sâmbătă, 7 iunie 2008

Tu ce-ai realizat ?

De indata ce ai reusit sa inoportunezi un invartit al tranzitiei cu intrebari prea insistente , poti conta ca vei auzi o intrebare : tu ce-ai realizat ? Intrebarea , aruncata din varful buzelor , mustind de ura si dispret , are un dublu scop : sa te anuleze pe tine , nemernicul care indrazneste sa ridice privirea din tarana altfel decat plina de supunere si admiratie , si sa aduca un binemeritat autoelogiu celui care o pune .

In timpul doi , in fata ochilor iti este trantita o casoaie cat un hotel sau un hotel cat sa-ti acopere tot campul vizual . Sau si una , si alta . Si , trebuie sa recunosc , de cele mai multe ori panglicaria tine : preopinentul , zdrobit de greutatea “argumentelor” , renunta .

Este timpul sa arat de ce aceasta intrebare este un silogism care nu demonstreaza , in sine , nimic .
Sa luam un exemplu simplu . Casa Poporului este o realizare mareata . Atat de mareata , incat orice casoaie sau hotel , raportate la ea , inseamna nimic . Cu toate astea , atat ctitorul , cat si ctitoria , sunt permanent pusi in discutie . Si contestati . Evident , de catre oameni rai si care nu au realizat nimic . Unii dintre acestia sustin ca le este jignit simtul estetic . Altii pun in discutie utilitatea . Altii oportunitatea . Chestiuni subiective - afirma ceilati . Si poate au dreptate .
Dar cand se ridica intrebarea CUM a fost realizata aceasta constructie , lucrurile se schimba . Dramatic . Strigoii incep sa se iteasca din ziduri . Si intrebarile curg . Oare cati oameni sunt ingropati in realizare ? Zeci ? Poate sute ? Si cati copii au fost condamnati sa creasca fara tata ? Sute ? Poate mii ? Cati au fost infometati si au rabdat frigul pentru infaptuirea realizarii ? Zeci de mii ? Sute de mii ? Poate milioane ? Si astea nu mai sunt chestiuni subiective …
Prin urmare , raspunsul la intrebarea “ce-ai realizat” nu are nicio valoare fara raspunsul la intrebarea , complementara si obligatorie , CUM ai realizat ceea ce ai realizat .

Sa revenim la invartitii nostrii si la silogismul lor agresiv . Inainte sa scuipe pe gaura gurii intrebarea “tu ce-ai realizat” , sa se gandeasca bine daca ne pot spune si CUM au realizat ceea ce ne trantesc in fata . Pe ce terenuri si-au ridicat casoaiele si hotelurile ? Cum au ajuns acolo ? Cate legi si cutume au calcat in picioare pana sa-si vada visul cu ochii ? Pentru cine si de ce au “ctitorit” ? Si da , de unde banii ! Daca cred ca sunt pregatiti sa raspunda SI la aceste intrebari , sunt liberi si in drept sa intrebe : “tu ce-ai realizat” ? Dar daca nu pot raspunde la aceste intrebari , sa tina gura bine inchisa . Si ochii in pamant .

Niciun comentariu: