vineri, 19 februarie 2010

Puncte cardinale in haos


Haosul care se instapaneste peste tara , peste tot in lume , este consecinta unor greseli repetate . Ne incapatanam sa ignoram istoria . Si o repetam ...

Cateva randuri scrise in anii ’30 ai secolului trecut de catre Nichifor Crainic :

… Haosul epocii noastre apare ca o abatere , ca o deraiere omeneasca de la ordinea universala a lucrurilor . Cine proclama dezintegrarea totala de orice fel de ordine devine factor al haosului . Cine voieste sa se salveze din panica si din deruta nu are alta cale decat reintegrarea in ordinea spirituala a lumii .

Omul care simte ordinea spirituala a lumii nu-si pierde cumpatul . Sub vreme cade strivita numai secatura zeflemista care nu are razim nici in sine , nici in afara de sine . (…)

In ordinea naturii e sentimentul de familie pe care il traim ca pe o mare bucurie a vietii ; in ordinea naturii e sentimentul de patrie pe care il traim uneori cu o si mai intensa bucurie . Negarea sentimentului de familie si de patrie , atat de frecventa in vremea noastra , e act al anarhismului care se aseaza in afara de natura , impotriva ei . 

Daca nu ma insel , la aceasta tragica raspantie sta sufletul chinuit al generatiei tinere romanesti : intre aventura oarba a distrugerii , a neantului , si intre libera acceptare a ordinii spirituale ; intre iresponsabilitatea proclamata de cinismul materialist si intre responsabilitatea morala si demnitatea umana ; intre tradarea afisata de individualismul anarhic si datoria impusa de solidaritatea rasei . “
_________________________________________________________________________________________

“Capitalismul (…) a desfiintat cu totul simtul de permanenta si , prin aceasta , atasamentul fata de locuri si de oameni . Azi sentimentalismul retrospectiv , adica duiosia fata de trecut , a murit . Nu ne intereseaza decat prezentul in care vietuim exclusiv . Prezentul nu poate insa nici crea , nici conserva fidelitatea . Epoca actuala este epoca tuturor tradarilor . (…)       

Ce traim in interiorul tarii ? O criza cumplita (…) . Inteligenta politica , versatila si deprinsa cu gimnastica escrocheriei , a si gasit explicatia : criza noastra este produsa prin repercusiune de criza mondiala . Prin urmare , daca e sa cautam un vinovat al restristei cumplite pe care o traim , acest vinovat nu e altul decat criza mondiala . Cu alte cuvinte , nimeni nu e de vina . (…) Sa retinem aceasta abila sustragere de la responsabilitate , specifica mentalitatii democratice . Fiindca democratia , ca si socialismul sau comunismul , este o formula politica plantata in doctrina materialista . Iresponsabilitatea morala intrinseca materialismului e practicata cu orgie de aceste societati anonime pe actiuni care sunt partidele politice .

Mai tanarul meu coleg , a carui cinica teorie a tuturor tradarilor politice , a iresponsabilitatii individuale am citat-o , trece drept o simpatica speranta a democratiei . Dupa cuvintele sale , democratia il recunoaste drept unul de-al ei . Iata ce spune dansul mai departe : “Ca sa ai succes , adica sa fii selectat de societate , e necesar sa te inscrii , cu orice pret , intr-un anumit tip … (…) Iata de ce orice om politic simte nevoia de a juca un rol , de a-si construi o masca , care de cele mai multe ori nu-l defineste . Nu importa . “
Nu importa , fireste , sinceritatea , onestitatea , fidelitatea , responsabilitatea . Ceea ce importa in ochii democratului e masca – pentru a ajunge la succesul personal . Aceasta pretioasa marturisire cinica ne introduce in insasi esenta democratiei . 

Iata , pe de o parte , masca : drepturile omului , vot universal , alegeri libere , libertate individuala , participarea tuturor la suveranitatea politica si la bunurile vietii . (Ce ironie crancena strabate din aceste cuvinte , dupa un deceniu de democratie !)  

Iata , pe de alta parte , adevarul brutal : succesul personal . Parvenirea cu orice pret . Toate lozincile sonore ale democratiei n-au alt scop decat succesul . In ce consta acest succes al democratului ? Ati facut socoteala cat costa propaganda pentru un singur scaun de deputat ? Eu am fost deputat si am facut socoteala la fata locului . Ei bine , un scaun de deputat costa , in medie , 700.000 lei . Cat aduce un scaun de deputat ? 160.000 lei anual ! Diferenta enorma dintre cheltuieli si venitul legal e dezastruoasa pentru politician . Atunci in ce consta succesul pe care il vaneaza , sub masca , cu o salbatica pasiune , omul politic ? Daca ar fi corect si cu o oarecare stare , omul politic , dupa un singur an de practica , s-ar ruina . Observatorul impartial distinge insa o minune : in loc sa falimenteze , cum ar pretinde cifrele , tribunii poporului , pana mai ieri simpli golani , azi sunt milionari . Iata adevaratul si misteriosul si paradoxalul succes al omului cu masca necesara ! Democratia e in functie de bani . Ea se face numai in vederea banului . (…)

Care e rezultatul practic al democratiei ? Biruri din an in an mai zdrobitoare , proprietatea rurala incarcata cu datorii provenite dintr-o camata exorbitanta la imprumuturi , favorizarea catorva trusturi industriale , marfuri cu preturi de doua , de trei si de patru ori mai mari decat cele din strainatate si o paralizie generala a energiilor creatoare ale acestei tari” .  
    
Nichifor Crainic - Puncte cardinale in haos , 1936

2 comentarii:

denisa spunea...

oare daca s-ar introduce asemenea fragmente in programa lb romane la licee, n-ar fi mai interesanta si mai eficienta ora de lb romana?

Florin Staicu spunea...

Si sa se renunte la Blandiana , Dinescu , Plesu & co. ? Nu cred ...


Felul in care se mimeaza educarea copiilor este una din cauzele care vor avea drept consecinta , mai devreme sau mai tarziu , prabusirea actualei civilizatii .