Originar din Danemarca , Jan Gehl a sustinut miercuri , 8 iunie , in Bucuresti , o conferinta pe tema “Viața între clădiri. Utilizările spațiului public” . Momentul a coincis cu lansarea traducerii cartii “Life Between Buildings: Using Public Space” (1987) .
Autoritate recunoscuta la nivel mondial , arhitectul (acum in varsta de 75 de ani) a introdus in vocabularul curent sintagma principii umaniste in planificare urbană .
Printre afirmatiile facute cu ocazia acestui eveniment :
- “Nu mașinile trebuie să fie fericite în oraș, ci oamenii.”
- “Să fie clar pentru oricine: mai multe străzi, mai mult trafic! Mai multe parking-uri, mai atractivă e invitaţia la trafic! Aţi făcut un nou pod în oraş? Felicitări, veţi avea cel mai mult trafic!”
- “Curăţarea oraşului de autoturisme aduce bani! Pe spaţiile eliberate se extind comercianţii, cafenelele, restaurantele, oamenii au posibilitatea să vadă vitrinele magazinelor.” (aceasta din urma afirmatie va fi cu siguranta bine inteleasa de operatori) .
In opinia aceluiasi , bucureştenii ar trebui să se impună în faţa autorităţilor locale şi să spună “Gata! Aşa nu se mai poate!”, pentru că “oraşul nu trebuie să umilească oamenii, punându-i să facă slalom printre maşini”. Mesajul transmis catre bucuresteni a fost scurt si limpede : “Respect pentru viață! Și să meargă pe jos 10.000 de pași pe zi.” …
... Recomand cu insistenta cartea atat alesilor locali , cat si acelora dintre operatori care (mai) sunt capabili sa citeasca si altceva in afara extraselor de cont .
sursa : Think Outside The Box , Romania Libera si Adevarul . Merita citite toate cele trei articole .
* dezvoltare asa cum este ea inteleasa de parvenitii locali .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu