Nu am nimic impotriva muzicii . Din contra . Nu-mi plac , in schimb , exhibitiile* . Si nici sarlatanii** . Care este legatura dintre Sighisoara Blues Festival , exhibitionism si sarlatanie ? Sa vedem …
Am observat la parvenitii si la impostorii de dupa revolutie o nevoie chinuitoare (adeseori patologica) de autoexpunere ostentativa in public . Asa imi explic inclusiv manifestarile de gen Balul Primariei*** , asa imi explic si adunarile "exclusiviste" gen Lions Club si Rotary Club si asa imi explic , in parte , si Sighisoara Blues Festival : momente in care parvenitii isi satisfac , (in) public , ego-urile hipertrofiate .
Scriu in parte fiindca si acest festival este o oportunitate pentru umflarea teșcherelei anumitor amintiti . Si nu oricum , ci in “parteneriat” cu banul public . Adica cu banul nostru . Dupa cum am mai afirmat , esenta tuturor parteneriatelor public-private poate fi rezumata in urmatoarea fraza : noi (bizonii****) dam , ei (elita) iau .
Concret , bugetul Sighisoara Blues Festival de anul acesta (a saptea editie) este de 40.000 euro . Din aceasta suma , 40.000 lei este contributia - prin bunavointa consilierilor intruniti in sedinta extraordinara - bugetului local . Adica a noastra . A bizonilor . Si asta fiindca "e an de criza" . In anii anteriori , contributia bugetului local (recte a noastra , a bizonilor) a fost ceva mai consistenta (sursa aici si JSR) .
In ce buzunare se scurg acesti bani nu stiu decat organizatorii . Putem afla ? Nu ! De ce ? Fiindca o fi banu’ public , da’ parvenitii care il cheltuie nu dau socoteala nimanui , iar documentele aferente parteneriatului "nu sunt documente publice potrivit legii” (Ratiu Anca Silvia dixit) .
Stim insa alte cateva amanunte : biletele costa intre 60 si 70 de lei (bani incasati de organizatori) , iar “jammsession”-urile se tin in crama Hotelului Sighisoara . Care crama are 500 (cinci sute) de locuri si este cvasi proprietatea organizatorului . Ca veni vorba , va reamintesc : intreg hotelul (proprietatea comunitatii) - inclusiv crama de 500 de locuri - este platit de catre organizator cu cca. 55 euro/lunar***** (vezi aici) . In aceste conditii , sa n-o faci pe Mecenas ? Pe iubitorul de cultura ? De frumos ? Asta exact in timp ce-ti exhibi ego-ul si-ti umpli chimirul …
Pentru putina culoare , sa vedem si declaratia unuia dintre organizatori (conform JSR) :
Pentru putina culoare , sa vedem si declaratia unuia dintre organizatori (conform JSR) :
„Organizarea festivalului a fost puţin mai dificilă şi pentru că problemele financiare au fost mai mari ca anul trecut. Noi am încercat să ne restrângem bugetul şi să aducem artişti în care ne putem încadra (s.m.). Cu ajutorul partenerilor noştri, respectiv a Primăriei Municipiului Sighişoara s-au despus eforturi şi negocieri, nu putem decât să le mulţumim consilierilor pentru că au făcut eforturi (sic!) să ne acorde o parte din bugetul necesar organizării acestui eveniment”, a declarat Ioan Lazăr, organizator al Sighişoara Blues Festival.
*EXHIBÍȚIE, exhibiții, s. f. Faptul de a arăta ceva în public (în mod ostentativ) pentru a trezi admirația, etalare, expunere ostentativă. (La pl.) Jonglerii, scamatorii (la circ). – Din fr. exhibition, lat. exhibitio, -onis.
**ȘARLATÁN, șarlatani, s. m. Persoană necinstită care profită de naivitatea sau de buna-credință a cuiva; înșelător, impostor, farsor; escroc. – Din fr. charlatan.
*** tinut sub pretextul strangerii de fonduri pentru nevoiasi . Ati vrea sa aflati cat de generosi sunt parvenitii Sighisorii ?
**** asa am fost etichetati , public , de catre senatorul local : bizoni .
***** la nivelul anului 2009 .
11 comentarii:
Florine, am doua intrebari:
1. daca CL voteaza pentru, se pot da bani din bugetul primariei pentru....orice?
2. din suma incasata din bilete, nu era normal ca o parte sa intre in primarie? A intrat?
Sunt de fapt 3 intrebari, poate naive.
Cu bine,
Cosmin.
Intrebarile par a fi retorice . In eventualitatea in care nu sunt :
1. Presupunand ca am vrea sa infiintam la Sighisoara o reuniune anuala a ornitologilor din Europa (sa zicem) si am solicita Primariei sa plateasca o parte din costuri , oare CL ar vota pentru ? Eu nu prea cred ...
Totusi , presupunand (prin absurd) ca CL ar vota pentru , si presupunand ca participarea la reuniune s-ar face contra cost iar banii i-am "gestiona" noi , ce crezi ca s-ar intampla ? Cat de sus crezi c-ar sari toti , incepand cu CL ?
2. Parteneriatul este public-privat . Partii publice - adica noua - ne revine obligatia sa dam iar partii private - adica lor - le revine dreptul sa ia si sa "gestioneze" . Fara sa dea socoteala nimanui .
Exact ca in cazul Festivalului Medieval , comunitatea - adica noi - nu vom vedea nici un sfant . Pentru noi este suficient beneficiul de imagine ...
Am inteles, multumesc, pai nu este corect de loc. In mod normal daca primaria ar organiza anumite evenimente, ar trebui sa faca si incasari, astfel incit sa iasa in profit, sa creasca bugetul. Pai asa, sa tot faci afaceri , nu trebuie sa fi destept, ci sa intrii in politica si sa ai.....relatii.
Florine, problema asta este una nationala, s-au dus o groaza de bani de la bugetul statului in buzunarele unor....oameni de afaceri. De aceea am ajuns aici si suntem in buda cu banii.
Ramine problema aspectului ....legal, daca CL din oricare oras, are voie sa faca asa ceva (si face) , contribuabilii se uita cum banii din ditaima impozitul pe venitul lor, pleaca in anumite buzunare.
Evident ca nu este corect . Si nici moral . Dar este cvasi legal .
Pe de alta parte , alesii si iubitorii nu au scrupule morale si nu sunt preocupati , dincolo de formal , nici de legalitate .
Ce putem face ? Ceea ce facem acum , scriind . Adica sa ne delimitam fara echivoc . Si mai putem sa-i deranjam trimitandu-le adrese , sesizari si memorii . La limita , putem sa le facem sesizari penale sau sa-i actionam in instanta .
In cazul particular , putem ataca hotararea de CL in Instanta de contencios administrativ , dar , dupa cum ai vazut , hotararea a produs deja efecte si ar fi aproape pierdere de timp si de bani (s-o atacam) .
Ar mai fi , teoretic , o cale . Dar este cu totul ilegala si ne-ar transforma in proscrisi . Cu toate astea , nu-ti ascund ca ma gandesc tot mai des la ea (la cale) ...
:-). Am inteles. CHestia este ca ar trebui sparta buna de sus, marii politicieni, asa s-ar prabusi tot sistemul. Cred ca pina la urma tot la ....solutii radicale se va ajunge.
Eu vad actualul sistem politic corupt de o maniera irecuperabila .
Prin urmare , nu cred in schimbarile la varf . Ca sa fii eligibil trebuie sa probezi , fara dubiu , insusirile cerute de sistem : parvenitism , nesimtire , lacomie , egoism , nemernicie , slugarnicie , s.a.m.d. .
Casta politicienilor seamana , daca vrei , cu balaurul din poveste : daca ii tai un cap ii cresc , instantaneu , doua la loc .
De aceea cred ca actualul sistem politic trebuie ras de sus pana jos si inlocuit cu un sistem diferit . Paliativele nu rezolva nimic . Din contra .
In consecinta , nu cred ca eu (sau oricare altul dintre noi) pot influenta (prin mijloace "democratice") situatia la un alt nivel decat la nivel local . Si asta numai eventual . Cat si cu ce eforturi poate fi influenta aceasta situatie (prin mijloace "democratice") vedem cu ochiu' liber ...
Florine, sunt foarte de acord cu ceea ce ai scris.
Eu sunt curios cit vor rezista lucrurile in maniara in care se desfasoara acum, pe plan ....mondial. Sunt curios daca se va ajunge cindva (noi nu cred ca prindem) la un sistem economico-social care sa vizeze binele social, nu al citora paturi subtiri, sunt curios daca banul va ajunge sa mai aiba vreodata ....valoare reala, nu virtuala. Probabil numai dupa un colaps economic si social total. Altfel, datorita ...firii umane, nu se vor permite schimbari majore in aceasta directie.
Ironia sortii este ca noi am trait intr-un asemenea sistem inainte (de '89) . Adevarat , un sistem imperfect , dar perfectibil . Oricum , net superior celui in care traim astazi din majoritatea punctelor de vedere .
Din dorinta de mai bine (mai binele este , invariabil , dusmanul binelui) si din necunostinta de cauza am dat totul pe o punga goala (vorba bunicii mele) .
Daca se va ajunge , vreodata , la un alt sistem economico-social ? Exceptand eventualitatea Apocalipsei , cu certitudine DA . Nimic nu dainuie vesnic . Nici chiar "democratia" parlamentara .
Inainte insa , avem de strabatut desertul ...
Esti mai optimist decit mine :-), noi nu cred ca vom prinde vre-o schimbare. Se va produce o schimbare, sunt de acord, dar peste sute de ani. Istoria pina acum a fost scrisa de....grupuri de interese. Asa va mai merge mult timp, servind oamenilor (maselor) lucrurile necesare (pentru satisfacerea insincelor primare) ca sa nu se revolte si , iluzia libertatii, abureala cu....democratia.
Poate ai dreptate in ceea ce ne priveste . Desi , daca ai observat , timpul pare ca curge din ce in ce mai repede .
Am citit , recent , o carte interesanta* , in care autorul , extrapoland teoria haosului in interpretarea timpurilor pe care le traim , afirma ca suntem situati intr-o perioada de timp de tipul fereastra de decizie (2005-2012) , fereastra care precede punctul haosului ...
* (Punctul haosului , autor Ervin Laslo)
In mod clar se va ajunge la un haos economico-social, apoi, se va initia o noua organizare economico-sociala. Cit de buna va fi si cit va dainui, ramine de vazut.
Trimiteți un comentariu