miercuri, 6 februarie 2013

In deplin acord cu lozincile sforaitoare …



… care ne zugravesc insistent frumusetea multiculturalismului si tinand cont de faptul ca se apropie 15 martie , data la care foarte probabil va avea loc dezvelirea bustului lui Petofi Sandor pe noul amplasament situat in parcul de langa Biserica Romano-Catolica , m-am gandit ca este momentul sa fac urmatoarea propunere edililor acestui oras :

              
                 CATRE

Consiliul Local al Municipiului Sighisoara

Primaria Municipiului Sighisoara


Subsemnatul Staicu Florin , domiciliat in Sighisoara , str. Manastirii nr. 8 , in calitate de cetatean al Sighisorii si de locuitor al Cetatii , in temeiul prevederilor O.G. 27/2002 , va supun atentiei urmatoarele :


Stiut fiind cat de indragit va este - cel putin la nivel declarativ - conceptul de “multiculturalism” , va propun sa initiati o hotarare prin care sa stabiliti edificarea unui grup statuar dedicat multiculturalismului in jurul bustului lui Petofi Sandor , bust care urmeaza sa fie amplasat , prin bunavointa predecesorilor d-vs. , in parcul situat langa Biserica Romano-Catolica din Cetatea Sighisoarei .


Concret , propun ca bustului lui Petofi Sandor sa-i fie alaturate bustul poetului nostru national , Mihai Eminescu , precum si bustul unei personalitati reprezentative pentru comunitatea saseasca .


Sunt convins ca in spiritul frumoaselor povesti despre armonia care ar fi caracterizat intotdeauna relatiile interetnice in zona noastra veti gasi propunerea mea ca fiind si rezonabila , si oportuna .


La fel de convins sunt si de faptul ca reprezentantii concetatenilor nostri maghiari , binecunoscuti pentru toleranta si buna-credinta care ii anima in relatia cu etniile conlocuitoare , vor imbratisa fara rezerve propunerea mea .


Stiind ca bugetul local este mai mereu in deficit , cunoscand parcimonia cu care dramuiti banul public si pentru a preintampina eventualele obiectii legate de aspectele financiare ale chestiunii , va sugerez sa aveti in vedere folosirea bustului lui Eminescu aflat (sau care s-a aflat) in curtea fostei Case a Pionierilor Sighisoara . Pentru bustul personalitatii considerate ca reprezentativa pentru comunitatea saseasca , propun deschiderea unei chete la care ma angajez sa contribui dupa puteri .    


Astept cu deosebit interes reactia d-vs. . Asemenea , astept raspuns scris si in termenul prevazut de legislatia in vigoare .



     Sighisoara

07 februarie 2013                                Staicu Florin


In mod evident , demersul meu nu va avea nici o finalitate . “Edilii” de nationalitate romana sau pretins romana sunt mult prea lipsiti de onoare pentru a initia o asemenea hotarare . Intre timp , iredentisti ca Tamas Sandor renunta la prudenta si-si dau arama pe fata in public si “la ore de maxima audienta”*.

As face pariu cu oricine , la o cota de 1:100 , ca parcul amintit va deveni loc de pelerinaj pentru iredentistii maghiari din tara si nu numai , cu toate ca Sighisoara este oras sasesc , neavand nici in clin , nici in maneca cu Petofi Sandor …    

Pentru toate astea , multumirile si recunostinta noastra trebuie sa se indrepte in primul rand catre primarele Danesan . Nu ca fostii (si parte din ei si actualii) consilieri ar fi cu ceva mai breji …


* O vorba din batrani zice ca “sarpele , cand il doare capu’ , iese la drumu’ mare”




UPDATE ora 19.20


     “Ambasadorul Ungariei în România, Oszkar Fuzes, a declarat (...) că arborarea drapelului Ținutului Secuiesc este un ”drept natural” al secuilor (chiar daca incalca legislatia in vigoare , n.m.). (…) “Drepturile secuilor au fost încălcate. Susțin autonomia culturală și teritorială. Art. 1 din Constituție ar trebui să prevadă un stat românesc multinațional”, a mai declarat diplomatul maghiar, reprezentantul Guvernului din Ungaria în România”. (sursa aici

       ... Si sa nu-l calci pe cap , ca pe o naparca ?


                                                            Moroiul ... (sursa: DCNews)


UPDATE 07 feb. 2013

“Președintele Forumului Democrat al Germanilor din România , Klaus Johannis , a declarat pentru evz.ro :
 
Eu personal nu agreez autonomia pe criterii etnice și aceasta este și poziția FDGR. Credem în autonomia administrației publice locale, în autonomia culturală, dar nu pe criterii etnice. Altfel, lucrurile intră într-o zonă sensibilă, ale cărei potențiale manifestări le-am mai avut în apropiere, mă refer la fosta Iugoslavie.” 

9 comentarii:

Groza Tudor spunea...

Evident ca propunerea dumneavoastra nu o sa aiba trecere.

Toate initiativele UDMR din ultimii 23 de ani au avut reusite numai prin concursul administratiei centrale si locale. In schimbul voturilor romanii s-au facut pres. E o gresela sa blamam maghiarii pentru ca dau dovada de spirit civic si comunitar, reminiscenta a marii puteri medievale care a fost Regatul Catolic al Ungariei (peste 500 de ani). Noi avem multe de invatat inainte de a face spume la gura iar exemplul maghiarilor este cel mai bun. Lasand la o parte aspectele administrative si istorice ale Sighisoarei, datoria noastra este de a fi exemplari fata de mostenirea pe care o avem. Si fac trimitere aici la Sala Mihai Eminescu ce arata jalnic si ce poarta gresit numele poetului national, clădirea instituției Primăriei care are la subsol un club (situatie unica), la monumentul Skariatin batjocorit impreuna cu istoria acestor locuri, la monumentul La Chip uitat de primarul ales (la al 4-lea mandat) si acolitii lui, la cladirile istorice mutilate constant.

E foarte bine ca ridica statui pe unde pot. Bravo lor. Noi avem ce ne trebuie si ne batem joc.

Florin Staicu spunea...

D-le Groza ,

1. Chiar daca lucrurile stau cum stau din cauza lipsei de caracter a alesilor unora dintre noi , nu “romanii s-au facut pres” , ci o mana de politicieni lacomi si iresponsabili “s-au facut pres”. Eu sunt roman si nu m-am “facut pres” in fata nimanui , niciodata .

2. Eu nu blamez si nu am blamat niciodata maghiarii in corpore . Ceea ce blamez eu sunt actiunile iredentist-sovine ale reprezentantilor alesi ai maghiarilor , ipocrizia , tupeul , aroganta si nesimtirea cu care acestia se manifesta in raporturile cu noi .

3. Regatul Ungariei nu a fost niciodata o “mare putere medievala” . Daca chiar insistati , ati putea sustine (la limita) ca a avut veleitati si pretentii de putere locala , minora , intre anii 1000 - 1526 , cand a fost pusa cu nasu-n tarana de turci , la Mohacs . In 1541 , cand a cazut si Buda , “marea putere medievala” a fost impartita in trei si si-a pierdut suzeranitatea , suzeranitate pe care si-a recapatat-o (recapatat-o , nu recastigat-o) pe deplin abia in 16 noiembrie 1918 .

4. De invatat avem de invatat tot timpul si de la oricine . Fara sa fiu malitios insa , as spune ca iredentistii maghiari pot fi un exemplu stralucit doar pentru acei care isi propun sa devina din cale-afara de aroganti , de sovini si de lipsiti de simtul masurii .

5. Cand vorbiti de “spume la gura” fie vorbiti in nume propriu , fie specificati exact persoanele pe care le aveti in vedere , altfel riscati sa va jigniti/provocati interlocutorul .

6. Personal nu sunt dispus sa las la o parte “aspectele administrative si istorice ale Sighisoarei” . Sunt esentiale in orice discutie care priveste viata de zi cu zi a sighisorenilor . In al doilea rand , o datorie la fel de mare ca prezervarea mostenirii este prezervarea demnitatii si respectul fata de adevar si dreptate . Asta presupune sa nu ne facem pres la picioarele nimanui (ca sa va citez) , sa ne aparam pamantul , familia , neamul , drepturile si onoarea , sa nu tradam , s.a.m.d. .

7. De ce considerati ca “Sala Mihai Eminescu (…) poarta gresit numele poetului national” si cum considerati ca ar trebui sa se numeasca ?

8. Inteleg ca va nemultumeste starea in care se afla cladirea amintita anterior . Ce ati intreprins concret ca sa corectati indolenta edililor ? Ati discutat cu vreunul din ei ? Ati formulat vreo petitie ? Ati chemat responsabilii in judecata ? Daca nu , de ce ? Prezervarea mostenirii este numai in sarcina altora ? Asemenea si in ceea ce priveste celelalte monumente si edificii amintite de d-vs. .

9. Nu e deloc bine ca maghiarii “ridica statui pe unde pot” . Ridicarea de statui si monumente si schimbarea toponimiei locurilor este o metoda clasica de a perverti adevarul istoric si de a te insinua in dreptul altora .
In afara de asta , nu trebuie acceptata chiar orice statuie , deoarece e indeobste cunoscuta apetenta maghiarilor in a-si onora personalitatile proportional cu manifestarile antiromanesti ale acestora (vezi , spre exemplu , statuia criminalului Adalbert Vass) . In exact aceiasi ordine de idei , ati citit opera lui Petofi Sandor ?


In incheiere , o curiozitate : Tudor Groza e un pseudonim sau este numele d-vs. real ?

P.S. Presupun ca v-a trecut prin cap ca desi e evident ca propunerea mea nu va avea finalitate , date fiind natura si interesele edililor , nu mi-am pierdut timpul degeaba , ci am avut un scop precis ...

Groza Tudor spunea...

1. Cand am spus ca romanii s-au facut pres evident ca m-am referit la cei care ne conduc, pentru ca ei ne apara interesele (sau ar trebui sa o faca). Lipsa lor de caracter e dublata de educatia precara.

2. La fel cum romanii nostri au reprezentanti, la fel si maghiarii au. Acelasi tip de personaje politice care se folosesc de pretexte istorice ca de un paravan pentru a-si masca propriile afaceri si interese. A se vedea muntii patriei jumuliti de paduri sau calitatea vietii in pretinsul tinut secuiesc.

3. In ce priveste chestiunea regatului ungar imi sustin afirmatia cu mentiunea ca ar fi trebuit sa specific spatiul central-rasaritean european si nu cel apusean.

4. Cand vorbesc de spume la gura ma refer la clasa politica in genere, compusa si din "romani" ultrasi carora li se revarsa pe marginea gurii nationalismul declarativ.

5. Nici eu nu sunt dispus sa las la o parte aspectele administrative si istorice ale Sighisoarei. Dar discutia era despre altceva si implica o analiza mai ampla. Cate din cuvintele pe care le-ati insiruit credeti ca mai au vreo insemnatate pentru cineva? Tabla de valori a romanilor a fost data peste cap. Daca nu e cu Dragusanu si cu Capatos e neant.

6. Sala Mihai Eminescu poarta gresit numele acesta prin prisma faptului ca arata jalnic, degradandu-se continuu, si nu face deloc cinste posturii de poet national. Daca vrem sa-i pastram numele trebuie sa o ingrijim pentru a ne dovedi pretuirea. Mai ales ca activitatile culturale locale sunt tot mai rare.

7. Executivul are sarcina de a se ocupa de cresterea calitatii vietii noastre fiindca noi l-am mandatat sa o faca, prin vot. Prezervarea mostenirii e sarcina lui si din punct de vedere institutional detine instrumentele necesare pentru a o face. Cand nu o face il tragem de urechi, doar doar s-o mai indrepta. Ca de plecat nu are onoarea sa plece singur.

8. Ma ingrijoreaza starea orasului dar mai mult ma ingrijoreaza starea Centrului Istoric.

9. De ce nu am venit noi, romanii, cu propunerea de a se ridica acolo o statuie in cinstea lui Eminescu? Sau in cinstea altor personalitati locale pe care continuam sa le ignoram?

In concluzie, pentru evitarea unor astfel de situatii, avem cu totii datoria de a lucra la mandria nationala si de a inlocui aspectele verbale cu cele faptice.

P.S. Nu folosesc pseudonime.

Florin Staicu spunea...

D-le Groza ,

Apreciez faptul ca va semnati opiniile cu nume si prenume . Daca ati oferi un amanunt care sa excluda o eventuala confuzie privind identitatea d-vs. , ar fi minunat .


Pentru exactitate , pastrez forma puctuala a dialogului . Prin urmare :

1. Cand folositi exprimari de genul romanii sunt , (s-)au facut , vor , etc. , nu prezumati niciodata ca este evident ca va referiti la cativa romani .

2. Aveti dreptate , dar nu la asta m-am referit , ci la afirmatia d-vs. initiala cum ca “e o gresela sa blamam maghiarii pentru ca dau dovada de spirit civic si comunitar” .

3. O sa va intreb direct : care sunt , concret , elementele/sursele pe care va bazati sustinerea ?

4. Ca sa nu lasati loc la neintelegeri/interpretari , incercati , pe viitor , sa fiti explicit . Spre exemplu , in cazul dat cum definiti d-vs. romanul “ultras” ? Dar maghiarul “ultras” ?

5. D-le Groza , este regretabil si nelinistitor daca pentru d-vs. prezervarea mostenirii , prezervarea demnitatii si respectul fata de adevar si dreptate sunt “o insiruire de cuvinte” . In alta ordine de idei , cine sunt “Dragusanu si cu Capatos” ?

6. Faptul ca imobilul in discutie poarta numele lui Mihai Eminescu nu este o greseala in sine . Din contra . Gresita este indolenta si nesimtirea autoritatilor , indolenta si nesimtire care au cauzat degradarea inclusiv a acestui imobil . Gresita este si lipsa de reactie a noastra , a tuturor celor care pretindem ca ne pasa .

Aveti dreptate sa constatati rarirea activitatilor culturale . Este consecinta sistemului socio-politico-economic in care avem nenorocul sa traim . Cultura nu produce profit .

7. Imi face mie impresia sau va contraziceti ? Nu d-vs. ati afirmat , ceva mai sus , cum ca “datoria noastra este de a fi exemplari fata de mostenirea pe care o avem” ?... Prezervarea mostenirii este datoria noastra , a tuturor , nu numai a executivului . Mostenire inseamna si limba , si cultura , si datinile , si obiceiurile , si cutumele , nu numai imobilele .
Cat despre “executivul are sarcina de a se ocupa de cresterea calitatii vietii noastre” , ce sa zic ? Sunteti mai idealist (ca sa evit cumva cuvantul naiv) decat am crezut .

8. Subscriu fara rezerve .

9. Da’ de ce vorbiti , din nou , in numele romanilor ? De unde stiti d-vs. cine , cand , unde , cui si ce propuneri a facut ? Spre exemplu , poate n-ar strica daca ati avea curiozitatea si rabdarea sa rasfoiti putin paginile acestui blog …

10 . Nu sunteti amabil sa dezvoltati putin recomandarea de final ? Eventual chiar sa imi (ne) dati cateva exemple de “aspecte faptice” care sa inlocuiasca “aspectele verbale” ? Ideal ar fi sa amintiti unu-doua asemenea “aspecte” intreprinse deja de d-vs. sau de altii .

Imi exprim disponibilitatea de a participa la orice asemenea “aspect” , cu conditia sa fie legal , apolitic si sa aiba o finalitate practica rezonabil-previzibila .

Groza Tudor spunea...

Domnule Staicu,

Nu trebuie să fiți confuz în legătură cu identitatea mea. Credeți și nu cercetați.

1. Insistați să dau nume. Îmi este suficient să mă limitez la spațiul sighișorean pentru a-mi susține afirmația. Nu trebuie nume și expertize speciale. Ce a făcut executivul local pentru românime? Cu ce s-a evidențiat? Puteți să-mi dați 3 exemple?

2. De ce aș blama comunitatea maghiară pentru spiritul civic și comunitar? E rău că dau dovadă de unitate și solidaritate? Dați-mi 3 exemple care să demonteze asta și să demonstreze că și românii sunt înzestrați cu asemenea calități.

3. Știți bine că studierea trecutului lasă loc interpretărilor. La fel și studierea prezentului. Nimeni nu este deținătorul adevărului absolut. Tocmai asta e partea frumoasă.

4. V-am descris anterior românul ultras. Este cel care latră aidoma câinelui în timp ce caravana trece nestingherită. Maghiarul ultras este cel șovin, iredentist și revanșard. Ambele versiuni sunt vrednice de dispreț.

5. V-am întrebat câte din cuvintele pe care le-ați înșiruit credeți că mai au o însemnătate pentru cineva? A fost o simplă întrebare, nu o afirmație care să-mi arate, în mod eronat, nemernicia și antiromânismul. Se pare că și dumneavoastră sunteți un idealist. Ceea ce, în fond, nu e rău. Probabil de-asta Bianca Drăgușanu și Dan Capatos nu vă sunt cunoscuți. Ei sunt două figuri reprezentative ale “românismului” pur-sânge.

6. N-ar fi o greșeală păstrarea numelui în condiții demne. Însă situația actuală e batjocoritoare, atât pentru imaginea poetului cât și pentru români. De acord cu dumneavoastră. Lipsa noastră de reacție a fost și este decisivă. Din păcate în Sighișoara nu mai există opinie publică.

7. Datoria este a tuturor. Inclusiv a cetățeanului Groza Tudor, care, în calitate de muritor de rând, fără acces la pârghiile necesare, e neputincios. De-asta există dreptul de vot. În baza exercitării lui sunt liber de a critica sau de a lăuda deciziile celor aleși să mă reprezinte. Executivul chiar are sarcina de a crește calitatea vieții comunității sale și nu exclusiv calitatea vieții membrilor săi.

8. Am răsfoit deja paginile blogului. Cu unele articole sunt de acord iar cu altele nu. Observ, fără a vă reproșa, că aveți tendința de a întoarce discuția generală înspre dumneavoastră. Comentariile pe care le-am lăsat sunt expresia percepției pe care o am despre întreaga societate românească și nu fac obiectul unui atac la persoană.

9. Ați fost la Festivitatea de 1 Decembrie, desfășurată în fața statuii latinității? Sau la cea desfășurată pe 24 ianuarie în Sala “Mihai Eminescu”? Acolo s-a văzut latura naționalistă a românilor sighișoreni. O mână de oameni au sărbătorit cele două Uniri. Unde sunt restul? Unde sunt cei care susțin cauza națională? Unde sunt cei care cred în unitatea tuturor românilor? Unde sunt cei care cred în idealurile și valorile românești?

10. Poate ne ajutați, pe noi, membri ai comunității, să ducem la îndeplinire proiectul de strămutare a așa-zisului “monument” Skariatin. Este inacceptabil să primești din partea Serviciului de Patrimoniu din cadrul Primăriei Sighișoara, oraș pretins european cu ansamblu arhitectural protejat la nivel mondial, un răspuns precum acesta: “Din anumite motive monumentul Skariatin, cunoscut și cu numele La Leu, nu a fost inclus pe lista monumentelor istorice 2004 și nici în cea reactualizată din 2010. În consecință monumentul nu beneficiază de o zonă de protecție, fapt care a permis lotizări până în imediata sa apropiere”. Într-un oraș civilizat, pentru asemenea mizerii și dureri în cot, reprezentanții patrimoniului aveau două alternative: ori demisionau ori erau demiși. Ca să nu mai spun de monumentul La Chip (inclus pe lista monumentelor istorice la categoria A), situat la intrarea în oraș și care se degradează pe zi ce trece pentru că executivul are alte preocupări. Mai multe informații despre demersurile făcute puteți citi aici: http://independentulsighisorean.ro/node/34.

Vă exprimați disponibilitatea de a participa și la acest aspect prin fapte?

Florin Staicu spunea...

D-le Groza ,

Deoarece dialogul dintre noi tinde sa bata pasul pe loc , voi incerca sa fiu cat mai explicit :

1. Cand scriam despre o “eventuala confuzie” ma gandeam la cititorii acestui blog . Eu mi-am amintit imediat unde v-am intalnit semnatura . Tocmai din acest motiv am considerat ca ar fi util sa faceti precizarile necesare . In ceea ce priveste indemnul d-vs. (in fapt , o parafraza usor deplasata) , trebuie sa stiti ca , din nefericire , imi lipseste cu totul capacitatea de a crede fara a intelege .

2. Din nou pare ca nu ati inteles sensul afirmatiei mele . Ideea era sa nu generalizati , respectiv sa nu amestecati toti romanii in troaca politicienilor .

3. Recititi , va rog , cu rabdare , atentie si in ordinea cronologica toate postarile de mai sus . Veti vedea ca nu am treaba nici cu comunitatea maghiara , nici cu “spiritul civic și comunitar” atribuit acesteia . Cu precizarea ca fac o diferenta neta intre acest spirit și iredentism-sovinismul multora dintre ei .
In ceea ce priveste exemplele cerute , sper ca sunteti de acord ca poporul roman nu inseamna doar generatiile nefericitului prezent , ci si generatiile care au luptat cu arma in mana sa-si apere pamantul , si generatiile care au infaptuit cele doua Uniri , si generatiile care au muncit pe branci si-au industrializat aceasta tara , si cele care vor veni dupa noi . Suficiente exemple ?

4. Eu nu v-am cerut interpretari , ci elementele/sursele pe care va intemeiati convingerile , indiferent care sunt acestea . Asta in cazul in care exista . Daca convingerile d-vs. sunt preluate , pe nemestecate , de la altii , dupa principiul crede si nu cerceta , treceti la urmatorul punct .

Inainte de asta , o observatie pe forma : mi-a placut partea cu “Tocmai asta e partea frumoasă” ... Seamana izbitor cu zicerea clasicului in viata Zegrean (“asta-i maretia dreptului”) .

5. Sa inteleg ca romanii care protesteaza la obrazniciile iredentistilor sunt caini care latra ?

6. Inca o data , incercati sa va reprimati mania generalizarii . Si eu sunt roman , dar nu am treaba cu “Bianca Drăgușanu și Dan Capatos” .

7. Insistenta d-vs. ma obliga sa va intreb inca o data : ce ati facut d-vs. personal , folosind mijloacele pe care legea vi le pune la indemana , sa incercati sa corectati anomalia ?
In plus , imi permit sa va dau un sfat : nu asteptati nimic de la nimeni . Faceti singur ceea ce credeti ca trebuie facut . Asta ca sa va scutiti de dezamagiri .

8. Avem - inca - suficiente mijloace pentru a incerca sa ne opunem abuzurilor si indolentei autoritatilor . Ne trebuie insa putina demnitate , curaj , vointa si tenacitate . Devenim neputinciosi doar atunci cand ne resemnam in fata raului (vezi continuarea) .

Florin Staicu spunea...

9. Tinand cont de opiniile pe care le-ati exprimat pana acum prin diverse alte publicatii , nici nu ma asteptam sa fiti de acord cu toate sustinerile mele . Chestiunea era , insa , alta , respectiv obiceiul d-vs. de a generaliza fara temei . Concret , eu am propus public edificarea unui grup statuar in parcul de langa Biserica Romano-Catolica la inceputul anului 2011 .
Si da , aveti dreptate : atunci cand sunt vizat (direct sau indirect , cu sau fara intentie) , incerc sa lamuresc imediat lucrurile . Daca asta vi se pare a fi o “tendința de a întoarce discuția generală înspre” mine , atunci asa sa fie .

10. Nu . Nu am fost la nici una din aceste festivitati , dupa cum nu am participat si nu voi participa nici la altele . Am oroare de adunari si de festivitati si le evit pe cat posibil . Motivul : detest inghesuiala , ipocrizia si circul . La limita , ma puteti considera un fel de demophob . Asta nu inseamna ca nu sustin cauza nationala , poate chiar cu mai multa sinceritate si intensitate decat o fac majoritatea celor abonati la asemenea festivitati .

11. Ne ajutati pe noi pe cine , ca “membri ai comunitatii” e ceva mult prea vag … Dupa cum scriam , sunt dispus sa particip la orice asemenea proiect cu conditia sa fie legal , apolitic si sa aiba o finalitate practica rezonabil-previzibila .
In ceea ce va priveste , nu sunt foarte sigur ca indepliniti a doua conditie . Fara intentia de a va ofensa , am (deocamdata doar) vaga banuiala ca “Independentul Sighisorean” , ziar in care am vazut ca semnati , este un fel de “Racnetul Carpatilor” local stipendiat de doi consilieri asupra carora planeaza serioase suspiciuni de necinste , asta ca sa ma exprim elegant . Daca cumva gresesc , va rog sa ma corectati . Eventual argumentat . Pana atunci insa , o eventuala colaborare intre mine si grupul d-vs. este exclusa .
Cu toate astea , in limita timpului pe care il am la dispozitie , voi incerca sa ma documentez asupra chestiunii si daca voi gasi indicii temeinice in legatura cu un eventual abuz al arhitectului sef , voi sesiza imediat Parchetul .

Cele bune ,

Groza Tudor spunea...

Domnule Staicu,

Intr-adevar discutia bate pasul pe loc transformandu-se intr-o polilologhie. Ne puteam lipsi de partea de inceput daca ati fi specificat ca semnatura mea pe comentariu era pentru a-i lumina pe cititorii dumneavoastra in “eventualele confuzii” si nu pentru a va demonstra ceva anume.

Faptul ca semnez unele articole in ziarul amintit nu are nimic a face cu divergenta noastra de opinii. Amandoi suntem liberi sa ne exprimam si sa ne alegem modalitatile de comunicare.

Din insistenta dumneavoastra in tratarea subiectului mi-ati lasat impresia ca vreti sa fiu de acord cu toate sustinerile expuse pe puncte ceea ce e imposibil.

Realitatile zilnice si evolutia/involutia Romaniei imi confirma ceea ce spun, cu riscul de a generaliza. Nu e nevoie sa-mi indrept argumentele spre anumite persoane desi imi este suficient sa pornesc televizorul 10 minute, pe orice canal, pentru a-mi gasi o “tintă-model”.

Pana la noi elemente care sa-mi schimbe perceptia asupra Romaniei si a Sighisoarei in special, va doresc numai bine. Poate, intre timp, se rezolva problemele Salii Mihai Eminescu, a Salii Polivalente (care poarta numele unei personalitati locale), a statuii lui Ilarie Chendi, a statuii lui Horea Teculescu, a Monumentului Skariatin si a monumentului La Chip.

Problema bustului lui Petöfi e deja rezolvata. Ungurii sunt mai pragmatici.

Florin Staicu spunea...

D-le Groza ,

Ceea ce vi s-a parut a fi "insistenta (mea) in tratarea subiectului" a fost o incercare de a evita dialogul paralel . Si impresia de care vorbiti este gresita : nu am intentionat sa va conving sa fiti de acord cu sustinerile mele , ci am incercat sa va determin sa vi le argumentati pe ale d-vs. . N-am reusit nici una , nici alta .


Ca si d-vs. , si eu sper ca “intre timp sa se rezolve problemele” de care amintiti . Ar fi minunat daca in acelasi timp s-ar rezolva si altele , cum ar fi , spre exemplu , construirea grupului statuar dedicat multiculturalismului , aplicarea Regulamentului de acces , trafic si parcare auto in Cetate , rezilierea “parteneriatului” dintre Primaria Sighisoara si Boss Company SRL si gestionarea domeniului public in folos public , nu in folosul a doi impostori lacomi , demolarea constructiei neautorizate din fata Hotelului Korona , demolarea constructiilor neautorizate situate pe calea de acces auto inspre Cetate , trimiterea in judecata a arhitectului sef , etc. .


In final , un punct asupra caruia sunt , fara rezerve , de acord cu d-vs. : fiecare dintre noi suntem liberi sa ne exprimam cum si unde vrem . Asemenea , suntem liberi sa fim sau nu membri de partid , liberi sa practicam sau nu partizanatul politic sau de grup de interese , liberi sa consimtim sau nu sa fim folositi (gratis sau contra cost) , liberi sa fim pragmatici sau idealisti , liberi sa generalizam sau sa ne ferim de generalizari , s.a.m.d. .
Functie de asemenea alegeri insa , devenim ceva sau altceva .

Cele bune ,