marți, 27 ianuarie 2009

Noul Mesia

Am auzit varii discutii relativ la Obama . Presedintele nostru . Al tuturor . Marturisesc ca nu cred ca un om , fie el chiar si “cel mai puternic om al planetei” , cum il alinta proastele si prostii care dau culoare jurnalelor , poate schimba sistemul . In plus , sistemul politico - economic american este perfect imun : la fiecare palier al puterii functioneaza o sita care cerne intrusii . Cu cat palierul este mai inalt , cu atat sita are ochiuri mai mici . Este greu de crezut ca un om cu adevarat periculos (pentru sistem) ar putea insela vigilenta Cerberilor sistemului .

Am ascultat si ulterior citit discursul de inaugurare al “presedintelui nostru” . Dincolo de povestile frumoase , cu energie verde si alte asemenea , mi-au atras atentia cateva fraze , care reprezinta , in opinia mea , esenta acestui discurs .

1. “We will not apologize for our way of life” . Cat se poate de clar . Ce importanta are ca exact acest “american way of life” este cauza prima a “crizei” pe care o intrezarim ? Ce importanta are faptul ca exact acest “way of life” este raspunzator pentru pervertirea oricarui sistem decent de valori ? Ce daca acest “way of life” insangereaza planeta de la un cap la altul ? America nu-si cere iertare nimanui si nici nu are de gand s-o faca !

2. “Nor is the question before us whether the market is a force for good or ill. Its power to generate wealth and expand freedom is unmatched, but this crisis has reminded us that without a watchful eye, the market can spin out of control” . Deci : Nu se pune problema daca piata este o forta buna sau una malefica (bolnava) . Puterea ei de a genera bogatie si de a exporta (intinde , mari) libertatea este fara pereche , dar aceasta criza ne-a reamintit ca fara un ochi atotvazator , piata poate deraia scapand de sub control .

Cateva chestiuni sunt deosebit de clare : nu se pune problema schimbarii sistemului economic . Fundamentul acestui sistem , respectiv “piata” (oare de ce nu “free market” ?) , este fara pereche : genereaza bogatie (de acord , dar unde si pentru cine ?) si intinde “libertatea” . Care “libertate” ? Si de ce o “intinde” chiar si acolo unde acest tip de “libertate” nu este dorita ? Una peste alta : sistemul ramane , dar vegheat de un ochi vigilent . Care observa orice derapaj si sare cu cateva mii de miliarde de USD in ajutorul “actorilor” care derapeaza . Cu conditia ca acesti “actori” sa fie banci , “institutii financiare” sau producatori auto AMERICANI . Ce importanta are ca acest tip de interventie anuleaza ideea de piata ? Doar discutam despre America , tara tuturor posibilitatilor …

3. “…loyalty and patriotism - these things are old. These things are true. They have been the quiet force of progress throughout our history” . Deci asa ? Loialitate si patriotism ? Dar parca era vorba ca traim intr-un “sat global” . In care granitele si nationalitatea nu numai ca sunt caduce , dar sunt nocive de-a dreptul . Ca sa nu mai vorbim de patriotism … Cuvantul asta suna a terorism . Ia sa rosteasca , la noi , cineva aceste doua cuvinte , patriotism si loialitate . Sa vedeti strambaturi din nas si priviri piezise . Iar la recidiva , indexul . E drept insa ca “presedintele nostru” precizeaza : loialitate si patriotism - aceste concepte sunt vechi . Sunt adevarate . Au fost forta tacuta a progresului in intreaga NOASTRA istorie . Deci , cat se poate de clar : A LOR . Asa cred ca se explica ciudata plurivalenta a acestor concepte : patriotismul si loialitatea sunt proprietatea SUA . Ceea ce la EI inseamna forte vechi si adevarate , generatoare de progres , in restul lumii “civilizate” inseamna nationalism perimat si periculos . Iar in lumea “necivilizata” (sau pe cale de a fi “civilizata”) inseamna fanatism si terorism .

4. “…and that we are ready to lead once more” . Amin .

“Lasciate ogne speranza , voi ch'intrate” .

7 comentarii:

Anonim spunea...

ce plm de linkuri ai pus acolo?? niciunul nu merge. mai da-o incolo de treaba mai florine. te stiam om serios. cheama si tu niste meseriasi de la boss computers sa-ti puna blogul la punct.hai salut si vezi ce faci si ce scrii.

Anonim spunea...

@ anonim

De regula nu public comentariile nesemnate . Pe cale de exceptie , o sa va scriu cateva randuri :

- cei lezati de articolele semnate de mine au un alt tip de exprimare si nici cu gramatica nu se impaca prea bine .
- trimiterea catre Boss Computers este mult prea sugestiva ca sa nu inteleg motivul “comentariului” . Ma preocupa relatia acestei firme cu banul public , inclusiv ultima anexa - prelungire de contract , si chiar aveam de gand sa ma documentez pe tema . Nu-mi place insa cand cineva ma impinge intr-o anumita directie , fie ea si una justa .
- sunt atent cand scriu . Incerc sa ma fac cat mai bine inteles . Eventualele sensibilitati lezate nu ma preocupa .
- link-urile sunt functionale si duc spre site-uri interesante . Daca nu le puteti accesa , este probabil ca d-vs. sa aveti nevoie de ajutorul unor “meseriasi” .
- apropos , IP de la care ati postat este 92.81.93.146 (Romtelecom) , ati intrat pe blog de pe Samizdat , iar calculatorul de pe care ati trimis ruleaza Windows XP , browserul este Firefox 3.0.5 , ecranul monitorului (CRT) are rezolutia 1280x1024 . Comentariul a fost postat la ora 11.11 . Sunt suficiente date ca sa pot afla adresa de unde ati postat . Dar nu merita efortul . Banuiesc zona in care va situati .
- pe viitor , semnati cu nume si prenume . Plus adresa mail valida . E mai demn .

O zi buna .

Anonim spunea...

Florine, esti de admirat pentru munca pe care o faci in calitate de ziarist sighisorean....acolo, in Sighisoara esti la tine acasa, acolo e punctul tau "tare"...ai destule subiecte cu adevarat importante legate de "reptilele" politice locale si de ticalosii si incompetentii care compromit viitorul oamenilor din acel oras.In ceea ce-l priveste pe Obama, lucrurile sunt mai complicate, dupa parerea mea nu te baga in subiecte de acest gen, sunt prea "mari" si prea "grele"...trebuie sa incerci sa vezi si eventual sa abordezi "subiectul Obama" si din perspectiva americanului care l-a votat gandindu-se la viitorul lui si al natiunii americane (ale carei interese trebuie sa le apere el in primul rand).Pe de alta parte, intr-un fel, toata civilizatia vestica, de fapt tot viitorul planetei depinde de USA intr-o mare masura (si deci si de Obama), nu ca America ar fi "binele absolut" , dar altfel, ce alternativa are omenirea, Kim Il Yong (Koreea de Nord)? Medvedev/Putin? Ahmadinejad?Confuzia si lipsa de unitate a UE pe planul politicii lor externe? Numai bine in continuare si nu mi-o lua in nume de rau...

Florin Staicu spunea...

@ anonim

Public , din nou , un comentariu neasumat . Am sovait intre a-l posta sau nu , din doua motive : primul l-am aratat ceva mai sus , al doilea tine de inconfortul provocat de preambulul randurilor semnate “anonim” .
Continutul comentariului este insa suficient de provocator incat sa ma determine sa nu-l resping . Evident , provocator in sensul de provocare intelectuala .

De indata ce voi avea timp , voi face precizarile care se cer .

Florin Staicu spunea...

@ Anonim

O sa incep cu precizarea ca nu sunt ziarist si nici nu am pretentia ca as fi . Motivele pentru care scriu , si aici , si in alte parti , le-am aratat , clar si in detaliu , de la inceput .
Acestea fiind spuse , sa trecem pe fond .

In primul rand , afirmati d-vs. ca “sa incerci sa vezi si eventual sa abordezi "subiectul Obama" si din perspectiva americanului care l-a votat gandindu-se la viitorul lui si al natiunii americane” . Eu o sa va spun ca , din motive obiective si evidente , nu numai ca nu pot sa am “perspectiva americanului” , dar nici nu ma intereseaza in mod deosebit aceasta perspectiva . Eu privesc si judec lucrurile din singura perspectiva care mi-e accesibila , aceea de roman traitor in Sighisoara .

In al doilea rand , aveti dreptate : subiectul este unul complex . Si dificil . Cu toate acestea , indraznesc sa judec cu capul propriu si asemenea subiecte . Si sa si exprim aceste judecati . Daca identificati greseli in aceste judecati , aratati-le in clar . Daca aveti alte pareri , exprimati-le si , eventual , argumentati-le . Alegatiile generale si neargumentate , de tipul “lucrurile sunt mai complicate, dupa parerea mea nu te baga in subiecte de acest gen, sunt prea "mari" si prea "grele"...” nu ma impresioneaza in mod deosebit si nici nu suporta discutii rezonabile .

In al treilea rand , afirmati ca “tot viitorul planetei depinde de USA intr-o mare masura” . Eu o sa rastorn afirmatia d-vs. si o sa spun ca “viitorul USA depinde de viitorul planetei intr-o mare masura” . Ce parere aveti ? Este afirmatia mea adevarata ? Care din cele doua afirmatii este mai intemeiata ?

In al patrulea si ultimul rand , constat ca reproduceti un cliseu clasic , dar esentialmente gresit : daca punem in discutie (sau , Doamne fereste , refuzam) “democratia” parlamentara , economia “de piata” si “civilizatia” (americana) bazata pe consum , singura alternativa este dictatura , care trebuie sa fie neaparat crunta , ilegitima si , eventual , criminala . Cu alte cuvinte , ori acceptati obraznicia si nesimtirea si da , crimele americanilor , ori dracu’ va ia . Evident , daca insistati , pot argumenta sustinerile .

Inainte de a incheia , doua intrebari , care pot ramane si retorice : ce va impiedica sa va asumati parerile (prin semnatura) si , mai la obiect , de ce nu ati incercat , argumentat , sa contraziceti , eventual sa corectati , macar una din afirmatiile facute de mine in randurile care v-au retinut atentia ?

Anonim spunea...

"Inca din primele mele randuri...." vreau sa va multumesc d-le Florin Staicu pentru amabilitatea si promptitudinea cu care a-ti raspuns randurilor mele legate de "problema Obama"...ma rog, eu va respect opiniile indiferent de faptul ca ele coincid sau nu cu opiniile mele...Vreau sa va spun inca o data ca admir sincer efortul publicistic si atitudinea corecta, curajoasa pe care o luati atat dumneavoastra cat si colegii de la "Samizdat".....Este o mare bucurie pentru mine sa vad ca in Sighisoara sunt oameni care nu s-au resemnat "in fata vremurilor care-n jos ne trag" (trupa "Parazitzii, intr-un cantec...) si care le prezinta "noilor imbogatiti locali" o oglinda in care sa-si poata admira chipul....(sau hidosenia?)...Legat de americani, poate ca merita sa mai discutam...daca o sa gasim timpul si ocazia potrivita. Mi-a placut articolul dvs. din "Samizdat" legat de noul domn senator Basa Petru, unul dintre distinsii alesi ai natiunii si "contributia de inestimabila valoare" pe care o v-a face in directia "propasirii natiunii"...intre altele , sighisorenii o sa-si vada visul cu ochii si anume acela de a avea un MOL (adica "Mall" cum se scrie in engleza)...
Va doresc numai bine in continuare intregului grup de la "Samizdat", semnat Anglofobu'
P.S. Cunoasteti dvs. cumva geografic sau istoric vorbind dictaturi "ne-crunte", "ne-ilegitime"(sic!)(deci "legitime") si "ne-criminale"?...ca dupa cum ne arata doamna Istorie dictaturile asa si sunt...incerc doar o gluma amara, dupa cate stiu eu, istoricii din vest (americani iarasi!) au numit "epoca Tito" din fosta Iugoslavie , cu toata aparenta ei democratie si prosperitate "an iron fist in a silk glove"....deci tot dictatura, tot criminala, tot represiva...

Florin Staicu spunea...

@ Anonim

Va asigur ca privesc randurile d-vs. cu toata consideratia . De aceea le si public , in pofida faptului ca nu le semnati .

La intrebarea d-vs. “cunoasteti dvs. cumva geografic sau istoric vorbind dictaturi "ne-crunte", "ne-ilegitime"(sic!)(deci "legitime") si "ne-criminale"?” raspunsul meu este nu , nu cunosc . Dar nu asta este aspectul pe care intentionam sa-l subliniez in postarea anterioara . Realizez uneori ca randurile mele pot induce ideea ca as fi un partizan al dictaturii , ceea ce nu este nici pe departe cazul . Ca sa intelegeti perspectiva mea , o sa rearanjez intrebarea d-vs. : cunoasteti cumva vreo democratie legitima ? Cat de legitima credeti ca este o democratie care sprijina pe sufragiul a 10% din cetatenii cu drept de vot ? Cat de "ne-criminal" este un stat care ridica din umeri cand mor cu zile si pe capete batranii , de foame si de frig ? De exemplu . Si cam cat de "ne-criminala" este cea mai democrata dintre democratii , care democratie , in numele justitiei , intretine inchisori itinerante , inchisori in care presupusii “teroristi” se bucura de un tratament care rivalizeaza cu metodele Gestapo-ului ? Si care , in numele libertatii , ocupa militar state suverane si independente ?

Care sunt , la urma urmei , diferentele REALE dintre dictatura si “democratiile” in care traim ? Ca totusi sunt .

Ca sa nuantez , va recomand sa priviti putin istoria unei dictaturi contemporane dintr-o tara situata cam la jumatatea distantei care ne separa : Spania lui Franco . Inclusiv atitudinea si relatiile “democratiilor legitime” cu aceasta dictatura .

O sa inchei tot cu o nuantare . De data asta a raspunsului pe care vi l-am dat la inceput : nu , nu cunosc “dictaturi "ne-crunte", "ne-ilegitime"(sic!)(deci "legitime") si "ne-criminale" , dar cunosc dictaturi mai putin crunte , mai putin criminale si (mult) mai legitime decat multe din actualele “democratii” ...