joi, 23 mai 2013

“Hotararile judecatoresti nu se discuta” …



… este una dintre cele mai pernicioase lozinci in uz , lozinca care ni se repeta din ce in ce mai apasat de mai toti “formatorii de opinie” si papagalii colportori care le tin hangul . 
Iata argumentele pe care imi intemeiez afirmatia :

In primul rand , cu exceptia matematicii si a unor sustineri stiintifice demonstrabile matematic , orice creatie omeneasca este imperfecta si prin urmare discutabila .

In al doilea rand , uzand de caile de atac prevazute de lege , impricinatii exact asta fac : critica , motivat sau nu , hotararile care ii nemultumesc .

In al treilea rand , diferenta dintre o hotarare recurabila si una definitiva si irevocabila este , in fond , pur formala (de convenienta) .

… Ca o hotarare judecatoreasca definitiva poate fi impusa prin forta bruta (si de cele mai multe ori tâmpă) a statului este o cu totul si cu totul alta chestiune (desi chiar si in acest caz poti alege sa iti inchei – intr-un fel sau altul – socotelile cu viata , ca o forma suprema de protest/nesupunere) .

Urmarind ispravile magistratilor , constat ca justitia are de-a face din ce in ce mai putin cu idea de dreptate (in general) si cu legea (in special) .

Hotarari aberante si condamnari cu privare de libertate date pe supozitii si cu ignorarea ostentativa a probelor sunt la ordinea zilei si tind sa devina regula . In vazul lumii , fara jena si fara frica de Dumnezeu .

Merita respectate asemenea facaturi ? Merita respectati cei care le emana ? Chiar nu-i destul de evident ca ei sunt una din cauzele prime ale mizeriei in care ne afundam ? Si daca-i asa , de ce-i toleram ?

Ce avem de facut ?

         Multe . Putem incepe prin a refuza sa mai colportam lozinca imbecila “hotararile judecatoresti nu se discuta" …  
.

Un comentariu:

razvan coltea spunea...

Total, total de acord! Resping ideea ca justitia este o putere total independenta care nu poate fi supusa niciunui control decat cel divin.O justitie corecta, normala, nu are de ce sa fie cenzurata.Dar o justitie abuziva trebuie controlata si adusa pe calea cea dreapta. Este inadmisibil sa fie invocata "independenta" si "necomentarea unei hotarari de instanta". Oare sunt trimisii lui Dumnezeu pe pamant? Ma indoiesc. Si se poate gasi o solutie rezonabila pentru a se efectua acest control si nu prin caricatura de csm.