miercuri, 23 iunie 2010

Cetatea Sighisoarei – evenimente “la zi” (III)


Doua chestiuni care mi-au retinut atentia :
- Initiativa Mihai Eminescu Trust de a organiza si coordona un “Grup de initiativa al locuitorilor Cetatii” a incremenit . Pornita cu surle si trambite acum un an , activitatea grupului a fost (brusc si fara explicatii) sistata . Deoarece pana in momentul de fata* nu cunosc motivele care au determinat starea de fapt aratata , ma abtin de la comentarii .
* In cursul diminetii zilei de 22 iunie a.c. am solicitat precizari d-nei Alina Scholtes si d-lui Oliviu Marian , ambii reprezentanti ai MET . Am primit un raspuns imprecis si evaziv .
- PSD Sighisoara are un nou sef , respectiv unul dintre cei doi asociati ai firmei Boss Computers (cei cu parcarile si bariera la drumu’ mare) . Perdantul este nimeni altul decat onor primarul Sighisoarei , respectiv dl. Danesan . Care domn primar poate medita la sensul zicerii cu “facerea de bine” . Alegerea PSD-istilor sighisoreni nu a fost accidentala si va avea consecinte .     
­­­­__________________________________________________________________________
In ultimul timp ploua . Frecvent . Cand ploua , Cetatea ramane , aproape invariabil , fara energie electrica . Asta de cand s-a modernizat (pe bani grei , talhariti de la noi) reteaua de alimentare cu energie electrica . Concomitent , in Piata Cetatii apare o baltoaca . Dar nu orice fel de baltoaca , ci una de dimensiuni impresionante . Motivul : proasta dimensionare si executare a noii canalizari (facuta pe bani grei , talhariti tot de la noi) si proasta proiectare si executare a noului pavaj . Facut - si asta -  pe bani grei . Talhariti tot de la noi . 
                                       In timpul ploii , baltoaca tinde sa atinga Casa cu cerb
 Problema accesului auto in Cetate ramane , in continuare , asa cum au stabilit “operatorii” : urca toata lumea (care are bani) . Parcarea , ca pana acum : fiecare unde poate .
             Intamplator , Piata Cetatii nu este ocupata de masini (pe motiv de ceva festival) .

Cine , cum si cand va raspunde ?

3 comentarii:

Anonim spunea...

Hola - zilele trecute m-am gandit (iarasi) la motivele care pot, eventual, cauza sistarea unor initziative de acest tip (ca sunt multe altele care sunt aproape "born to be dead").

O problema majora poate sa fie faptul ca, comunitatea locala nu isi insuseste aceste initziative. Poate pentru ca ii este straina? Poate pentru altceva? Incomoda? Necesita efort? Nu stiu. (si Agenta locala 21 si alte astfel de initziative cu mare tamtam pornite arata aceleasi simptome si rezultate...)
Ceea ce as sugera initziatorilor de tot felu` de proiecte (de la ecologie la sustenabilitate, la restaurari, la cresterea standardelor de viatza etc etc tot ce vretzi) pentru viitor: sa defineasca ceea ce vor. Vor sa incaseze, sa cheltuie niste bani grei? Ok. Vor sa bifeze niste activitatzi care sa fie dupa aia puse pe Cv uri? (asta merge uneori in paralel cu primul aspect) . Ok . In caz contrar (adica - chiar se vrea ceva fain) as sugera o planificare foarte desteapta a lucrurilor. Nu proiectele castigate vor schimba lumea ci oamenii care le aplica.

As mai sugera precautzie pentru aplicatorii de proiecte de tot felu`: exista un risc real de a se ajunge la o oarecare situatie de inflatie, daca se abuzeaza de prea multe proiecte si prea multa iubire pentru comunitate...

Florin Staicu spunea...

Ca principiu , nu public comentarii nesemnate . In cazul particular stiu cui apartin randurile .

As observa ca sintagma “comunitate locala” are , in general , un inteles destul de incert . In context si raportat la cazul concret , nu cred ca problema tine de o “comunitate” refractara . Lenesa , poate . Nehotarata , posibil . Dar nu refractara . Prin urmare , explicatia aparentului abandon este alta .

Tinand cont de experienta si cunostintele acumulate (in special) in ultimele cateva luni , nu pot exclude celelalte doua explicatii propuse (respectiv “cheltuirea unor bani grei” si “infrumusetarea CV-urilor”. Explicatii care nu exclud insa alte motivatii , si mai pernicioase ...

Anonim spunea...

Hola - scuze, nu stiu de ce nu a mers (si nu merge) sa public cu nume.

Ieri am trimis si a doua postare unde mi-am scris numele, dar nu a ajuns.

Tibi Hartel