sâmbătă, 16 august 2008

Despre Planificarea strategica

Am remarcat , la inceputul lunii curente , o efervescenta atipica pentru “iubitorii de sighisoreni” . Mese rotunde , simpozioane , invitatii tiparite la imprimanta , pliante tiparite in coditii grafice foarte bune , dar care ne informeaza ca Cetatea a fost intemeiata in … 1911 , toate converg in incercarea de a ne convinge cum ca parerea noastra in legatura cu viitorul orasului conteaza . Chestiune pe care nu o pot crede .

In primul rand este vorba despre lipsa de buna credinta a “iubitorilor de sighisoreni” . Probata , cu brio , in repetate randuri si in nenumarate feluri . Retin pentru argumentare doar un singur aspect : interesele acestora sunt diferite , de cele mai multe ori de o maniera ireconciliabila , de interesele majoritatii sighisorenilor . Pentru a-si satisface aceste interese , “iubitorii” ignora sau calca in picioare , dupa caz , oricare alte interese , oricat de justificate , de firesti si de legitime ar fi acestea .

Stiind ca sunt foarte putini si ca pretentiile lor sunt nu numai nefiresti , ci si ilegitime , “iubitorii” incearca sa impuna aceste pretentii ca fiind ale majoritatii sighisorenilor , in acest scop nefiind zgarciti cu banul public .

Calea urmata este simpla . Dupa ce si-au identificat prioritatile si caile de urmat , “iubitorii” au inceput o campanie de impunere a acestora , folosind metode care merg de la persuasiune pana la agresiune . Scop in care se folosesc de serviciile unor mercenari angajati si platiti din … banul public . Asemenea , reazama pe micro trustul de presa detinut de micro magnatul Basa , si dumnealui un infocat “iubitor” de sighisoreni .

Este de remarcat ca angajarea unei firme de consultanta in acest scop are multe avantaje . Incepand cu faptul ca banul public , o data platit catre respectiva firma , nu mai poate fi urmarit unde , de ce si cum ajunge . Pe de alta parte , daca ceva merge prost , mercenarul este vinovat . Si cum respectiva firma nu candideaza , o cam doare-n cot de eventualii sighisoreni nemultumiti .

In ceea ce priveste efortul de consultare a sighisorenilor si rezultatele acestei consultari , se aplica una din invataturile lui Stalin : nu conteaza cine si cum voteaza , conteaza cine numara voturile . Cu alte cuvinte , daca sighisorenii , chiar si asa prelucrati mediatic cum sunt , isi identifica corect prioritatile , rezultatele “consultarii” vor indica tot caile profitabile “iubitorilor” . Sunt gata sa pariez pe faptul ca turismul de turma va fi identificat ca prioritatea prioritatilor in viziunea majoritatii sighisorenilor . Chiar daca acest tip de turism nu numai ca nu ne aduce nici un castig , ci chiar ne provoaca pierderi . Si noua , si patrimoniului pe care il avem , vremelnic , in grija .

Pe de alta parte , trebuie sa recunosc ca toata tarasenia are si parti bune . Cum ar fi exprimarea publica a unor opinii pe care , personal , le apreciez ca fiind de valoare . Ma refer aici la “Idei pentru Planificarea strategica pentru mun. Sighisoara“ , idei exprimate de catre d-l Fabini pe site-ul Sighisoara Durabila . Chiar daca , dupa cum spuneam , sunt slabe sperante ca “iubitorii” sa ia in considerare si altceva decat trebuintele lor imediate , exprimarea unor asemenea idei este de natura sa ma faca ceva mai putin pesimist .

Una peste alta , astept cu deosebit interes sa vad care vor fi rezultatele acestei asa numite consultari .

P.S. Sunt , totusi , curios sa aflu care este valoarea sumei cu care este platita “firma AGES Consult din Cluj”. Si din care bani .

Niciun comentariu: