joi, 16 iunie 2011

“Sighişoreni pentru o cetate mai curată" - bilanţ


        Aflu de pe site-ul Primariei (aici) ca


“In perioada 2-5 iunie Municipiul Sighişoara, în colaborare cu unităţile de învăţământ şi organizaţiile non-guvernamentale, a desfăşurat o campanie de conştientizare faţă de importanţa conservării şi protejării mediului înconjurător, principalul punct al campaniei fiind acţiunea de curăţenie a zonei Cetăţii Sighişoara, sub  titulatura „Sighişoreni pentru o cetate mai curată”. La această acţiune au participat cca 400 voluntari (s.m.) de la gimnaziile (…) - precum şi din organizaţia de tineret a Clubului Lions – Leo Sighişoara.

În cel patru zile ale campaniei (s.m.) s-au strâns  peste 100 saci cu gunoaie (s.m.) din întreaga Cetate de către voluntari iar angajaţii municipalităţii s-au ocupat de toaletarea copacilor şi arbuştilor, respectiv transportul deşeurilor rezultate. Dincolo de aceste rezultate palpabile, cei tineri au primit o lecţie de viaţă, dascălii lor folosind ca  material didactic urmele de „civilizaţie” lăsate de oameni cărora nu le pasă de regulile elementare a bunului simţ (s.m.).
Municipalitatea mulţumeşte pentru participarea sighişorenilor la această acţiune de voluntariat care s-a dorit a fi un prilej de exprimare a apartenenţei la comunitate, un mod  de a arăta că împreună putem face lucruri mari. La sugestia vizitatorilor de pe www.facebook.com/municipiul sighisoara   unde a fost promovată campania, vom organiza periodic astfel de acţiuni la care sperăm să se implice şi cei care, din motive obiective, nu au putut să o facă acum”.


Trec peste limbajul de lemn in care este formulat anuntul . Trec si peste “regulile elementare a bunului simţ” , si peste “in cel patru zile” , si ma opresc asupra unui amanunt de fond , definitoriu pentru intreaga poveste : “in cel(e) patru zile” (…) “cca 400 voluntari” au reusit sa stranga numai “100 saci cu gunoaie” ? Adica “400 voluntari” au reusit sa stranga doar 25 de saci pe zi ? Adica 16 oameni la sac !? Pe zi !? ... Chiar presupunand ca nu toti “voluntarii” au muncit zilnic , cifra medie cea mai favorabila ar fi de 1 sac la 4 oameni pe zi … Nu e putin cam prea putin ca sa justifice triumfalismul Komunicatului ?

… Una peste alta , raman la parerea exprimata anterior : initiatorii intreprinderii nu au fost manati de grija pentru urbe , ci de grija pentru propria imagine . Ca unii dintre participanti au fost de buna credinta ? Foarte probabil . Dar asta nu schimba cu absolut nimic formalismul ipocrit si interesat al intregii tarasenii ...  

Niciun comentariu: