luni, 25 februarie 2013

Doua chestiuni si inca ceva



In mod absolut ciudat , televiziunile din Romania nu par prea interesate de miscarile de strada din Bulgaria . Ni se povesteste din ora-n ora despre menajeria unuia zis Nutu Camataru si despre premiile “Academiei Americane de Film” , dar nu se scapa nici macar un singur cuvintel despre protestele din ce in ce mai apasate din tara vecina , proteste indreptate nu atat impotriva unui guvern sau a unui presedinte , ci impotriva tuturor partidelor politice , respectiv impotriva sistemului .

Oare de ce aceasta tacere asurzitoare ? Nu cumva (cel putin) una din asa numitele teorii ale conspiratiei este adevarata ? Nu cumva cvasi totalitatea mijloacelor media raspund la aceeasi comanda , diferentele si diferendele dintre ele si dintre ele si asa numita clasa politica fiind praf in ochii naivilor ?

Urmaresc cu admiratie si speranta protestele bulgarilor . Nu cred ca vor avea finalitatea fireasca , dar e un inceput .

De remarcat faptul ca reprezentantii manifestantilor afirma in corpore ca  protestele “ataca problemele care au transformat oamenii în cerşetori" ,  una din lozicile scandate sunand deosebit de promitator : “Afara cu partidele politice”    

Neplacut surprinsa de timida riposta schitata de autoritatile romane , iredenta maghiara schimba registrul si trece de la agresivitatea verbala la minimalizarea si ridiculizarea protestelor ridicate de romani (vezi atitudinea numitului Kelemen Hunor , care sustinea ca “ar fi ca în “Cascadorii rasului” o declaratie a Parlamentului despre steagul secuiesc”) .

Aceasta abordare seamana picatura de apa cu tactica adoptata de propaganda nazista in anii premergatori celui de-al Doilea Razboi Mondial … Si atunci declaratiile agresive si amenintarile directe erau urmate , daca cei vizati ripostau sau se adresau comunitatii internationale , de bascaliile lui Goebels . Si stim prea bine ce a urmat …

Este regretabil faptul ca parlamentarii romani nu au adoptat declaratia ridiculizata de Hunor , fiindca niciuna din actiunile iredentistilor maghiari nu sunt nici pe departe atat de benigne cum se pretinde ca ar fi …

Iata un singur exemplu de minciuna manipulatoare frecvent repetata de propaganda iredentista si preluata pe nemestecate de colportorii de serviciu : “la ce atata inversunare impotriva autonomiei , ca doara nu luam pamantul sa-l ducem in Ungaria” Sigur ca pamantul ramane unde este , dar granitele pot fi mutate !

Fara legatura neaparata cu ultima chestiune , am remarcat ca steagul Romaniei arborat pe Scoala de muzica din Cetate (respectiv cea situata fata in fata cu Parohia Romano-Catolica Maghiara) a fost rupt . 

 Desi au trecut trei saptamani bune de cand am observat distrugerea si in ciuda faptului ca pe stradela respectiva trec zilnic majoritatea angajatilor Primariei (inclusiv primarul si viceprimarul) , nimeni nu s-a sinchisit sa indrepte lucrurile , necum sa cerceteze cine , cand si de ce a rupt steagul .

Stau sa se implineasca luna si voi sesiza eu situatia . 

2 comentarii:

razvan coltea spunea...

Intr-adevar, dubioasa ignorare de catre toate televiziunile.Si eu urmaresc cu interes evolutiile din Bulgaria.Mai stii, poate o sa fie buturuga mica.

Florin Staicu spunea...

Desi as vrea , nu cred . Lucrurile nu sunt inca coapte . Dar e un bun inceput .
Felul in care televiziunile din Romania si nu numai ignora aceste miscari atipice indica fara dubiu importanta acestora .