duminică, 11 decembrie 2011

UE - cronica unui esec anuntat care tinde spre dezastruMass media europeana fierbe . Din zori si pana-n noapte nu auzim decat despre recent consumatul “summit de la Bruxelles” , sintagma precedata sau urmata de tot felul de atribute .

Iata , foarte pe scurt , rezultatele summit-ului :

1. Europa s-a divizat , de facto , in trei grupuri (grupul tarilor care au adoptat moneda euro , grupul tarilor care nu au adoptat inca aceasta moneda si Anglia , Suedia , Cehia si Ungaria*) ;
2. Reprezentantii primului grup au convenit sa adopte , cu de la sine putere , o regula numita “de aur” , prin care toate statele din zona euro care vor depasi deficitul de 3% vor fi sanctionate automat ;
3. Statele din primul grup vor acorda FMI inca 200 de miliarde de euro “pentru ajutorarea tarilor aflate in dificultate” .

Analizate , cele trei puncte pot fi reformulate astfel :

1. In fapt , Uniunea Europeana a incetat sa mai fie uniune .
2. Evitand parlamentele tarilor pe care pretind ca le reprezinta si Parlamentul European , participantii la summit au eludat , fara retineri , institutia de baza a democratiei . In plus , “regula de aur” poate preveni , teoretic , eventualele crize viitoare , dar nu are absolut nici un efect asupra actualei crize . 
3. “Statele” vor acorda FMI 200 de miliarde de euro fara dobanda ca sa-i primeasca inapoi cu dobanda . Si nu , afirmatia anterioara nu este o gluma proasta .

Restul sunt povesti . 

        Concluziile le tragem individual .


P.S. In presa de specialitate din Elvetia au aparut analize care recomanda investirea economiilor individuale in “metale pretioase , mancare la conserva si arme de calibru mic” (vezi aici) .


* Suedia , Cehia si Ungaria si-au nuantat pozitia : nu resping acordul , dar il vor supune aprobarii parlamentare . 


UPDATE : 

La ora 16.00 , Basescu in conferinta de presa . A hăpăit mult , dar n-a spus absolut nimic . In schimb , a profitat de ocazie ca sa pozeze in politician vizionar , dur si responsabil . In realitate , a fost si ramane una dintre cele mai ticaloase si mai scarboase creaturi pe care le-am vazut in viata mea . 


Niciun comentariu: