duminică, 2 iunie 2013

Primarul Danesan si-a vazut visul cu ochii



Cu fix doua zile inainte de Ziua solidarităţii naţionale a maghiarilor* , in cadru festiv , flancat de ambasadorul Ungariei la Bucuresti , de consulul maghiar la Miercurea-Ciuc , de presedintele UDMR Kelemen Hunor , de alti prieteni si apropiati maghiari , primarele Danesan a participat la dezvelirea bustului lui Petofi Sandor , cel care ne mangaia in scrierile sale cu epitete ca “lepadaturi de paduchi” , “gunoi“ , “corbi scarbosi fata de care nu trebuie sa existe îndurare” etc. , autorul nemuritoarelor versuri

“(…) Căci doar maghiarul este stăpân în ţară,
Doar maghiarul are aici drepturi de stăpân,
Iar cei care vor să ni se urce în cap
Vor simţi pe capetele lor paşii noştri,
Înfingându-le pintenii în adâncul inimii… (…)”
                              
                     („Magyar Nép” - iunie 1848)

Si nu numai ca a participat , dar a si produs cateva fraze intr-un frumos limbaj de lemn , in care multumea si promitea prietenilor maghiari , facand recurs la prezent , la istorie si la viitor :


Si uite-asa se mistifica adevarul isoric … Azi o placuta comemorativa , maine un bust , poimaine un nume de strada , saptamana viitoare o scoala separata si in inca 20 de ani ne trezim cersind drepturi in Ungaria Mare .

Inteleg nevoia de a trai in buna vecinatate cu maghiarii , le accept si aspiratiile nationale atata timp cat nu devin sovine si iredentiste , dar nu inteleg , nu accept si nu iert tradarea interesului national .


P.S. Inca exista o multime de sighisoreni care stiu ca Sighisoara a fost oras sasesc . Pe cand un bust al unei personalitati reprezentative pentru adevarata istorie a acestor locuri ? A unuia ca Stephan Ludwig Roth (cel asasinat in Cluj de camarazii lui Petofi) , de exemplu . Sau sasii nu ofera nimic la schimb ?

*  Comemoarea Tratatului (a dictatului , cum il numesc maghiarii) de la Trianon . 
.

Niciun comentariu: