miercuri, 30 iunie 2010

Ce este FMI-ul ? (I)


Zilnic suntem asaltati de acronime si cuvinte al caror inteles - ca sa zic asa - ne scapa . Nu o sa ma opresc aici asupra cauzelor si consecintelor acestor “scapari” . O sa incerc sa arat ce se ascunde dupa unul dintre acronimele zilei : FMI .    
Sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial a insemnat , printre altele , momentul unor profunde reconfigurari geopolitice si geostrategice . Cu exceptia SUA , statele coalitiei invingatoare erau cvasi distruse . In octombrie (oficial iulie) 1944 , intr-un hotel aflat langa o cale ferata scoasa din uz (Bretton Woods , New Hampshire – USA) , la initiativa SUA , este infiintata o noua organizatie , avand drept scop declarat “supravegherea sistemului monetar , ratele de schimb si platile aferente contractelor internationale” . La initiativa au aderat un numar de 44 state .  
Acordul de la Bretton Woods a fost , in fapt , o confruntare intre doua personalitati : Harry D. White (seful echipei de negociatori a SUA) si John M. Keynes (seful delegatiei britanice) . Fara sa intru in detalii , Keynes a propus constituirea Uniunii Internationale de Cliring (o banca mondiala cu moneda proprie) iar White a propus alternativa , un Fond International de Stabilizare si o Banca pentru Reconstructie si Dezvoltare . Statele Europei , cele sud americane si Commonwealth-ul au optat pentru varianta Keynes (dealtfel deosebit de interesanta) . Cu toate astea , presiunile SUA* - pe atunci cel mai mare creditor al statelor lumii - au impus alternativa White .
Iata care au fost principalele hotarari convenite si adoptate (in fapt impuse de SUA) privind functionarea Fondului :
- voturile vor fi direct proportionale cu subscriptia la capitalul Fondului , cu precizarea ca SUA trebuie sa detina suficiente voturi pentru a putea bloca orice decizie considera ,
- ratele de schimb vor fi fixate exclusiv in functie de dolar (in conditiile in care tiparnita apartinea FED**) ,
- dolarul va fi convertibil in aur la rata fixa de 35 dolari / uncia (37 de ani mai tarziu , SUA revine cvasi unilateral asupra deciziei si impune suspendarea convertibilitatii dolar / aur) . Astfel , statele debitoare isi puteau plati creditorii in aur , dar la paritatea fixa stabilita .
- in final , “negociatorii” americani au impus (in pofida unei opozitii ferme) si sediul Fondului si al Bancii : Washington DC .
La 1 martie 1947 , Fondul International de Stabilizare devine Fondul Monetar International , iar Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare devine o subsidiara a Bancii Mondiale*** .     
Rezumat : FMI-ul este o organizatie financiara infiintata in anul 1944 , la “initiativa” SUA . La data infiintarii , rolul principal al FMI era acela de a garanta SUA* recuperarea creantelor si a dobanzilor aferente acestora in conditiile (absolut veroase) impuse de creditorii (iudeo) americani .

*     a se citi “presiunile FED si ale complexului financiaro-industrial”
**   imi propun sa definesc separat FED-ul
*** asemenea si in ceea ce priveste Banca Mondiala  

Niciun comentariu: