vineri, 21 ianuarie 2011

Poetul (sic!) Komartin despre Eminescu


        Citesc , obligat de principii , tot felul de publicatii electronice . Multe ma dezgusta . Printre ele , si ziarul “Romania Libera” . Nu vreau sa-l calific acuma ; ma rezum numai la a observa cat de actuale sunt versurile  “Şi această ciumă-n lume şi aceste creature / Nici ruşine n-au să ieie în smintitele lor guri / Gloria neamului nostru spre-a o face de ocară, / Îndrăznesc ca să rostească pân' şi numele tău... ţară!”

Gasesc , in numarul de azi , un interviu cu “poetul” Komartin . Subiectul interviului : Claudiu Komartin despre Eminescu (sic!)  . Nu voi analiza parerile numitului Komartin despre poetul nostru national ; ar fi timp irosit si pentru mine , si pentru d-vs. . In locul analizei  , voi reproduce cateva insiruiri de cuvinte creatia “poetului” : “Am iubit cu înfrigurare această lume / şi încă o iubesc, cu mari contradicţii şi răfuieli, / deşi detest puturoşenia valahă”.  Clar ?  

Cu toate ca sunt aproape sigur de inutilitatea demersului , i-am adresat cateva intrebari “poetului” . Nu cred ca vor fi publicate . Si de aceea , iata-le :  


Ce poezii scrieti d-vs. , d-le Komartin ? Si carei etnii ii apartineti ? Ca dupa nume nu pareti a fi roman ...
        Si ce anume nu stiti "daca mai e in trend" ? Si ce-i aia "trend" ? Si de ce credeti ca "intelectualii" care se tot opintesc "sa dea jos de pe soclu o statuie care nu mai putea sa faca absolut nimic ..." sunt "de buna factura" ?  Aveti habar despre ce vorbiti ? L-ati citit pe Eminescu ? Daca (cumva) da , l-ati inteles ? Il simtiti ? Ati citit "Criticilor mei" ? Ati citit cele "Doua note" ale lui Caragiale ? Nu cred …  Iata un fragment :

“Pe varful unui obelisc batran se abate cateodata si un vultur , dar mai ales se strang totdeauna roiuri de muscute si bazaie pe creasta monumentului infierbantata de arsita . Apele norilor , vanturile vremurilor spala si svanta piatra nobila de urmele acelor efemere , si ea ramane tot curata ca mai-inainte si pentru mai-nainte .”   

D-le Komartin , aveti idee cat de penibil sunteti ?


P.S. Un fapt remarcabil : majoritatea detractorilor lui Eminescu au sange strain . Incepand cu Macedonski (origini sarbo-bulgare) si incheind cu “cel mai mare geniu gonflat din mass media damboviteana” , H.R. Patapievici [fiu al cominternistului polon-ucrainean-evreu (?) Dionisie Patapievici*] ...

*Dionis Patapievici (n. 1921) nu era cetăţean român. Pentru a obţine cetăţenia, invocă Legea nr.162 din 29 mai 1947, care declară cetăţeni români pe toţi cei care, ei sau părinţii lor, au locuit în 1920 pe teritorii supuse jurisdicţiei Statului român. Nu există dovada renunţării la cetăţenia sovietică.  ….Patapievici senior apare când Patapievici Dionisie sau Dionis, când Patapiewicz Denys, când Patapicovici. Naţionalitatea este incertă. Cea declarată era cea polonă, alţii spun că ucraineană” (v. Mihail Marin, Cazul Patapievici, în “Curentul”, august, 2008).
 

5 comentarii:

ronnie spunea...

cred ca nu ati citit interviul, pt ca acolo se spune asa:
Contestarea lui Eminescu este o atitudine cel puţin la fel de penibilă precum a-i înălţa statui la tot pasul.
e publicat pe site-ul Ramaniei libere
cat despre "trend" sa fim seriosi, e trecut in DOOM 2, deci exista.
iar Komartin are diverse premii, inclusiv unul dat de Academia Română.

Florin Staicu spunea...

Inainte de toate , ronnie , repet : nu pun pret pe cei care nu-si asuma opiniile .

In al doilea rand , ronnie , daca ati fi avut curiozitatea sa urmati adresa publicata mai sus , ati fi putut observa ca nu am citit , ci am ascultat interviul .

In al treilea rand , ronnie , am remarcat ca si numitul Komartin , la fel ca “marele geniu gonflat” Patapievici , o scalda : pe de o parte “necesitate , destul de onesta , a unor intelectuali de buna factura , de a da jos de pe soclu o statuie care …” , pe de alta citatul d-vs. . Care sa fie adevarata , ronnie ?
Si oare ce are premiatul , ronnie , cu “nationalismul romanesc” ? Nu-i bun ? Ii pute ? Da’ nationalismul american (de exemplu) e bun , ronnie ? E acceptabil ?
Si care-i problema cu statuile lui Eminescu , ronnie ? Sunt prea multe ? Il deranjeaza pe premiat ? Ar trebui sa-l dam jos de pe soclu pe Eminescu si sa-l ridicam pe Patapievici in loc ?

In al patrulea rand , ronnie , in limba romana “trend” ramane un americanism scarbos (lustruit de toti papagalii si parvenitii cu pretentii de elite) chiar “daca e e trecut in DOOM 2” . Iar de existat ar fi existat oricum , ronnie …

In al cincilea rand , ronnie , Eminescu nu a fost premiat de Academie , dar ramane Eminescu . Ce credeti ca va ramane din numitul Komartin , cu toate “diversele lui premii , inclusiv unul dat de Academia Română” ?

In al saselea si ultimul rand , de ce neaparat ronnie (cu doi n) ?

Cosmin spunea...

Florine, nu iti este clar cu cine stai de vorba ???? Discutiile sunt derizorii. Este o blasfemie sa faci asemenea afirmatii despre un poet al neamului, practic recunoscut ca valoare nu numai de noi, dar de intreaga lume. Desigur, in locul statuilor cu Eminescu poate ar trebui ridicate statui ale unor poeti sasi.
Premiile care se dau la aceasta ora in Romania, indiferent cune le acorda, nu au mare insemnatate.
Nu ma deranjeaza asa de mult hotii si ceea ce se antimpla acum in Romania, cum ma deranjeaza cei care fac eforturi uriase pentru a defaima acest neam, o defaimare insotita de o ....aroganta cu nota de superioritate, macar daca ar avea de ce sa fie asa.
Nationalismul este o chestiune perfect normala, etologic vorbind, este un comportament normal la toate popoarele. Sovinismul este cu totul altceva. Niciodata nu am avut nimic , nici cu maghiarii, nici cu sasii, am admirat mereu ambele culturi, multi dintre prietenii mei cei mai buni sunt maghiari. Nu vreau sa ma hazardez in afirmatiii, dar am observat pe parcursul timpului la sasi un sovinism aparte, un dispret aparte fata de ....Valahi, chestii pe care , niciodata, la maghiari nu le-am simtit.
Despre introducerea cuvintului "trend" in DOOM, cred ca oglindeste foarte bine valoarea celor care iau asemenea decizii, marii intelectuali, academicienii de azi. Poate o sa introduca in DOOM si ...."fast food" :-).
Cosmin.

Florin Staicu spunea...

Salut , Cosmin .

In general banuiesc cam cu cine dialoghez , dar randurile mele nu sunt adresate exclusiv interlocurorului , ca sa zic asa …
Sa fiu mai précis , daca reusesc sa ajut cumva o singura persoana , consider ca nu mi-am pierdut timpul in zadar .

Doua vorbe despre sasi : daca nu ar fi fost puternic nationalisti - uneori sovini* - ar fi disparut urgent ca etnie . Si ar fi fost pacat .

Eu ii cunosc prea bine ; nu o data mi s-a intamplat sa rad (in sinea mea) privindu-i cum se straduiesc sa-si mascheze sentimentul de superioritate in raport cu mine . Chiar si dupa ce ne cunosteam suficient de bine , tentatia persista : era instinctuala . Instinctele nu trebuie impartite in bune sau rele : sunt , pur si simplu , necesare . Din aceasta perspectiva trebuie intelesi sasii .

Ca unii dintre ei sunt ostentativ si , de cele mai multe ori , nemotivat sovini sau nu pot (nu vor) sa-si sublimeze manifestarile instinctuale , este alta poveste …

* ca sa nu fiu ipocrit , trebuie sa precizez : inclin sa cred ca sovinismul nu era cu totul lipsit de temei .

Florin Staicu spunea...

Inca ceva la care sa meditam , Cosmin :

Este evident ca instinctul de care scriam si-a pierdut functia , dar a ramas . Este un atavism care determina manifestari ciudate , uneori demne de toata compatimirea .

Iau un exemplu concret : priveste-o pe d-na Fernolend si gandeste-te cat trebuie sa fie de nefericita . Sa fii obligat de inexorabil sa substitui comunitatea de sange cu satra tiganeasca e mai mult decat deplorabil : e tragedia suprema .

Privind asemenea ipostaze , notiunea de activitate de substitutie capata profunzimi abisale …