marți, 22 martie 2011

Despre perversitate (II)


Pe parcursul documentarii pe tema perversitatii iredentei maghiare gasesc un document absolut interesant , intitulat “Repere din cronologia proiectului neorevizionist Autonomia Tinutului Secuiesc . Documentul este prea amplu pentru a fi publicat ca articol fie si in serial , asa ca ma gandesc sa-l public pe o pagina dedicata . Inainte insa , va trebui sa il verfic punct cu punct .
Pana atunci , (si) ca raspuns la ultimul comentariu scris de Cosmin , reproduc un articol despre


Post scriptum la o manipulare maghiara


scris de Dorin Suciu (sursa aici si aici)

La 20 de ani de la acel dramatic 19-20 martie 1990 de la Tîrgu-Mureș, săptămâna premergătoare comemorării s-a transformat într-un prilej ratat de a se abține să-și dea cu presupusul pentru diverși nechemați ai „societății civile”, vorbitori de serviciu pe la diverse televiziuni, sau, ceea ce e mai rău, de continuare a unui șir de mizerabile manipulări, interne și internaționale, care au urmărit constant culpabilizarea exclusivă a românilor pentru ce s-a petrecut atunci atunci.

Din păcate, abia vineri, 19 martie (2010 , n.r.) am intrat în posesia unui document care, coroborat cu declarațiile unor martori, aduce încă un argument în favoarea ideii că ceea ce s-a petrecut în urmă cu două decenii la Tîrgu-Mureș a fost minuțios premeditat. Drama ciocnirii interetnice între români și maghiari a fost gândită ca un prilej de lansare a unui război de imagine împotriva României având ca finalitate provocarea unei crize gen Nagorno – Karabah care să ducă la schimbarea statutului Transilvaniei.

Câteodată, rolul întâmplării se poate dovedi mai important decât perseverența. Ani de zile am încercat fără succes să aflu identitatea acelui „reporter irlandez” care a înregistrat video scenele atroce ale ciocnirilor interetnice de la 20 martie 1990. În urmă cu câteva zile hazardul a făcut să mă reîntâlnesc cu dna Rodica Sabău-Pop care, la vremea aceea, era recepționeră la „Grand” – hotelul în fața căruia au avut violențele ale căror imagini au făcut înconjurul globului. În contextul comemorării care urma să aibă loc, doamna respectivă mi-a povestit că la data de 19 martie 1990, cu o zi înainte de „evenimente”, era de serviciu, când, pe la orele 14-15, a sosit la hotel un bărbat cu pașaport irlandez care a cerut să fie cazat pentru o zi într-o cameră cu vedere la stradă, la ultimul etaj, și a dorit să plătească în avans. Cum nu erau camere libere la acel etaj, a fost cazat la etajul 7. Dna Sabău-Pop și-a amintit perfect de aceste amănunte pentru că irlandezul, al cărui nume nu l-a reținut, a plătit echivalentul în lei al tarifului cu mărci vest-germane, iar ea s-a enervat pentru că nu avea să-i dea restul în valută și a trebuit să apeleze la bișnițarii care își făceau veacul în fața hotelului.
După ce și-a dus bagajele în cameră, irlandezul a coborât la recepție și a cerut cheia ușii de la terasa de la etajul 11 al hotelului, explicându-i că el este reporter de televiziune. Faptul a surprins-o oarecum, dar i-a dat cheia după ce a consemnat acest fapt în registrul hotelului. Toate aceste lucruri se petreceau în după-amiaza zilei de 19 martie, cu exact 24 de ore înainte de ciocnirile violente care urmau să aibă loc în fața hotelului a doua zi.

Inima a început să-mi galopeze. Am rugat-o pe dna Sabău-Pop să facă rost de registrul hotelului din luna martie 1990. S-a uitat la mine cu mirare, oarecum cu milă, și mi-a explicat că, după atâta timp, foarte probabil acel registru nu mai există. Am insistat și, după ce a scotocit două zile prin arhiva hotelului, m-a anunțat că l-a găsit.

Când m-am uitat la pagina cu date de 19 martie am avut un șoc: la camera 709 figura scris cu pix roșu numele Honeyford Gary Lawon din Irlanda! În colțul din stânga jos al paginii registrului am găsit și nota făcută de recepționeră: Cheia pentru 709, de la terasa XI (Marcel). În urmă cu două decenii, Marcel Mija era recepționerul-șef de la „Grand”…

Am căutat imediat pe Google și am găsit că Gary Honeyford a fost reporter tv pentru postul Sky News, corespondentul acestuia pentru Irlanda de Nord. Una dintre fotografiile de pe Internet îl arată transmițând de la Belfast, localitate de tragică reputație pentru conflictul etnic care o macină.

Faptul că ceruse o cameră cât mai sus, cu vedere spre centru, că plătise în avans pentru o singură zi (am găsit și numărul chitanței, 594), că inspectase terasa de sus a hotelui impune de la sine o concluzie: reporterul de la Sky News venise la „pont”. Cel care i-l „vânduse” știa precis că în preajma hotelului, situat vis-a-vis actuala Prefectură, urma să se petreacă ceva. Ceea ce avea să întâmple a doua zi arată clar că cel ce îi furnizase pontul nu era român și nici prieten al României, din simplul motiv că înregistratrea video a reporterului de la Sky News numai favorabile imaginii României nu erau!

Pe data de 20 martie, pe la ora 18 au avut loc „evenimentele din Tîrgu-Mureș”! Eu care eram reporterul TVRL am filmat pe peliculă de 16 mm, suit pe pervazul camerei 504, atât confruntarea cât și maltratarea acelui nefericit în pulover verde. Irlandezul a înregistrat drama de pe terasa de sus a hotelului. Acele scene atroce, în care „ungurul” Mihăilă Cofar a fost pur și simplu linșat, au făcut înconjurul lumii și au fost copios folosite împotriva României pentru a o eticheta ca țară locuită de niște barbari sîngeroși care la 20 martie 1990 au dezlănțuit un „pogrom” antimaghiar.

Degeaba am demonstrat indubitabil peste două zile într-un reportaj-anchetă adevărata identitate a lui Mihăilă Cofar, nefericitul țăran de pe valea Gurghiului, venit aiurea la Tîrgu-Mureș, răul fusese făcut.

Interesant este că o emisiune a TVR, „Post scriptum la un reportaj” făcută pe baza filmului meu, postată pe YouTube în urmă cu câțiva ani la adresa http://www.youtube.com/watch?v=1jJDqbeDZ3c, din data de 19 martie 2010 nu mai poate fi deschisă decât de cei care au cont YouTube – si nici de aceia. Motivul ar fi că ea conține „imagini neadecvate” (?!). Ulterior s-a revenit cu mentiunea ca “nu este recomandata celor sub 18 ani”. (Ungurii sunt specialisti in denunturi calomnioase si acuze false de copyright).

Mai mult, se pare că filmul original al reportajului a dispărut din arhiva TVR.

Restul poveștii a fost spusă de colegul Mihai Mincan, ziarist la Adevărul, care a avut o idee extraordinară: să-l caute pe Peter Swain, regizorul britanic al documentarului „Bad Neighbours” – „Vecini răi” difuzat de Channel 4 și reluat de principalele televiziuni europene în care „ungurul“ Mihai Cofariu era bătut cu bestialitate de români. Acesta a fost găsit tocmai în India și a dezvăluit că pentru filmul său despre Tîrgu-Mureş, din martie 1990, a fost plătit de Paul Neuberg, un producător (evreu , n.m.) originar din Ungaria. Swain a mărturisit că Neuberg a fost cel care i-a furnizat imagini şi indicaţii.

În dialogul cu jurnalistul Mihai Mincan, regizorul Peter Swain arată că documentarul ce a reprezentat pentru presa internaţională etalonul evenimentelor din Târgu-Mureş a fost produs şi finanţat de la Budapesta. Tot el admite că filmul său a reprezentat exclusiv punctul de vedere al maghiarilor și că în el nu s-a solicitat niciun punct de vedere din partea românilor…

Filmul „fusese planificat de câteva săptămâni”, iar legătura a fost făcută prin nişte „foarte bune contacte politice locale maghiare”. Mai mult, Peter Swain recunoaşte: falsa identitate etnică a lui Mihai Cofariu i-a fost furnizată de cei care le-au dat imaginile: producătorul şi sursele sale. În ceea ce îl privește pe Gary Honeyford, acesta nu a fost decât o simplă unealtă, căruia i s-au dat la momentul potrivit informațiile necesare și a cărui muncă a fost vândută de Sky News lui Channel 4, care a făcut treaba murdară.

Manipularea făcută prin documentarul lui Peter Swain a pregătit calea războiului de imagine împotriva României și lansarea de către Gyula Horn, ministrul de externe al Ungariei, episcopul Laszlo Tokes și Geza Entz, ministru al Oficiului pentru maghiarii de peste granițe, a dezinformării cunoscute ca „Pogromul de la Târgu Mureș”. Așa a început despuierea României de simpatia de care se bucura după Revoluția din Decembrie 1989, izolarea și marginalizarea ei.


PS: Smaranda Enache (GDS , Fundatia Sörös pentru o Societate Deschisa , n.m.) este cea care a continuat dezinformarea in Occident, chiar si peste ani. Emil Constantinescu a recompensat-o numind-o ambasadoare in Finlanda.

Nota : toate sublinierile cu litere groase imi apartin ; asemenea si cele doua paranteze care contin si abrevierea n.m. (nota mea) .

4 comentarii:

Anonim spunea...

http://think.adevarul.ro/2011/03/am-creat-noul-superstar-nationalistul-extrem/

un articol interesant.

Tibi

Florin Staicu spunea...

Interesant , dar care eludeaza cu gratie fondul problemei . Autorul remarca , corect , cat de mizerabila este presa , care si-a pierdut cu totul ratiunea de a fi si (ar) face orice pentru “rating” , respectiv pentru profit . Remarca , la fel de corect , substituirea modelelor cu pseudo modele si renuntarea la traditii si la codurile de conduita implicite traditiilor in favoarea consumerismului tamp , s.a.m.d. .

Nimic insa despre cum a fost posibil sa apara un Csibi Barna . Ca ipochimenul nu a aparut din senin . Raspunsul la aceasta intrebare ar fi cu adevarat interesant . Si pentru romani , si pentru maghiari .

Impresia mea este ca autorul , cu sau fara intentie , dilueaza si amesteca lucrurile si abate atentia cititorului pe chestiuni oarecum laterale subiectului pe care pretinde ca il abordeaza , respectiv nationalismul extrem .

De ce face asta este o alta intrebare care merita pusa … Sa fie vorba oare de o usoara perversitate ?

Cosmin spunea...

Nu am avut niciodata vre-un dubiu, ca ceea ce s-a petrecut la Mures a fost bine planificat si pus la punct de citeva persoane. In Mures, exista o groaza de familii mixte, raminii si maghiarii traiesc acolo de mult timp impreuna, in mod normal un asemenea eveniment ar fi avut sanse extrem de mici sa se petreaca spontan.
Este cutremurator ceea ce se intimpla, la ceea ce avem pe cap acum in aceasta tara, numai un razboi civil ne-ar mai lipsii.
Din punctul meu de vedere, sunt mai de condamnat autoritatile romane, care ar fi trebuit sa deschida o ancheta la singe si sa pedepseasca vinovatii, si atunci si acuma. In plus, sa pregateasca documentare care sa fie difuzate la nivel international si sa arate adevarul.
Culmea, evreii apar peste tot, in orice poveste, daca scoti in evidenta treaba asta, lumea zice ca esti paranoic si ai ceva cu ei.

Florin Staicu spunea...

Chestiunea “evenimentelor din Targu Mures” este , efectiv , material de studiu pentru pregatirea specialistilor in manipulare-dezinformare . Eu l-am cunoscut pe procurorul care s-a facut ca “instrumenteaza” cazul - un anume Liviu Moica (care “a instrumentat” si cazul Hadareni) . Ma feresc sa-l calific cu toate ca as putea . Rezultatul anchetei : 30 de inculpati trimisi in judecata , din care 21 in stare de arest (12 tigani , 8 maghiari si 1 roman) . Au fost condamnati definitiv 8 inculpati (7 tigani si 1 maghiar) .

Evenimentele s-au soldat cu 5 morti si 278 de raniti .

Unul din agresorii “ungurului” Cofariu (cel a carui cvasi linsare a ramas in memoria colectiva ca simbol al primitivismului romanesc) - respectiv Erno Barabas - a fugit in Ungaria . A fost condamnat in contumacie . In 2007 s-a emis , pe numele lui , mandat de arestare european . Statul maghiar refuza extradarea .

Spre asa ceva conduce ignorarea , minimalizarea , incurajarea si nesanctionarea (dupa caz) iredentismului si a sovinismului .