joi, 14 ianuarie 2010

O scurta revista a presei

Cu fiecare zi care trece , devine din ce in ce mai clar , pentru toata lumea , ca stam prost . Foarte prost . Trec peste circul politic : viermuiala parlamentara imi provoaca greata . O sa ma opresc asupra a doua subiecte , oarecum diferite :

O isterie mediatica de proportii s-a dezlantuit : gripa asa zis “porcina” a fost reactivata si face ravagii . Din 5 in 5 minute ni se prezinta , pe toate caile , numarul noilor cazuri de imbolnavire si numarul deceselor intervenite . Pe ecrane se perinda zeci de “autoritati” , care de care mai competente , explicand , panicate , necesitatea (care tinde sa devina obligativitatea) vaccinarii . Streinu-Cercel se teleporteaza de la o televiziune la alta si apare , concomitent , pe cate 3-4 canale , facand scurta la maini si spume la gura , predicand Apocalipsa . Secondat , indeaproape , de mai tanarul Cseke Attila (cel cu taxarea alimentelor “nesanatoase”) .

Din timp in timp , cate un incorigibil mai maraie ba o intrebare nelalocul ei , ba o trimitere catre declaratiile d-lui Wolfgang Wodarg . Dar Streinu-Cercel ramane la fel de neclintit precum abatele Savonarola : ne vaccinam , sau dracu’ ni-i nanas . Ce daca Wolfgang Wodarg , medic si epidemiolog , director al Departamentului de sanatate al CEE , sustine , argumentat , ca toata isteria mascheaza o escrocherie de proportii . Streinu-Cercel e tras cu cheia : o tine pe-a lui ca gaia matu’ .

Nu o sa descriu aici mecanismul escrocheriei . Cei interesati pot afla suficiente detalii la adresa http://www.jurnalul.ro/stire-viata-sanatoasa/wolfgang-wodarg-gripa-a-au-organizat-psihoza-532313.html . Dar nu pot sa nu ma intreb : de unde pana unde atata grija pentru sanatatea si viata noastra ? Si de ce aceasta grija se manifesta numai si numai in imprejurari speciale . Care imprejurari presupun , fara exceptie , si cate un “mic efort banesc” , direct sau indirect , din partea noastra . Si oare de ce aceasta grija nu se manifesta consecvent ? Sau poate nu grija pentru noi ii mana din spate pe Cseke & Streinu ?

Al doilea subiect are in vedere reactiile violente starnite de initiativa surprinzatoare a deputatului Surupaceanu . Initiativa legislativa care atenteaza (ce-i drept , f. f. timid) la integritatea “marilor averi” . Cum a ajuns vestea la urechile celor vizati , sa vezi freamat . Sa vezi zbucium . Ecranele s-au intunecat de fete crispate . Nadusite de furie . Cum adica ? Sa iei de la bogati ? Banutu’ lor ? Ala muncit in sudoarea fruntii ? Da’ ce-i asta ? Unde ne trezim ? In comunism ? 50 de centi la suta de euro ? Pentru ce depaseste jumatatea de milion de euro ? Jaf la drumul mare ! Nedreptate strigatoare la cer !

O prima donna bine trecuta prin viata , ameninta in direct : imi iau averea si familia si emigrez . Decat sa-mi arunc banutii in groapa fara fund a bugetului , mai bine plec . Altul , un malac nesimtit (si fost ministru pe deasupra) ameninta si el : imi trec averea pe offshore-uri . Nu platesc nimic !

Deci asa . Decat sa platesc impozite , mai bine plec . Sau , raman sa va fericesc , dar imi scot averea peste granite . Va trebuie impozite ? Luati de la calici ! De la noi , nimic ! Noi luam , nu dam . Si daca si cand dam , dam ca sa luam inapoi insutit . Si imediat . Va trebuie bani pentru pensii ? Mai trageti o piele de pe pensionari . Ca prea o huzuresc …

Astea ne sunt “elitele” . VIP-urile . Modelele . Pline de compasiune . Patrunse de spirit civic . Constiente de obligatiile pe care le au fata de poporul in carca caruia s-au aburcat . Si pe care il paraziteaza si il fura de 20 de ani …

Lacomia si nesimtirea le intuneca , din nou , ratiunea : nu reusesc sa vada ce-i asteapta in viitorul nu foarte indepartat . Pur si simplu nu sunt capabili sa vada dincolo de lungu' nasului …

2 comentarii:

Anonim spunea...

Buna seara, Florin

Imi cer scuze ca postez aici un mesaj care nu are legatura cu articolul "O scurta revista a presei", dar, altcumva nu am avut cum sa te contactez.
In 23 iulie 2008 ai initiat o actiune impotriva ELECTRICA.Am cautat mai departe in postarile tale de pe blog si nu am mai gasit nimic referitor la rezultatul acestei actiuni.Ne poti spune ce verdict a dat instanta? Ma intereseaza aceasta deoarece ELECTRICA a trecut deja la debransari pentru neplata taxei radio-tv ( se intampla acum in Drobeta Turnu Severin!)

Cu multumiri,
George Craiescu

Florin Staicu spunea...

Buna ziua .

Foarte pe scurt , dupa cateva termene la instanta de fond , Electrica a contestat competenta Judecatoriei si a cerut stramutarea cauzei la Tribunalul Mures . Ulterior am fost instiintat ca actiunea trebuie retimbrata . Aceasta este faza in care se afla cauza . Cu alte cuvinte , treneaza .
Personal as fi considerat drept un avantaj o eventuala tentativa de sistare a furnizarii energiei electrice pe motiv de neplata a taxei radio TV . Mi-ar fi creat posibilitatea sa ma constitui ca parte civila si sa solicit daune interese .

Daca va pot furniza si alte date , cu placere .

Florin Staicu