
  . 

6 comentarii:

razvan coltea spunea...

Azi am citit o stire cum ca exista o petitie pe "petitii online" semnata de 6000 de indivizi care cer autonomie a Transilvaniei si guvern regional la Cluj.Oare Sabin Gherman si H.H. se regasesc si dansii printre semnatari? Ceva ma indeamna sa cred ca da si in acest caz toata stima mea pentru restul de 5998.

Florin Staicu spunea...

Numai 6.000 ? Inseamna ca n-au aflat ungurii de ea sau daca au aflat , considera demersul neserios sau superfluu ...

Nu ma indoiesc ca printre semnatari or fi si din cei de buna credinta , dar excesiv de naivi . Transilvania nu poate fi , din motive asupra carora nu insist acum , autonoma decat cel mult formal . Uita-te cum se manifesta ungurii in conditiile actuale si gandeste-te ce-ar face intr-o Transilvanie “autonoma” ... In timpul doi , ar declansa o epurare etnica crunta . Bunicii si strabunicii mei au trait perioada 1941-1944 , respectiv parte din perioada anterioara anului 1918 si mi-au povestit cam ce inteleg ungurii prin toleranta interetnica . Sunt semne clare ca timpul nu i-a schimbat decat in rau . Din nefericire , noi , ca popor , n-am invatat mai nimic din ceea ce am trait si asta ne poate aduce in situatia sa repetam istoria .

In ceea ce-i priveste pe cei doi “transilvanisti” de care amintesti , lucrurile sunt , cel putin pentru mine , clare : in timp ce H. Hedrich (sas dupa tata si ungur dupa mama) este un alogen care nutreste un dispret bine disimulat (dar profund) fata de romani si de Romania si actioneaza consecvent in consecinta , Sabin Gherman este un renegat care nu are nici o treaba cu minciunile , cu hotiile , cu coruptia si cu tradarea asa zisei clase politice pretins romanesti (dar formata , mai ales la varf , din alogeni) , ci cu Romania . In prostia si in nemernicia lui , asta probabil chiar crede ca i-ar fi mai bine intr-o Transilvanie rupta de Romania ... Problema cu cei doi (si cu altii asemenea lor) nu este ca sunt ceea ce sunt – la urma urmei raul apartine acestei lumi , ci ca se baga (cu buna sau cu rea credinta , inca nu sunt sigur) in tot soiul de actiuni civice juste si incearca sa induca ideea ca exista o relatie indisolubila intre civism si separatism .

razvan coltea spunea...

Despre cum s-ar manifesta ungurii intr-o Transilvanie autonoma sau , mai bine zis , independenta asa cum dorea distinsul „transilvanist” Gherman cu ani in urma, am scris si eu mai demult.In primul rand ca „independenta” cu conseciinta imediata a ruperii de „mitici” si de „sarme” ar fi efemera, rapid spulberata de o Ungarie revansarda sprijinita de toti care iubesc din toata fiinta lor romanitatea .Dupa aceea este evident ce s-ar intampla. Eu revin la o idee care ma obsedeaza: daca nu pentru conationalii lor din celelalte zone ale tarii au respect macar pentru sutele de mii de munteni, olteni si moldoveni care au murit ca ei sa nu mai fie slugile ungurilor ar putea sa aiba.Respect si recunostiinta. Ca si pentru cei 11.000 , fii celor care au luptat in primul razboi si au fost macelariti la Oarba de Mures. Daca de la H.H. si de la neica nimeni in drum Gherman nu am nici un fel de pretentie in schimb de la ceilalti semnatari sau punatori de boturi la prostelile ce le sunt servite am cu totul alte pretentii.Este de neacceptat cum niste romani pot concepe ca le este mai bine langa straini.Am citit si eu in dunga ce a scris baiatul ala.Unul din puncte se referea la utilizarea experientei capatate de organizatiile secuilor in materie de autonomie.Formidabil. Accept multe porcarii care imi trec pe sub ochi.Una singura n-o accept: tradarea de tara.Si da, cred ca pe asemenea nenorociti as putea sa-i urasc.

razvan coltea spunea...

Cum probabil nu am fost suficient de clar voi cita intocmai urmatorul fragment:"Unul din argumentele contra a fost acela că nu toate zonele ţării sunt pregătite (sau nu în aceeaşi măsură) pentru preluarea de atribuţii importante de la centru, diferenţele existente în teritoriu justificând mai degraba o regionalizare asimetrică. Aici s-a atins şi problema relaţionării cu mişcarea autonomistă secuiască, mai mulţi participanţi atrăgând atenţia asupra necesităţii unui contact cu aceasta, precum şi posibilitatea de a beneficia de exemplul şi experienţa autonomiştilor secui, mişcarea lor fiind mult mai bine articulată decât cea transilvanistă."
Pur teoretic mi-as dori ca acesti transilvanisti sa "relationeze" cat mai adanc cu miscarea autonomista secuiasca, sa aiba un contact profund cu dansa, cea articulata.

Florin Staicu spunea...

Toti cei inclinati sa-si renege poporul (ma refer la cei cu care am venit in contact nemijlocit) manifestau complexe de superioritate nejustificate . Absolut toti . In plus , majoritatea - daca nu cumva toti - erau oportunisti , ipocriti , snobi si usor servili cu cei pe care-i percepeau (de cele mai multe ori fara temei) ca fiindu-le superiori . Cam asta ar fi profilul moral al renegatului cu pretentii de activist .

In alta ordine de idei , iti atrag atentia sa te feresti sa nu cazi in una din erorile imputabile “transilvanistilor” . Nu toti ardelenii au fost “slugile ungurilor” . De fapt , in Transilvania de Sud nici n-ar fi avut cum . Una peste alta , stereotipia asta vine cumva la unison cu obrazniciile iredentistilor si este jignitoare nu numai pentru ardeleni , ci pentru romani in general .

razvan coltea spunea...

Cred ca m-am exprimat gresit.Ma refeream la faptul ca asa erau tratati majoritatea romanilor de catre majoritatea ungurilor sau, mai bine zis, asa erau perceputi ei de catre super oamenii cu origini asiatice.Din pacate erau tratati ca cetateni de categoria a treia in propria lor tara. Sacrificiul unei generatii de tineri soldati precum si intelepciunea unor oameni politici patrioti au indreptat aceasta stare de fapt.