joi, 17 februarie 2011

Publicistica lui Eminescu


Motto :

“…Critica adusă evreilor înseamnă antisemitism .
   Critica adusă ţiganilor înseamnă rasism .
   Critica adusă revizionismului maghiar înseamnă nationalism .  
   Batjocorirea românilor înseamnă manifestarea dreptului la libera exprimare  . …” 
 


Intr-o lume in care linia care desparte adevarul de minciuna devine din ce in ce mai imprecisa , am nevoie de repere . De puncte de sprijin . Opera lui Eminescu este , pentru mine , un asemea sprijin . Cred ca este un moment potrivit sa reproduc parte din publicistica eminesciana , publicistica nu numai remarcabil de actuala , dar care clarifica chestiuni ramase oarecum nelamurite pentru multi dintre noi .
_______________________________________________________

In linii mari , chestiunile abordate in articolele publicate intre anii 1870 - 1889 ar putea fi grupate in teorii si opinii politice , teorii si opinii economice , problema culturala , invatamantul romanesc , teoria muncii , problema taraneasca , monarhia constitutionala , observatii si teorii istorice , religia , problema israelita , chestiunea Dunarii , observatii polemice , s.a.m.d. .  

Data fiind permanenta actualitate a operei publicistice eminesciene , voi deschide o pagina dedicata (vezi dreapta sus - Eminescu) . Din ratiuni care tin de oportunitate , fiecare articol publicat va fi precedat de un scurt rezumat .

Voi incepe , din varii motive , cu problema israelita , respectiv cu articolele “Chestiunea izraelita” (Timpul , 24 mai si 12 , 13 , 14 , 21 iunie 1879) si “Evreii si Conferinta” (Curierul de Iasi , 9 ianuarie 1877) . Cele doua articole clarifica aspecte esentiale in legatura cu evreii in general si cu istoria evreilor din Romania in particular .

Pentru cei interesati de fapte istorice si mai putin de lozincile si cliseele colportate de apologetii si propagandistii politically correctness-ului , lectura este nu numai utila , ci (indraznesc sa afirm) obligatorie .

Pentru cei care faptele (si adevarul) nu conteaza , lectura este  inutila . Apostatii , renegatii* si filosemitii (si cei din convingere irationala , si cei din interes meschin) sa se abtina : lectura le va cauza ...   


* am in vedere aici inclusiv pe acei renegati care au decazut pana la a deveni detractori ai propriului popor , respectiv pe acei nefericiti care nu reusesc sa se impace cu ideea ca apartenenta la un anume popor este un dat care nu poate fi schimbat si carora nu le trece prin minte ca poate nu este nici intamplator …  

Niciun comentariu: