sâmbătă, 24 martie 2012

Sighisoara Samizdat redivivus



Incepand cu aceasta dimineata , site-ul Sighisoara Samizdat poate fi accesat din nou , si ne propune , dupa cum ne-a obisnuit in trecut , o tema de interes pentru parte din sighisoreni : tranzactiile opace (uneori obscure) cu imobile foste proprietatea comunitatii , revendicate , retrocedate si ulterior urgent vandute si revandute .

Sper (ca publicatia) sa-si fi pastrat intacte incisivitatea si curajul de exceptie si , in timp , sa reuseasca sa-si regaseasca si sa republice si arhiva .

Sa fie intr-un ceas bun si ma bucur .

Adresa aici .      

5 comentarii:

Adrian Opris spunea...

Realitatea este ca o campanie electorala locala fara Glasul Cetatii Si Sighisoara Samizdat ar fi fost ca o nunta fara lautari.
Suntem convinsi ca ziarul si-a pastrat obiectatea si mai ales incisivitatea. Asteptam cu maxim interes sa aflam care este candidatul pe care il va sustine la aceste alegeri.
PS: Pariu ca o sa revina si Hans Hedrich in scurt timp?

Florin Staicu spunea...

Daca d-vs. tineti neaparat sa deschideti un proces de intentie , va priveste .
Daca cumva sunteti de buna credinta , va asigur ca va inselati si legatura pe care mai mult o insinuati decat o afirmati nu exista .

Pe de alta parte , m-as bucura sincer sa “revina si Hans Hedrich” , macar pentru a contribui , din nou , la balansarea lucrurilor . Sau poate d-vs. faceti parte dintre cei care prefera sa nu auda alte voci in afara celor care traiesc cu impresia ca detin orasul ?

Revenind la Samizdat , din cate stiu eu nimeni nu a pretins ca ar fi ziar si cu atat mai putin nimeni nu a pretins ca ar fi obiectiv . Ca cei care am scris in publicatia electronica aflata in discutie am incercat sa fim obiectivi , este deja cu totul altceva . Prin urmare , si chestia cu “obiectatea” nu este nimic mai mult decat o insinuare rautacioasa .

O ultima chestiune : ce fel de Adrian Opris sunteti ? Nu de alta , dar marota cu pluralul de majestate imi este oarecum familiara ; ultima data am sesizat-o la subsolul unui articol comandat in Adevarul de Tg. Mures , in cateva comentarii semnate cu (diverse) alte nume …

Adrian Opris spunea...

Pe scurt:
1.trec peste insinuarea rautacioasa legata de identitatea mea
2. disparitia arhivei versiunii originale a Sighisoara Samizdat personal o pot incadra la doar 2 posibile motive: a)s-a cedat presiunii amenintarilor, b)s-a oprit finantarea
Atentie, nu ma refer la continuitatea ziarului, sau a timpului si interesului alocat acestuia ci la stergerea efectiva arhivei de pe domeniu.
Mi se pare totusi o coincidenta cam mare reaparitia ziarului cu 3 luni inainte de alegeri. Blogul dumneavoastra este o dovada elocventa asupra faptului ca problemele si comportamentele anumitor cetateni reclamate de SS au continuat sa existe si pe parcursul celor 4 ani scursi de la ultimele alegeri.

Florin Staicu spunea...

1. Adevarul este ca am o inclinatie catre malitiozitate pe care nu intotdeauna reusesc sa mi-o reprim , dar in cazul dat am fost cat se poate de serios . Oricine poate uzurpa un nume … Daca cumva sunteti cel care pretindeti ca sunteti si ar trebui sa va cunosc , imi cer scuze .

2. Deschiderea , inchiderea si redeschiderea Samizdatului sunt deciziile exclusive ale lui Sandu Gota . Nu cred ca e cazul s-o fac pe avocatul acestuia si nici nu vreau sa deschid o discutie pe tema propusa . Ceea ce am avut de spus (scris) am spus (scris) la timpul potrivit .

Pot sa va asigur , insa , ca daca as fi avut cea mai vaga banuiala ca Samizdatul ar fi fost finantat indiferent de cine si in ce scopuri , n-as fi publicat acolo nici macar o virgula …

In alta ordine de idei , si eu regret stergerea arhivei , dar sper sa fie republicata .

… In general , (nici eu) nu cred in coincidente , dar admit ca , pe cale de exceptie , se pot intampla . Din perspectiva mea , nu exista nici o legatura intre redeschiderea Samizdatului si alegerile care vin . Ca unora sau altora le va folosi/dauna aceasta redeschidere , este o cu totul alta poveste .

P.S. adrianopris.blogspot.com este cumva blogul d-vs. ?

corvus coraX spunea...

domnule opris

nu este niciun fel de coincidenta. daca ar fi fost o coincidenta aparitia samizdatului cu respectiva campanie electorală, el cu siguranta si-ar fi oprit activitatea imediat dupa fosta campanie, asa cum fac multe alte foi dedicate astfel de evenimente. dimpotrivă, samizdatul a devenit si mai incisiv dupa campania electorala si, daca l-ati urmarit, nu a avut atitudini partinice. dimpotrivă, a desfășurat niște anchete, unele duse la bun sfârșit, cu rezultate pe care probabil le știți.

disparitia arhivei este cu adevarat un caz nefericit și sunt primul care îl regret. din fericire, există posibilitatea de a recupera mare parte din arhivă dar e vorba de timp și muncă (neplătită, ca să vă lămuresc definitiv. sau, dacă vreți, plătită doar prin propriul meu efort).

cât despre motivele propuse de dvs., sunt sigur că nu v-a fost greu să le găsiți, în general propunem altora motivele care ni se potrivesc în situații similare (freud ii spunea lapsus pozitiv). și asta dovedește că nu mă cunoașteți absolut de loc.

ca să închei, personal, am auzit (cât sunt de reale zvonurile nu știu) că ar fi trei candidați importanți la postul de primar. dacă aș fi în țară la momentul alegerilor, nu aș vota cu niciunul, sau, aș alege răul cel mai mic (pentru că ar fi de ales între trei rele pe care poate, sighișoara încă le merită)

sper că am fost suficient de elocvent și eu personal nu am nici timp, și nici dispoziția de a intra într-un dialog prelungit pe acest subiect, dialof pe care îl presimt inutil...

cu stima
aleXandru gota

p.s. consider totuși oarecum jignitor faptul că reușiți să alipiți de numele sighisoara samizdat cu cel al glasului cetății. oare de ce?!