marți, 5 august 2008

Soljenitin

Unul dintre putinii oameni care au avut curajul sa spuna NU a trecut in vesnicie . Soljenitin a ales sa ramana in doua picioare cu pretul libertatii , infruntand unul dintre cele mai represive state care au existat . Folosit cu nerusinare de asa zisele democratii occidentale , atata timp cat acest lucru a fost posibil si oportun , “recompensat” cu premii si plimbat din tara in tara pe post de propagandist anticomunist si , prin urmare , procapitalist , Soljenitin a fost abandonat si marginalizat de indata ce a cutezat sa critice si sistemul capitalist – “democratic” .

Dincolo de lectia verticalitatii , Soljenitin , ca si Bukovsky , ne ofera si adevarul despre super democratiile occidentale , despre lipsa de scrupule , ipocrizia , minciuna , lacomia , egoismul si aroganta acestora .
Raman definitorii cuvintele rostite de Soljenitin in Anglia , cu ocazia unei conferinte tinute la Harvard :

“In Occident constiinta raspunderii omului în fata lui Dumnezeu si a societatii s-au estompat . Drepturile omului au fost inaltate pe un piedestal atat de inalt incit distrug societatea . In insasi presa libera , cea care domina nu este adevarata libertate de opinie , ci dictatura modei politice , care conduce la o surprinzatoare uniformitate de opinii , la fel ca in comunism . Aceasta organizare a societatii capitaliste occidentale nu favorizeaza deloc ascensiunea la varful puterii a unor personalitati sau a oamenilor capabili si nu aduce cu ea binele . Ideologia dominanta , care pune pe primul plan acumularea de bani si bunuri materiale , confortul atit de apreciat , aduce cu sine in Occident o decadere a caracterului uman , un declin masiv al curajului , a demnitatii si al vointei de autoaparare” .
"Renuntati la orbirea voastra trufasa si nu mai judecati lumea si tarile dupa gradul in care ele imita modelul vostru occidental fiindca in acest fel dovediti ca nu intelegeti aceasta lume!"
"Singura salvare pentru noi toti consta in redescoperirea valorilor morale si reinaltarea sufletului catre bine . Nimeni pe acest Pamant nu are alta solutie decat sa se ridice spre inaltimi ! Raul universal isi face din ce in ce mai tare simtita prezenta si si va sfarsi prin a ingropa definitiv civilizatia occidentala daca ea nu va lua masuri de contracarare a lui !"

Pentru faptul ca a rostit aceste adevaruri , ziarele occidentale au titrat "Daca nu-ti place la noi , rusule , cara-te acasa !"
Acesta a fost raspunsul maretelor “democratii” la avertismentele unui om a carui viata ar trebui sa fie exemplu pentru noi .

Pentru felul in care si-a trait viata , pentru tot ceea ce a facut si a spus , recunostinta si admiratia mea .

Niciun comentariu: