joi, 24 ianuarie 2013

O nedumerire



Sunt cateva luni bune de cand suntem bombardati cu tot soiul de informatii si consideratii legate de “justitie” .

Din motive care tin de evidenta , nu dau doi bani nici pe "institutiile insarcinate cu infaptuirea actului de justitie” , nici pe “magistratii” care le populeaza . Majoritatea sunt cu totul inadecvati pozitiei pe care o ocupa , fiind mediocrii intelectual , slab pregatiti , lipsiti de caracter si fara onoare . Alaturi de jigodiile din “clasa politica” si de hienele din mass media sunt o adevarata urgie pogorata pe capul acestui popor , fiind direct responsabili pentru degradarea acestuia .

Acestea fiind spuse , trec la nedumerire :

Foarte pe scurt , la infaptuirea actului de justitie participa trei institutii : judecatorul , acuzatorul si aparatorul . Mi se pare de un bun simt elementar sa prezumam ca acuzatorul si aparatorul ar trebui sa pledeze de pe pozitii EGALE . Daca am accepta sa situam acuzatorul pe aceeasi pozitie cu judecatorul , consecintele ar fi catastrofale si evidente inclusiv pentru cei mai saracuti cu duhu’ …

Din acest motiv , nu inteleg in ruptu’ capului cum se face ca nici un jurnalist/comentator/analist dintre cei pe care i-am citit/auzit eu nu s-a sesizat asupra acestui aspect si nu l-a luat in discutie .

Personal , as porni si as incheia orice discutie asupra statutului procurorului de la aceasta axioma : aparatorul trebuie sa fie egalul acuzatorului . Punct . In caz contrar , justitia se infaptuieste cu ocaua mica . 


P.S. Ca fapt divers si fara legatura cu randurile de mai sus , in greaca veche (limba din care a fost tradusa Biblia) Satan(a) inseamna acuzator   
...

5 comentarii:

razvan coltea spunea...

Exista o instanta, nu-mi aduc aminte cu exactitate care, ce a decis ca pozitia ocupata in sala de judecata de catre avocat sa fie fata-n fata cu procurorul si nu ca procurorul sa stea intr-o pozitie privilegiata.Ar trebui extinsa printr-o decizie oficiala in toate instantele din tara.
Nici intrarea in sala de judecata a procurorului pe o alta usa decat usa pe care o folosesc toti nu este normala.

Florin Staicu spunea...

Inclusiv in cadrul procesului , rangul procurorului este - cel putin de fapt , daca nu cumva si de drept - mult peste rangul avocatului , undeva pe acelasi nivel cu rangul judecatorului . Situatia mi se pare anormala si de natura sa vicieze a priori actul de justitie .

Actualul legislativ nu numai ca nu are nici cea mai vaga intentie sa corecteze anomalia , ci se straduieste sa o ingroase , argumentand cu "asa ni se cere" . Rezultatul este previzibil si nu este de natura sa ne fericeasca .

razvan coltea spunea...

Trag nadejdea ca dupa cutremurul din magistratura(sper ca nu e doar o simpla defulare a unor sictiruri) sa se intample si unele lucruri bune."Asa ni se cere" e cea mai buna scuza ca sa mermelesti o stare de fapt care foloseste sistemului.Pentru ca ,intr-adevar, o foarte lunga perioada de timp , inclusiv timpul prezent,judecatorii si procurorii au facut parte din acelasi sistem.Este reprezentata tagma advocatilor in CSM? Nu, doar judecatorii si procurorii.Si asa-zisa societate civila.Ha, ha ha!

Florin Staicu spunea...

Nu trage nadejde . Lucrurile vor merge din rau inspre mai rau , dintr-un motiv simplu : sistemul este si prost croit si plin de metastaze . Paliativele nu pot corecta acest tip de probleme . Solutia este schimbarea - intr-un fel sau altul - sistemului .

Ca o remarca formala , nici "tagma avocatilor" , nici parazitii si impostorii care populeaza "societatea civila" nu sunt cu absolut nimic diferiti de "magistrati" ...

razvan coltea spunea...

Ai dreptate.