marți, 6 mai 2008

Balciul desertaciunilor II


Unul din motivele care ma determina sa insist pe tema transformarii orasului intr-un balci cu program non stop este nesimtirea si agresivitatea “alesilor” , care , in pofida tuturor evidentelor , se incapataneaza sa ne povesteasca , ori de cate ori au ocazia , cat de mult s-au schimbat lucrurile in bine , cat de mult se vor schimba , in continuare , in si mai bine , si ce viitor luminos ne asteapta ca cetateni ai unui oras cu un “potential turistic” din ce in ce mai bine pus in valoare .

De indata ce le spui ca , din perspectiva ta , lucrurile stau exact pe dos , ai si devenit rau intentionat , nemultumit , nerecunoscator , cusurgiu , nerealist , intr-un cuvant , un dusman al “comunitatii” .

Sa vedem cum stau lucrurile .

Este un fapt ca Cetatea se degradeaza de la un an la altul . Cine este de alta parere , nu are decat sa faca o plimbare de o ora prin gropile si hartoapele care desfigureaza strazile Cetatii . Si sa inghita praf sau sa inoate prin noroi , dupa cum e timpul . Asta in timp ce ocoleste zecile de masini , “parcate” una peste alta .



Parcurile si zonele verzi au fost efectiv rase , in locul lor cascandu-se terenuri virane , ocupate de mormane de pamant , pietris si tot felul de gunoaie .



“Lucrarile la infrasctructura” , incepute cu ani in urma , se prelungesc ad infinitum .
Arbori cu varste venerabile sunt culcati cu dusmanie la pamant si nu se planteaza nimic in loc .

Mercenari ai banului , bine infipti in realitate , demoleaza case in mijlocul Cetatii si “reconstruiesc” dupa planuri si documente cunoscute si recunoscute doar de ei , sfidand cetatenii si incalcand legi si cutume la lumina zilei .
Piata Cetatii a devenit o spelunca sordida , in care mese , banci , scaune , umbrelute , frigidere , tejghele si masini sunt inghesuite , de-amboulea , peste gropile si mizeria lasate in urma de “lucrarile la infrastructura” . Printre mesele la care “turisti” nauciti inghit mancaruri fade , bine condimentate cu praful ridicat de masinile care roiesc una-ntruna , se strecoara stoluri de tiganusi in cautare de musterii pentru nenumaratele locante .

Si peste toata babilonia asta , tuna duruitul de toba al “emblemei” Cetatii : tobosarul - clovn . Care tobosar , alaturi de reclamele stupide si kitchoase , gen “Dracula din carton” si “cap taiat pe ciocluta” , vine sa puna capac acestui balci dement .
Avem , in schimb , din ce in ce mai multe festivaluri . Si zile ale orasului . Din aprilie pana-n octombrie , saptamana si bairamul . Cu muzica si focuri de artificii . La focuri de artificii suntem de neegalat . Ma intreb cat costa si cine plateste asemenea nevinovate distractii .

Ce valoare are , spre exemplu , asa numitul “festival medieval” , vedem cu totii : o turma de “turisti” imbecilizati de subcultura , care umbla cu pancarte spanzurate de gat prin care te informeaza ca sunt dispusi sa incaseze un sut in fund pentru 1 RON . Si productii de “arta medievala” . Care productii au in comun , atat cu arta , cat si cu Evul Mediu , cam tot atat cat au de-a face politicienii cu “interesul public” . Si manele . Si mici . Si bere . Si mizerie . Cat cuprinde . La sfarsitul unui asemenea “festival” , priviti iarba de langa Turnul cu Ceas : e arsa .

Si tot acest munte de gunoaie , toata aceasta afacere pestilentiala , pentru ce ? Cui foloseste ?
Daca ar fi sa ma iau dupa “alesi” , asta este viata orasului : fara “turism” am sta la capu’ podului cu mana intinsa . Nu tu industrie , nu tu agricultura , nu tu servicii … Turismul de turma , asta si numai asta ne tine departe de mizerie .
Daca tin cont de fapte , pot afirma neted : ca cetatean al orasului , personal nu am nici un fel de castig , nici material si nici de alta natura , nici direct nici indirect , de pe urma mult trambitatului turism . Am in schimb o gramada de costuri si de neplaceri de suportat . Incepand cu mizeria , aglomeratia , zgomotul si poluarea generate de turismul de turma , si terminand cu banii comunitatii irositi in cele mai diverse moduri . Cum ar fi , de exemplu , focurile de artificii .
Povestile cu banii “atrasi la buget” ma ingretoseaza : presupunand ca exista , unde se regasesc acesti bani ? Cum imi fac mie , ca cetatean al orasului , viata mai frumoasa si mai usoara ?

Si totusi , cine sunt profitorii turismului de turma ? Sunt cateva zeci de tejghetari care castiga , cu adevarat , de pe urma acestei anomalii . Si inca cateva zeci , poate sute , de cointeresati care presteaza , intr-un fel sau altul , pentru acesti tejghetari . Deci cateva sute din treizeci si ceva de mii . Care treizeci si ceva de mii suporta marea majoritate a costurilor si toate neplacerile aferente profitului celor cateva zeci , poate sute , de interesati .

Asa arata cu adevarat situatia . Ce trebuie facut pentru a repune lucrurile in firesc ?
Refuzati sa va mai lasati mintiti si manipulati . Aveti incredere in ceea ce vedeti si in bunul simt si nu mai credeti minciunile sfruntate cu care o mana de uzurpatori si impostori va prostesc in fata .
.

Un comentariu:

Andrei spunea...

Foarte frumos articolul , foarte bine spuse toate. Dar ce putem face in lupta cu acesti profitori si parveniti , care acum sunt in slujba banului si la altceva nu se mai gandesc ?? Cladiri intregi , din cetate si din zona istorica au fost mutilate dupa bunul plac al unora "in scopul refacerii" sau "renovarii". Sunt curios daca acum 300-400 de ani sasii care au construit casele aveau termopane la case , vitrine in care zaceau expuse marfurile si multe alte "minunatii".Cat despre masini si urcatul in cetate cu ele , doar nu ai pretentia sa il pui pe "minunatul si preluminatul" nost' premar sa urce ceteatea pe jos ???? iti dai seama ce "jicnire" i-ai aduce.Sau turistul burtos si plin de fite sa urce pe jos pana in cetate?? Pai cum se poate asa ceva ?? Doar de ce credeti ca au construit strazile asa de late ???Se gandeau la urmasii lor si unde o sa isi parcheze ei "gipanele". Iar despre piata cetatii la fel , daca nu o faceau asa de mare unde isi mai intindeau d-nul "jocheru" sau "culture pub-ul" mesele si terasele ??? Parcuri , se pae ca nu mai sunt de mult o preocupare in tara in general , la noi in special ca asta ne doare. A disparut parcul din cartierul "foamea" unde de cativa ani se tot ridica o biserica( exact ce ne lipsea) , a disparut si parcul de langa biserica catolica ( pariem ca o sa rasara ceva si acolo , probabil o parcare).
Festivalul ...hmmm ce sa zic de el , deja mi-e scarba de asa numitul "festiva medieval" care numa' medieval nu e ( 2 cavaleri si 3 printese nu il fac medieval) in rest in ultimii ani e o bataie de joc , in afara de mici , manele si bere altceva nimic. Concerte de "floc" ..pardon folk , cu "hartisti" de renume care vin la Sighisoara sa bea si ei o bere gratis si in rest nimic interesant. Am uitat sa mentionez gunoaiele care raman dupa festival , dar despre asta deja ai precizat in articol.Cat despre castigurile de pe urma festivalului ... eu unu am , parte de 3 nopti dormite in galagie ( nu ca restul ar fi mai bune , am parte de muzica in fiecare seara pe alese , dar despre asta intr-un episod urmator) , am parte de "mirosuri frumoase" cand trec prin tunelul de la sala Zander si cate si mai cate.
Ce-a mai ramas de zis , despre lucrarile la infrastructura , la care a incep[ut sa se munceasca de zor in unele zone ( I. chendi , zona Penny ) tocmai pentru a ni se arata maretele lucruri realizate de catre "prealuminatul" conducator.