sâmbătă, 21 mai 2011

Politica faptului implinit


       In teorie , un stat democratic este definit inclusiv prin separarea puterilor . La noi ca la nimeni : executivul legifereaza non stop , da cu flit hotararilor judecatoresti definitive si se screme sa puna botnita presei . Intr-un cuvant , prezinta apucaturi periculos de nedemocratice . Toate astea in timp ce in legislativ se reia votul ori de cate ori si de cate ori este necesar pana iese ce trebuie sau , dupa caz , voturile puterii se numara din doi in doi . Ca o consecinta secundara , naravurile acestor pretinsi stalpi ai statului democratic sunt copiate de catre plevusca administratiei “publice” locale .

Si din acest motiv , la nivelul Primariei Sighisoara se dezvolta obiceiuri  ciudate in raport cu regula democratica : se convoaca consultari cu cetatenii dar nu se tine cont de vointa acestora daca intra in conflict cu interesele “executivului” local , se refuza ostentativ aplicarea anumitor  hotarari ale Consiliului Local daca aceste hotarari contravin intereselor “executivului” , se repun in discutia cetatenilor (respectiv a consilierilor) aceleasi chestiuni pana cand iese ceea ce vrea “executivul” , iar atunci cand si cetatenii si consilierii sunt incapatanati si nu vor ce vrea “executivul” , se aplica politica faptului implinit . Adica intai punem in practica ceea ce vrem noi , executivul , si apoi (ne facem ca) discutam si cu unii , si cu altii . Cat vor fiecare din ei .                                

 Concret , in saptamana care se incheie , in Cetate s-a lucrat de zor : s-au marcat , cu vopsea alba , locurile de parcare . Trec peste estetica intreprinderii si peste prevederile propunerilor de regulament si ma opresc asupra esentialului : nu exista o hotarare de Consiliu Local care sa permita mazgalirea pavajului cu n linii care delimiteaza o multime de locuri de parcare . In plus , pozitia si numarul acestor locuri de parcare desfide vointa unei parti insemnate a locuitorilor Cetatii si nu tine cont nici macar de una din gramada de propuneri (la mișto intitulate) de “Regulament de parcare, acces si trafic în Cetatea medievala Sighisoara -  Zona protejata cu valoare UNESCO. Apar locuri de parcare in fata Primariei , intre portile de acces in Cetate , s.a.m.d. . Si nu unu-doua , ci cu nemiluita ! 

Pentru a verifica afirmatiile anterioare , cititi ultima propunere de regulament postatata pe site-ul Primariei si comparati cu realitatea infatisata de fotografiile urmatoare ...

In fata Primariei , nu mai putin de 7 (sapte) locuri de parcare . Sa fie , ca nu cer de mancare ...

Observati cat de elegant sunt delimitate locurile de parcare pe ceea ce pare a fi un trotuar ...

Am solicitat explicatii functionarului care supraveghea operatiunea . Acesta , stanjenit , (avea aparentele unui om de bun simt) mi-a spus ca este un simplu executant care supravegheaza punerea in practica a dispozitiilor date de arhitectul sef Velicu . Urc la Biroul urbanism si dau peste dl. Pascu , consilier principal patrimoniu UNESCO* (cand iei la cunostinta despre titulatura fonctiei nici nu stii ce sa faci , sa razi sau sa plangi) . Acesta imi comunica , degajat , ca "sefu' lipseste si nu se intoarce azi" (era vineri , catre orele 11) . Incerc un dialog dar ma scoate urgent din sarite cu un zambet vag provocator . Imi vine sa i-l sterg de pe fata . Ma abtin , renunt si cobor la cabinetul viceprimarului . Si aici pauza : aflu de la secretara ca “dl. vice e pe teren” . Reusesc sa-i aflu numarul si-l sun . Afland despre problema , vicele se spala pe maini urgent : “nu mai am competente in chestiune de multe luni” . La insistentele mele , adauga : “primarul a dat dispozitie luni dimineata” . Primarul lipseste si dumnealui . E “plecat la sedinta , in Mures” . Sun . Pauza . Dupa o ora , ma suna . Ii spun , pe scurt , despre problema . Imi spune ca “hotarararea se va vota in sedinta urmatoare” . Raman fara aer . Cand imi revin , il intreb de unde stie , asa la fix , ca "hotarararea se va vota" ? Poate va pica (la vot) ! Sau poate va trece modificata fata de varianta agreata de ATS si pusa in practica de executiv . Ocoleste raspunsul si-i da cu “si Ecsi Nagy a fost de acord”** . Il intreb cu ce anume si in ce calitate a fost de acord Ecsi Nagy . O scalda . Ca sa n-o lungesc , ii comunic ca probabil luni dimineata voi depune inca o plangere penala pentru abuz in serviciu . Ramane sa ne vedem sambata dupa masa la “fata locului” , sa discutam .

Pana una-alta , pavajul Cetatii e varstat cu alb . Dupa cum arata , Asociatia Turistica Sighisoara , condusa mai nou de operatorul Lazar Ioan zis Joker , a fost satisfacuta : Cetatea va ramane parcare auto la dispozitia lor . Deocamdata ...

In aceste conditii , (probabil) luni dimineata voi inregistra urmatoarea plangere penala , plangere care va fi urmata , functie de dinamica faptelor , de altele :                 

                     
                             CATRE
Parchetul de pe langa Judecatoria Sighisoara

Subsemnatul Staicu Florin , domiciliat in Sighisoara , str. Manastirii nr. 8 , in temeiul  art. 221 Cod Procedura Penala formulez urmatoarea

PLANGERE  PENALA

prin care invinuiesc AUTORI NECUNOSCUTI*** de savarsirea infractiunii de abuz in serviciu , fapta prevazuta si pedepsita de art. 297(1) Cod Penal .

MOTIVARE

In fapt , in intervalul cuprins intre 16-20 mai 2011 , lucratori ai Primariei Sighisoara au marcat un numar de locuri de parcare pe strazile Cetatii Sighisoara in absenta unei hotarari a Consiliul Local Sighisoara si in total dezacord cu propunerile de Regulament supuse dezbaterilor publice si prezentate spre hotarare Consiliului Local .

Subliniez faptul ca “Regulamentul de parcare , acces si trafic în Cetatea medievala Sighisoara - Zona protejata cu valoare UNESCO“ este subiectul unui lung sir de dezbateri publice si sedinte ordinare si extraordinare ale Consiliului Local Sighisoara , subiect asupra caruia Consiliul Local se afla in pronuntare dar nu a hotarat pana la data prezentei .

In pofida acestor aspecte , executivul Primariei Sighisoara a inteles sa incalce dispozitiile art. 43 , 46 si 68(b) din Legea 215/2001 si sa tina cont exclusiv de pretentiile catorva “operatori in turism” locali , transformand Cetatea in parcare cu plata la dispozitia acestora . Motivele care au determinat aceasta alegere nu-mi sunt cunoscute , dar cu certitudine exista si probabil sunt consistente . 

Prin aceasta , AUTORI NECUNOSCUTI din cadrul executivului Primariei Sighisoara mi-au cauzat o vatamare a drepturilor si a intereselor legitime .

Inteleg sa sustin cele sesizate cu copii dupa variantele succesive ale propunerilor de “Regulament de parcare , acces si trafic în Cetatea medievala Sighisoara - Zona protejata cu valoare UNESCO“ si cu martori .  

In temeiul art. 15 si 24 C.P.Penala , imi rezerv dreptul de a ma constitui parte civila in cadrul procesului penal .   

Fata de cele aratate , solicit identificarea si trimiterea in judecata a tuturor celor responsabili de incalcarea legii penale .

Va multumesc ,
  
    Sighisoara
   23 mai 2011                                                Staicu Florin



* nu stiu care este fisa postului d-lui consilier principal patrimoniu UNESCO , dar aproape de fiecare data cand ies in curte si ma uit in sus dau cu ochii de d-lui stand in geam si privind in gol …

** nu stiu daca si cat adevar contine afirmatia . Fapt este ca dl. profesor Nagy a fost vazut in ultima perioada relativ frecvent in compania numitului Lazar zis Joker ... Una peste alta , dl. Nagy nu a avut mandat de negociere , ci de reprezentare strict in limitele petitiilor inaintate de un numar de 85 locuitori ai Cetatii catre Primarie si catre Consiliul Local . Daca cumva “si Ecsi Nagy a fost de acord” , a fost de acord in numele dansului si eventual al familiei dansului , nu al semnatarilor petitiilor si in nici un caz al meu …
  
   *** am ales sa formulez plangerea impotriva unor AUTORI NECUNOSCUTI din patru motive diferite .  



       UPDATE (marti , 24 mai) : In aceasta dimineata am inregistrat plangerea penala la Politia Sighisoara . Foarte probabil vor urma o plangere avand drept subiect o infractiune de conflict de interese (forma continuata) si una cu privire la neregulile pendinte de parteneriatul public-privat hotel Sighisoara .  



..

6 comentarii:

Dan spunea...

Dumnezeule..ajunge o ruina Cetatea.Cum naiba poti pune locuri de parcare pe trotuar?Astia is de`a dreptu incompetenti.Partea si mai rea e ca se parcheaza si in dreapta cum urci de la turn ..o sa fie infernala urcarea in cetate.Nu cred ca domnul Nagy a fost de acord cu asa ceva ..asta e data de la ei ca sa se scape...L-am intalnit si eu pe domnul Pascu saptamana trecuta si l-am intrebat cu masinile astea pe trotuar parcate in asa fel sa nu mai poti circula calumea cum se face? Nu aveti nicio parere asa? S-a uitat suspect la mine si mi-a raspuns ..eu nu ma ocup cu asa ceva , nu intra in atributiile mele . Asa de bine se informeaza incat nici n-am stiut de inca o intalnire cu locuitorii cetatii care presupun ca n-au fost mai mult de 10..am aflat doar dupa o zi si de unde am auzit k ar trebui sa ne facem noi parcul de langa Radioson.Mi scarba sa-i mai vad venind de la primarie uitandu-se de fiecare data mirati la zidul ala din diagonala parcului de parca acuma l-ar vedea prima data.INCOMPETENTI..trebe facut ceva urgent ..sa ne adunam sau ceva ca lucrurile nu miroase a bine...acuma cand vine vara va fi durere iara de masini . Va salut .

Florin Staicu spunea...

1. In anumite zone , Cetatea este deja o ruina . O asemenea zona este si zona parcului . Noi suntem oarecum invatati cu dezolantul , dar ganditi-va ce soc incaseaza un turist strain care vine pentru prima data aici : gunoi , balarii care in curand ating 2 metri , arbori cu trunchiul zdrelit si in curs de uscare , o gramadoaie de bolovani trantiti in mijlocul parcului , masini parcate pe fosta zona verde , s.a.m.d. .

2. Daca am vreo parere vis a vis de masinile parcate pe trotuare ? Am ! Am chiar mai multe si mi le-am exprimat public (verbal si in scris) ori de cate ori am avut ocazia . In primul rand , sunt de parere ca Cetatea nu trebuie sa devina parcare cu plata la dispozitia catorva lacomi . In al doilea rand , sunt de parere ca traficul auto in Cetate trebuie RESTRICTIONAT sever . Restrictionat , nu conditionat . In al treilea rand , sunt de parere ca indivizii care parcheaza pe trotuare sunt , fara exceptii , nesimtiti . In al patrulea rand , sunt de parere ca edilii urbei sunt si mai nesimtiti decat nesimtitii amintiti anterior si , in plus , sunt si iresponsabili .

3. Urmatoarea intalnire cu locuitorii Cetatii are loc marti , 31 mai , orele 15.00 , in Sala Mica a Primariei . Anuntati , va rog , pe toti cei potential interesati . Si da , s-a propus de catre o doamna (sau domnisoara) sa curatam si sa aranjam voluntar parcul . Personal am agreat propunerea : daca stam dupa edili , vom sta mult si bine …

4. In ceea ce-l priveste pe dl. Nagy , nu stiu daca onor primarele a mintit sau a spus adevarul , dar este cert ca (dl. profesor) a participat la actiunea de identificare a altor locuri de parcare in plus fata de cele acceptate de noi sub semnatura . Pe de alta parte , a fost invitat sa participe la sedinta tinuta zilele trecute (inclusiv cu cateva minute inainte ca aceasta sa inceapa) , dar nu ne-a onorat cu prezenta in pofida faptului ca a confirmat participarea . Nu mai amintesc de cafelele baute frecvent si la vedere in compania lacomilor responsabili de starea Cetatii . De ce toate astea ? Nu stiu , dar as fi chiar deceptionat sa constat ca m-am inselat (si) in ceea ce il priveste …

Anonim spunea...

In ceea ce priveste parcul oricat de binevoitori ar fi unii sau altii ..pietrele alea trebuie mutate,trebuie utilaje acolo, o mana de oameni nu ar rezolva mare lucru.O sa vin la intalnire...o sa mai anunt si oameni.Primaria nu`i opreste odata pe cei de la Boss cu bariera si accesul in cetate?Nu se reziliaza contractul? Din cate stiu eu se vorbea de asa ceva intr-o vreme....DOar azi am vazut un camion incarcat care avea lejer peste 10 tone ..si ne mai miram dc sar pietrele afara din pavaj apoi.Cum e posibil sa lasi ditamai hardughia in Cetate? In weekend n`ai loc sa respiri de masini , e mai aglomerat acum fata de cand era Piata Cetatii parcare.Nu mai au unde sa parcheze masinile decat pe trotuar ca de lasat masini tot asa lasa ca si cand era deschisa Piata Cetatii.De ce nu mai sunt semne de circulatie dupa pavaj?( nu ca le`ar respecta careva din moment ce turistii isi baga masina pe trotuare si daca ar bloca o strada n-ar fi niciun fel de problema).N-ar fi de mirare sa-l vad cat de curand pe domnul Pascu sa-mi zica sa-mi mut masina din fata casei ca trebuie trasate locuri de parcari.

Florin Staicu spunea...

S-au ridicat piramide fara utilaje (in sensul restrains folosit de d-vs. , respectiv acela de masini) . Eu as muta pietrele in mijlocul drumului cu roaba , poate asa le-ar vedea si onor edilii … In plus , putem zmulge buruienile si strange gunoiul fara eforturi prea mari .

In rest , nu pot fi decat de acord si cu ceea ce afirmati , si cu intrebarile . Ati putea pune pe hartie ceea ce ati postat aici si trimite catre Primarie . Nu cred ca ati rezolva mare lucru , dar cel putin d-na functionar public Ratiu (sotia operatorului Ratiu) nu va mai putea afirma (cu obraznicia-i caracteristica) ca sunt singurul nemultumit de starea Cetatii …

Florin Staicu spunea...

Dau peste un comentariu care asteapta eventuala publicare , scris azi , la ora 11.25 , si semnat Anca Silvia Ratiu .

In cazul in care persoana care a scris respectivul comentariu este cine pretinde ca este , rog sa posteze , in exact acelasi mod , o adresa de mail valida si/sau un numar de telefon (care nu vor fi publicate) pentru a(-i) putea verifica realitatea identitatii .

De indata ce voi fi convins ca identitatea asumata este reala , comentariul va fi publicat .

Sper din tot sufletul ca respectiva persoana sa fie cine pretinde ca este si sa gaseasca suficient curaj sa probeze acest fapt . Astept .

Florin Staicu spunea...

Dupa cum era de asteptat , puseul de adrenalina s-a consumat si o data cu el vi s-a topit si tupeul* . Sau o sa ma surprindeti si o sa-mi demonstrati ca ma insel ?
_________________________________

Pana una-alta , cateva precizari care va pot fi utile :

Nu slugaresc pe nimeni si nu cer nimic din ceea ce nu mi se cuvine de la nimeni ; nu mi-am propus niciodata sa particip la vreun concurs de popularite si nici nu am de gand sa cersesc vreodata voturi , contracte sau orice altceva . Prin urmare , ma lasa rece ceea ce cred unii sau altii despre mine (evident , cu cateva - extrem de putine - exceptii) . Fara exceptie insa , nu dau doi bani pe cei care confunda argumentul cu alegatia prezumtioasa (calomnioasa) si replica inteligenta cu obraznicia groasa . Iar daca cumva respectivii fac parte din categoria parvenitilor lacomi si lipsiti de orice urma de bun simt care ne paraziteaza , insulta ma onoreaza si imi confirma justetea pozitiei .

Tot fara exceptie insa , nu uit si nu iert in nici o circumstanta ofensa si nedreptatea . Puteti conta pe asta .

P.S. Ca o confesiune , imi este greu sa privesc persoanele care ma dezgusta (imi provoaca repulsie , greață , silă) . Luati-o ca pe o forma de autoprotectie si faceti reevaluarile necesare .


* Bine , exista teoretic posibilitatea sa fie vorba despre un impostor(-oare) care nu poate da curs solicitarii , dar eu sunt convins de contrariu : stilul va este inconfundabil . Oricum , IP-ul de la care ati postat exista si , la limita , identitatea va poate fi verificata fara eforturi de catre cei in drept . Strict din punctul meu de vedere (nesustinut , deocamdata , de probe in sensul legii) sunteti cine sustineti prin semnatura ca sunteti .