duminică, 17 februarie 2013

Din nou premianti . Oare de ce ?



In ultimul timp suntem sufocati de premiile cu care este rasplatita cinematografia romaneasca . In conditiile in care se stie bine cat de politizate sunt festivalurile de film si in contextul in care romanii si Romania nu sunt prea indragiti nicaieri in Europa , oare de unde pana unde atata apreciere ?

Fie si numai citind in rezumat cronicile acestor productii , gasim raspunsul : fara exceptie , filmele premiate sunt antiromanesti . In esenta lor , aceste filme ne prezinta ca fiind intoleranti si retardati istoric , delegitimand romanescul si minimalizand pana la anulare rosturile elementare ale societatii si sentimentul demnitatii noastre nationale .

Daca ar fi sa reducem sensul acestor filme la cateva cuvinte , acestea ar fi a fi roman e o rusine .

Din aceasta perspectiva e de inteles de ce asemenea filme sunt gonflate , “vandute” si mai apoi insistent distribuite in cimematografele “lumii libere”

Interesant este de privit putin si la creatorii acestor capodopere .

Sa incepem , spre exemplu , cu inegalabilul Cristian Mungiu , cel decorat de guvernatorul Basescu cu “Steaua Romaniei” : frate al cunoscutei activiste antiromanesti Alina Mungiu-Pippidi , este acesta roman exact ca Basescu . Adica alogen cu sange de evreu khazar ! 

Mai departe . Ada Solomon . Si Ada , si Solomon . Nume si prenume de romanca neaosa . Fața idem . Asta ca sa nu mai amintim de manifestari . Mai departe . Călin Peter Netzer . Si Peter , si Netzer . 100% roman si asta … Mai departe . Radu Mihaileanu . Nume si prenume romanesti , da’ de imprumut . Omu’ e roman exact ca Mungiu . 

Sa trecem , pentru variatie , la Florin Serban . Roman . Renegat . Bine scolit si furajat in SUA . Cu sustineri de tipul “(...) Obosita acuza ca vindem o imagine deformata a Romaniei este cum nu se poate mai nepotrivita. Regizorii sint artisti, nu ministri de externe. Eu observ o realitate, o reformulez artistic si o propun. Realitatea din film este o realitate artistica, o poveste, nu o stire de televiziune.” … Ce este interesant la toti acesti artisti este ca observa numai anumite categorii de realitati , pe care le reformuleaza , invariabil , intr-o singura cheie …

O imagine cat o mie de cuvinte : Florin Serban .

Desi as putea continua pomelnicul , ma opresc aici . Mi-e sila .     

Daca sentimentele si manoperele strainilor sunt de inteles , de unde toata isteria asta iscata in jurul “premiilor” in tara ? Si cum se explica buluceala televiziunilor la aeroport , in asteptarea premiatilor ? Sa fie prostie ? Sa fie snobism ? Sa fie si una si alta ? Sau numai lacomie tampa transpusa in goana dupa audienta ?...

In loc de concluzie : Pentru mine , un film premiat de neprieteni garanteaza ca cei care l-au produs sunt fie renegati si tradatori , fie alogeni si ticalosi , productia in sine nefiind nimic mai mult decat o batjocora inepta destinata sa loveasca in mentalul colectiv romanesc … 

2 comentarii:

razvan coltea spunea...

Bineinteles ca toate filmele premiate au avut ca subiect mizeria omeneasca.Ca element de propaganda este excelent din punct de vedere al neprietenilor.Caci oare ce concluzie vor trage privitorii occidentali dupa vizionarea unor asemenea filme?Culmea, acest ultim film se pare ca s-a abatut de la regula si a pus in prim plan o legatura umana bolnavicioasa.Coruptia se pare ca a fost un fel de adjuvant in naratiune.Dar, bineinteles, cele mai multe pareri ale supercriticilor occidentali s-au repezit sa inghita cu lingura mare vesnica tema a coruptiei din Romania. In rest, pana nu cad filmul nu vreau sa spun mai mult.

Florin Staicu spunea...

Chiar daca faci abstractie de faptul ca neprietenii nu vor premia niciodata alte productii in afara celor care manipuleaza opinia publica in sensul urmarit de ei , e suficient sa vazi trailer-ul si sa citesti interviurile luate regizorului si producatorului ca sa intelegi cum stau lucrurile .

Mi-e pur si simplu sila de toti impostorii astia care ne prezinta , pe banii nostri , drept ipocriti , mincinosi , hoti , corupti , imorali , ingalati si primitivi , dupa care mai au tupeul sa se si indigneze ca nu le gustam productiile ...