miercuri, 12 iunie 2013

Erdogan fie nu cunoaste istoria recenta , ...



... fie o ignora . Ambele alternative presupun costuri , costuri pe care Turcia le deconteaza acum .

In 14 mai 2013 Turcia a restituit ultima rata catre FMI , rambursandu-si integral datoria externa . Asta este o sfidare de neiertat la adresa sforarilor care traiesc cu impresia ca au mostenit lumea . Consecintele acestei sfidari le vedem azi .

In context , legitimitatea si oportunitatea protestelor pentru prezervarea unui parc din Istanbul este absolut neesentiala . Importanta este motivatia REALA a celor care au generat si intretin aceste proteste , folosindu-se de mase in felul in care au facut-o in Timisoara anului 1989 .

Sunt f.f. curios sa vad daca Erdogan va intelege mesajul si ce se va intampla daca nu il intelege sau daca il intelege si nu se conformeaza ... 
.

3 comentarii:

razvan coltea spunea...

Esentiala pentru Turcia o sa fie reactia armatei care este un fel de stat in stat.Parca acum cativa ani l-a amentintat pe fata pe Erdogan ca daca n-o sa faca sau o sa faca nu stiu ce vor interveni.Lasand la o parte realizarile economice de necontestat ale guvernarii lui are o mare bila neagra:este de orientare islamista.Aparitia nevestei langa el cu broboada pe cap nu este de natura sa fie pe placul multora care nu vad cu ochi buni o alunecare spre habotnicie islamica a Turciei.Atat din interior cat si din exterior.Parerea mea este ca mesajul primit de Erdogan( superba coincidenta, odata cu reunirea Grupului Bildergerg) este cat se poate de clar. Daca e baiat destept se retrage usurel, lasa pe altii cativa ani si se intoarce in glorie.Daca se face ca nu-l pricepe s-ar putea sa aiba o soarta mult mai trista.

Florin Staicu spunea...

Dupa cum iti spuneam cu ceva timp in urma , cand ai dubii in legatura cu dinamica unor procese de acest tip (sau asemanatoare) , urmareste banul .

Sunt absolut convins ca nu inclinatia spre bigotism a lui Erdogan a generat consecintele pe care le vedem , ci faptul ca Turcia a scapat din carligul finantei mondiale .

razvan coltea spunea...

Banul vorbeste in orice imprejurare.Dar in ultimii ani s-a mai intamplat un eveniment cu talc: s-au racit relatiile Israelului cu Turcia.De aceea se si antreneaza pilotii lor la noi si nu la turci asa cum procedau pana atunci.Plus ca situatia din Siria, evolutia ei din ultimul timp, este destul de dubioasa.In ultima instanta, pe langa reactia armatei, este de urmarit si reactia populatiei care in ultimii ani se pare ca are un nivel de trai din ce in ce mai ridicat (comparativ cu cel de la data preluarii puterii de Erdogan).Coroborat acest fapt cu achitarea datoriilor fata de FMI rezulta o performanta economica notabila.