joi, 24 aprilie 2008

Schita de scrisoare catre Mihai Eminescu Trust


CATRE
          FUNDAŢIA MIHAI EMINESCU TRUST
In atentia d-nei Jessica Douglas-Home (Chairman)

Cu totul intamplator , am ajuns pe site-ul d-vs. Primul fapt care m-a impresionat – in mod neplacut – este acela ca folositi , oarecum abuziv , numele poetului nostru national pentru a va denumi organizatia . Care organizatie , din perspectiva mea , are o origine si niste scopuri destul de obscure .

Ar trebui sa stiti ca Eminescu nu a fost neaparat xenofob , dar nici nu a iubit in mod deosebit strainii . Si in special pe acei straini care se simteau datori , si atunci , ca si acum , sa vina – nechemati – ca sa ne “civilizeze” . Va sugerez sa-i cititi opera publicistica . Sau , daca efortul este prea mare , cititi macar Doina .

Un al doilea aspect deranjant este faptul ca in intreg site-ul exista o singura pagina scrisa in limba romana . Cu toate ca majoritatea romanilor o rup pe engleza , o constructie bilingva a site-ului ar fi fost o minima dovada de respect fata de poporul in mijlocul caruia va desfasurati activitatile . Chiar daca ar fi fost nesincera .

Al treilea aspect , de data asta jignitor de-a dreptul , transpare din randurile “istoricului” d-vs. : afirmati cum ca “ … Fundatia Mihai Eminescu le-a oferit dizidentilor români o legãturã cu lumea civilizatã" . Nici mai mult , nici mai putin . Adica “dizidentii” , ca si restul romanilor , traiau intr-o lume barbara , sau necivilizata , sau , cel mult , semicivilizata . Oricum nu civilizata . Alesii , sau “dizidentii”, cum ii numiti d-vs. , aveau parte de lumina civilizatiei prin intermedierea d-vs. Care intermediere era , bineinteles , dezinteresata . Chiar daca aceasta insulta grosolana ar fi si singura pe care ne-o aduceti , ar fi mai mult decat destul pentru ca Eminescu , al carui nume il folositi fara drept , sa se rasuceasca in mormant .

Si nu in ultimul rand , sunt revoltat – asta ca sa folosesc un eufemism – de faptul ca niste straini , pe care nu i-am chemat si pe care nu-i agreez , au ajuns sa-mi faca reguli de acces pe Breite . Breite care a fost locul meu de joaca , in copilarie . Breite care este parte din mine . Nu discut oportunitatea si valoarea acestor reguli , cu toate ca si aici ar fi cate ceva de spus .

As mai mentiona ca istoria , inclusiv istoria contemporana , ne arata , cu multa claritate , cum inteleg occidentalii in general si anglo-americanii in particular notiunea de a “civiliza” bastinasii . Si urmarile inevitabile si invariabile ale acestor “civilizari”.

Ma simt dator fata de mine sa va asigur ca m-as simti din cale afara de fericit daca veti decide sa renuntati sa uzurpati numele lui Eminescu . Si as fi si mai fericit daca veti hotari sa “civilizati” o alta parte a lumii . Va sugerez sa incercati chiar in Anglia . Sunt convins ca au ramas multe de facut .

Cu mari si justificate rezerve ,
Florin Staicu 

Niciun comentariu: