sau Epilog la Cronica unui esec (ne)anuntat
sau Ce rezulta atunci cand forma bate fondul
Mandatul de custode al Breitelor ce a revenit in ultimii ani fundatiei Mihai Eminescu Trust a ajuns la sfarsit . Ce ramane in urma acestui mandat poate fi apreciat de oricine cunoaste Breitele .
Dupa cum suntem informati de (fostii) custozi aici , “scopul principal al Planului de Management este (a fost , n.m.) de a asigura conservarea stejarilor bătrâni, refacerea densităţii stejarilor din pajişte şi conservarea şi creşterea în timp a diversităţii floristice şi faunistice a platoului Breite”.
A fost atins acest scop ? Parerea mea este ca nu . Iata doua argumente :
1. Numarul stejarilor seculari intacti a scazut considerabil pe durata mandatului de custode exercitat de MET . Daca in cateva cazuri cauzele au fost naturale , in restul (respectiv majoritatea) s-au datorat neglijentei* custodelui (incendieri , taieri , vandalizari) - vezi , de exemplu , aici si aici .
2. La capitolul “refacerea densităţii stejarilor din pajişte” fiasco-ul a fost total . Desi singura actiune de plantare puieti stejar a fost popularizata de o maniera atat de intensa incat a frizat penibilul , rezultatul final tinde catre zero barat . Zilele trecute am verificat cca. 1/3 din puietii plantati : in afara de unul singur , toti erau uscati . Cauze : nepasarea* si/sau lipsa de cunostinte a custozilor . Mentionez ca in primavara urmatoare plantarii , peste 90% din puieti erau prinsi si viabili . Pacat de efortul facut la plantare si de banii cheltuiti cu aceasta ocazie (in special de banii prapaditi cu “promovarea actiunii”) . Ma intreb la cat se ridica valoarea totala a acestor cheltuieli , cu rezultat concret zero ?
Cat priveste “conservarea şi creşterea în timp a diversităţii floristice şi faunistice a platoului Breite” , vorbe goale bune pentru prostit finantatorii si pentru aburit participantii neavizati la desele simpozioane de profil la care custozii erau abonati .
Singurul fapt net pozitiv din toata tarasenia : statutul de Rezervatie a impiedicat iubitorii si operatorii locali sa transforme Breitele in cartier de vile , pensiuni si hoteluri .
Concluzii
Printre singurele rezultate practice vizibile ale custodiei as mentiona :
1. distrugerea prin pasunare** a unei fasii de marginea lizierei in suprafata de cca. 1 ha. situata la limita sudica a Rezervatiei - fasie care pana acum doi ani era un semintis natural de larice , mesteacan si pin negru ,
2. rarirea padurii de pe versantii limitrofi Rezervatiei si
3. degradarea drumului forestier .
S-au produs , de asemenea , o importanta cantitate de hartii (studii si planuri de management) , precum si mult tam-tam mediatic pe tema . Cativa alesi au incasat salarii (excesiv de) generoase (vezi purtatoarea de cuvant a custodelui - cca. 2.200 euro/lunar) .
Una peste alta , pentru custozi , perioada a fost una deosebit de fasta si a insemnat nu numai venituri (fonduri) sigure si substantiale , ci si o buna oportunitate de a-si exersa si perfectiona (duce catre sublim) capacitatea de a disimula .
In final , o intrebare : cati bani au atras si absorbit custozii “Rezervatiei Breite” ?
____________________________________________________
Zilele astea s-a predat/primit custodia Rezervatiei Breite de la fundatia Mihai Eminescu Trust catre fundatia Progresul Silvic*** . Concomitent , reprezentanti ai Ocolului Sivic au marcat spre exploatare arbori de pe liziera padurii limitrofe platoului (in vecinatatea cabanei paznicilor) . Evident , suprapunerea evenimentelor este intamplatoare . Semne bune …
* Asta ca sa evit sa folosesc termeni mai aspri (ca nesimtire , de exemplu) .
** Oile tot oi : nesupravegheate , au preferat sa rada aceste specii (valoroase) de puieti si au lasat "invazia de carpen" neatinsa .
*** Alaturarea celor doi termeni , respectiv "progres" si "silvic" , este de natura sa ma contrarieze si sa ma ingrijoreze . Ce-i aia "progres silvic" ? Si este oare posibil ca o eventuala opozitie la viitoarele intreprinderi ale fundatiei-custode sa fie taxata drept o punere de-a curmezisul in "calea progresului" ?
*** Alaturarea celor doi termeni , respectiv "progres" si "silvic" , este de natura sa ma contrarieze si sa ma ingrijoreze . Ce-i aia "progres silvic" ? Si este oare posibil ca o eventuala opozitie la viitoarele intreprinderi ale fundatiei-custode sa fie taxata drept o punere de-a curmezisul in "calea progresului" ?
10 comentarii:
Hola - interesant articol!
ceea ce pot spune rapid este ca MET nu a fost custode perfect, este clar. Daca este sa enumeram aspecte negative, am putea face in mai multe maniere - care pot ajuta, motiva, sau nu.
As mai putea aminti aspecte negative pe langa cele spuse de tine - mult mai reale chiar.
Dar sunt si aspecte pozitive, in afara celui mentzionate de tine (atitudinea sighisorenilor este mai ok acum ca inainte etc etc.).
Criticile sunt evident binevenite.
Am vb cu mai multe persoane din Sighisoara care au avut atitudine pozitiva fata de Breite si ceea ce s-a facut acolo. Evident, exista si oameni care vad mai mult aspectele negative.
Cred ca orice critica devine utila cand se apropie de ceea ce se poate numi 'balanced'. Daca nu este balansat, echilibrat, poate avea multiple consecintze, de multe ori nedorite chiar...parerea mea! (sa citez un edil)
O zi faina!
Tibi Hartel
Tibi ,
In principiu sunt de acord cu ceea ce ai scris . Cu toate astea si cu toata simpatia pe care ti-o port , trebuie sa fac cateva precizari si trebuie sa te rog sa raspunzi la cateva intrebari :
1. Am specificat in articolul anterior ca “… realizarile ultimilor ani au fost suficient de insistent prezentate de custozi …” , asa ca eu ma voi opri asupra neimplinirilor . Asta inclusiv pentru a contribui la balansarea (la echilibrarea) perspectivei asupra situatiei .
In plus , am subliniat si care este , in opinia mea , principalul castig pentru Breitei pendinte de perioada in care custode a fost MET .
2. Daca faptele prezentate de mine nu ti se par suficient de reale , te rog frumos verifica-le . E cat se poate de simplu si nu-ti va lua mai mult de cateva ore . Iar daca ai cunostinta de alte “aspecte negative (…) mult mai reale chiar” , ar trebui sa le publici . Cautionand in alb o entitate pe care nu o cunosti indeajuns si nu o poti controla , risti . Mult . Vei vedea in curand : nu merita .
3. In pofida aparentelor si in ciuda parerii cvasi generale , nu ma numar printre acele persoane inclinate sa vada “mai mult aspectele negative” . Cu toate astea , nu pot sa ma fac ca nu le vad atunci cand exista si ma deranjeaza . La timpul potrivit am aratat ce inseamna Breite pentru mine .
4. Ce ai de spus la faptele punctual enumerate de mine ? Este bine ca puietii de stejar au fost lasati de izbeliste si s-au uscat dupa ce au fost plantati cu atata tam-tam ? Este bine ca s-au vandalizat si taiat stejari batrani , inclusiv in cursul anului trecut ? Este bine ca s-au prapadit o gramada de bani pe actiuni formale si fara nici un rezultat practic , sau , mai grav , pe salarii incalificabil de mari in raport cu situatia generala si particulara (2.200 euro/lunar) ? De ce s-au intamplat toate aceste fapte ? Sunt accidentale sau reprezinta consecinta a ceva anume ?
5. In cazul particular si in opinia ta , cum ar arata o critica constructiva , (motivanta) ?
__________________________________
Din considerente care te privesc exclusiv , ma opresc aici cu intrebarile .
Totusi , inainte de a incheia , simt nevoia sa repet : nu cautiona in alb (nici macar moral) faptele unei entitati care dispune de fonduri publice si pe care nu o poti nici macar influenta decat in cazul in care esti dispus sa-ti asumi si consecintele faptelor cautionate .
Mai explicit , documentarea mea in ceea ce priveste MET-ul se apropie de sfarsit iar concluziile sunt , din nefericire , chiar mai nefavorabile decat am anticipat atunci cand am pornit demersul …
.
Pentru a fi si mai bine inteles , cred ca este necesar sa(-ti) pun inca o intrebare (usor retorica) : oare de ce in publicatiile si pozitiile publice ale fostului custode erau amintite (uneori stanjenitor de triumfalist) numai realizarile (inclusiv cele estimat-viitoare) ? Echilibrul ('balanced') este necesar numai in cazul criticii (care trebuie sa contina , obligatoriu , referiri la eventualele realizari , chiar daca acestea sunt insignifiante in raport cu resursele irosite) ? Oare acest tip de (auto) promovare (agresiva si lipsita de temei , indraznesc sa afirm) nu poate “avea multiple consecintze, de multe ori nedorite …” ?
Sunt chiar curios sa-ti aflu opiniile …
Tibi ?
Tibi ,
Nu doresc sa agasez , dar e important pentru mine sa aflu cum trebuie sa interpretez tacerea ta .
Este nevoie sa specific si de ce ?
Hola - tacerea este datorata oboselii si a lipsei timpului.
Mesajul a vrut sa fie spre echilibru. Stejari o sa mai cada pe Breite. Efectiv este foarte greu de prezis care cade, pe baza aspectului. Acest risc ar trebui cuva incorporat in managementul acestor arbori, si cred ca se poate face. Intradevar multzi dintre puietzi au murit asa cum zici (anul asta se observa foarte clar). Partial acesta se poate datora lipsei intretinerii. Insa o buna parte a murit inclusiv in zonele bine intretinute. Experientele plantarilor din anii trecuti in regiune arata ca rata de supravietuire a arborilor plantati pe pasuni, fara interventii preliminare de tratare a solului (niste silvici mi-au spus cum se pregateste solul dintr-o pasune pentru a fi ok cu dif. specii de arbori) este mica. Am spus asta la colegii care au vrut sa planteze in alte arii protejate, sa fie atenti la acest aspect. O alta lectie ar putea fi ca pana cand custozii si alti factori de interes in acea zona (silvici etc...) nu formeaza un "front comun" nu este arie protejata. Formarea frontului comun este o slabiciune nationala - prin urmare situatzia de "nu stie stangul ce face dreptul" va mai persista indiferent de cine este custodele. Asta este ceva la care trebuie lucrat. Dara ar fi sa "scriu" un plan de management pt Breite azi, as face altfel ca acum cinci ani. Pentru ca stiu mai multe. Unele obiective erau mult prea naive, faine insa naive. Azi poate nu as mai spune ca "refacerea densitatii stejarilor multiseculari" sa fie un obiectiv. Lumea se schimba rapid, cine stie ce va fi peste 300 de ani? Cand aceste obiective s-au scris, traiam (toti, si de la APM< Universitatzi....ca suntem multzi...) in paradigma protejarii (cu fortza chiar), restaurarii (cu fortza...) etc. Timpul a aratat ca astfel de obiective sunt irealizabile ori greu de realizat. De aceea s-a inventat conceptul de management adaptiv: se invatza pe parcurs. Este valabil pentru toata lumea (mai putin RO unde atmosfera generala in aceasta tzara este de a nu favoriza deschiderea si faptul de a fi "mindful"). Azi as reduce foarte mult cercetarile pe Breite. Si m-as axa enorm de mult pe oameni. Cu metode real participatorii si facilitatorii, asa cum Consiliul Consultativ a vrut sa fie. Acestea au la randul lor poate "naivitatea" lor. Insa inca nu am ajuns in situatzia sa nu cred in participare si in oameni.
Revin deci: totul este un proces de invatzare. Am citit un articole recent in revista fff prestigioasa unde au analizat succesul la nivel mondial a fondurilor Bancii Mondiale. < 10 la suta (mii de proiecte finantate) se pot considera "win win" pentru om si natura. Restul variaza de la "loose loose" pana la "loose win" (pierde omul castiga natura) si invers. Esecul a fost mai mult datorita coruptiei si a lipsei unui front comun. Conteaza putzin salariile in acest caz. (ps: nu este adevarat chestia cu aia 2500 de euro:D dar nu vreau sa discut astea mai in detaliu).
Cateva persoane chiar am vrut binele acelei rezervatii si binele oamenilor. Ce a iesit a iesit, asta este, trebuie mers inainte de data asta poate putzin mai destepti. Acest "mers inainte" ar trebui sa cuprinda ceea ce este "front comun" mult mai mult, si participarea (si nu excluderea...). Daca as scrie un plan de management pt urmatoarele 5 anii, asta as face. Dupa care, evident, as trage inca o linie si as vedea ce a mers ce na mers si ce mai trebe facut.
Poate dincolo de cele vizibile, scrise, un castig este cunoasterea bazata pe experienta. Daca ar fi un asha zis front comun (real, si nu mimat asa cum noi stim sa facem) aceasta experientza (chiar esecurile) s-ar putea transforma in resurse si chiar oportunitatzi.
O zi faina (weekend placut de sfarshit de saptamana, asa cum un coleg a zis:D),
Tibi H
ps: exosta un risk mare sa nu fiu intzeles bine (nu de catre tine ci de catre "stim noi cine"_ cand spun implicarea oamenilor. pentru ca traim in RO. de aceea specific: cand spun implicarea oamenilor, nu ma refer la trantirea unui hotel acolo sau a unui parc de distractzie.
Tibi Hartel
Tibi ,
- Nu am avut in vedere stejarii cazuti din motive naturale (care , dupa cate stiu eu , au fost … unu' singur) , ci stejarii taiati , vandalizati si incendiati . Daca nu stii despre care stejari vorbesc , intoarce-te la articolul din data de 9 martie a.c. sau , daca doresti , putem merge sa facem un mic inventar la fata locului .
- In ceea ce priveste puietii de stejar , lucrurile stau asa : in primavara dupa plantare erau prinsi intr-o proportie absolut remarcabila (cca. 9 din 10) . In aceasta primavara , aproape toti sunt uscati . Motivele principale : le-au fost rupti mugurii de crestere si au fost coplesiti de iarba .
Presupunand ca “silvicii” ar avea dreptate si motivele esecului (in acest caz particular) ar tine de proasta pregatire a plantarii , de ce nu au/ati aflat lucrul asta INAINTE de plantare ? Adevarul este , ca intotdeauna , simplu : dupa stingerea reflectoarelor , puietii au devenit neimportanti ... Singurul lucru care s-a (mai) facut - fiindca era cuantificabil si se stia ca va fi verificat - a fost ingradirea cu plasa de sarma . Alta cheltuiala perfect inutila . Si chiar asa , oare ce se va alege de camionul ala de plasa de sarma ? Va rugini pe platou sau va face , usor-usor , picioare ?
- Te rog deschide pagina Breite.ro si vezi cate obiective apar ca propuse de custozi . Trei , mari si late . Acum , la incheierea mandatului , cate din aceste trei obiective au fost atinse ? Care au fost cheltuielile facute pentru atingerea acestora ? Daca aceste obiective au fost “faine dar prea naïve” si au fost ratate , cine si cum raspunde ?
- Chestia cu 2.500 de euro salariu este , in textul meu , chestia cu "cca. 2.200 euro salariu" si este cat se poate de reala . De ce nu vrei sa discutam despre ea ? Ti se pare corecta ? Oportuna ? Justificata ?
- Chiar nici un cuvintel despre ipocrizie ? Nimic despre cultul metodic al aparentelor in dauna fondului ? Nimic despre atentia incordata indreptata intotdeauna numai si numai asupra “finantarii” (a banilor) si a birocratiei justificative de tot felul ?
- Si ce intelegi , mai exact , prin “front comun” ? “Front comun” intre cine si cine ? Intre ala care da (sau ar trebui sa dea) cu sapa pentru 600 de lei/lunar si cea care umfla 9.000 de lei/lunar si face nimic ? Vezi acest “front comun” ca pe un fel de simbioza ? Un fel de simbioza in care parazitul ia (si tot ia) fara sa dea absolut nimic in schimb ?
Tibi , inteleg perfect ca un oarecare compromis este (din nefericire) inevitabil , dar realizezi ca girezi putin cam prea insistent o entitate care nu (cred ca) merita girul tau ? Realizezi ca te detasezi putin cam prea mult de fapte ? De evidente ? Crezi ca merita ?
Cu tristete ,
florin
Hola - as prefera sa nu mai discut (nu interpreta asta ca si girare etc, nici ca slabiciune - doar ca simt ca va iesi un "never ending saga" de care nu am timp acum si o gasesc complet inutila).
Sper sa fie mai bine pentru toata lumea in viitor. Si sper sa se mai aiba initziative si in viitor.
O zi faina,
Tibi
“… doar ca simt …” si “… nu am timp …” tin loc si de raspunsuri la intrebari si de argumente valide in ceea ce numesti tu , ironic (poate chiar cu un usor dispret) , o saga ?
Crezi ca este vreo diferenta substantiala intre o asemenea abordare si , de exemplu , obrazniciile cu care m-a obisnuit d-na Anca Silvia Ratiu in chestiunea Hotel Sighisoara ?
Ambele intrebari sunt retorice si chiar nu necesita raspuns .
Pacat …
Trimiteți un comentariu