Motivul pentru care am ales aceasta tema tine , in principal , de interesul manifestat de unul dintre interlocutorii mei pentru un subiect oarecum controversat : a fost sau nu Eminescu victima unei conspiratii ? Marturisesc ca nu am ajuns la o concluzie finala in legatura cu aceasta posibilitate , dar premisele acesteia au existat . Iata care sunt motivele care ma determina sa sustin aceasta afirmatie :
Eminescu a avut o prodigioasa activitate publicistica . Care activitate a interferat , inevitabil , cu politica si “politicienii” vremii . Este util de stiut ca Eminescu a semnat aproape 1.500 de articole , publicate in ziarele “Curierul de Iasi” si “Timpul” in intervalul 1876 – 1883 . Interesant de retinut este si amanuntul urmator : din totalul articolelor publicate , peste 90 au drept subiect asa numita “chestiune israelita” . Acest fapt este plin de semnificatii .
Pentru o buna intelegere a fenomenului , trebuie precizat contextul international . In aceasta ordine de idei , un eveniment important este Conferinta marilor puteri care a avut loc la Constantinopol , in perioada dec. 1876 – ian. 1878 . Scopul declarat al Conferintei era sanctionarea Imperiului Otoman pentru abuzurile comise in contra popoarelor aflate sub suzeranitatea sa . Pentru a dejuca acest plan , otomanii proclama , in dec. 1876 , in deschiderea Conferintei , Constitutia Imperiului Otoman . Care Constitutie stipula ca Romania este o “provicie privilegiata” a Portii . Nu intru in alte detalii legate de scopul , desfasurarea si consecintele acestei Conferinte . Este suficient de precizat ca a fost un moment cu implicatii profunde pentru romani . Si care s-a constituit ca un preambul al declararii independentei de stat la doar cateva luni distanta .
In legatura cu aceasta Conferinta , Eminescu publica in ianuarie 1877 , in paginile “Curierului de Iasi” un studiu in trei parti , avand ca titlu “Evreii si Conferinta” . Ce legatura aveau evreii cu Sublima Poarta si , mai ales , cu Romania ? Una din prevederile amintitei Constitutii stipula recunoasterea egalitatii pentru toate popoarele Imperiului . Profitand de aceasta prevedere , evreii din Romania , al caror numar era intr-o crestere exploziva din motive asupra carora voi insista mai incolo , au incercat sa forteze adoptarea unor legi care sa-i favorizeze . Asemenea , motivele pentru care spun “sa-i favorizeze” si nu sa le acorde drepturi le voi arata ulterior . Fapt este ca , pentru a forta impunerea acestor reglementari , “Alianta Israelita” a recurs la toata recuzita atat de specifica “poporului ales” : amenintari , santaj , campanii in presa EUROPEANA , campanii pe cat de violente pe atata de mincinoase , s.a.m.d.
Ce anume era (si este) “Alianta Israelita” ? O organizatie sionista transnationala , cu sediul in Paris (vezi , de exemplu , http://en.wikipedia.org/wiki/Alliance_Israelite_Universelle sau http://www.answers.com/topic/alliance-isra-lite-universelle) . Aceasta organizatie era corespondenta europeana a organizatiei sioniste B'nai B'rith , care isi avea (si isi are) sediul in New York . Doritorii pot consulta , de exemplu , http://en.wikipedia.org/wiki/B%27nai_B%27rith . Sau , de ce nu , www.bnaibrith.org .
Conform fondatorilor ei , Cremieux şi Montefiore (mandataţi ai B'nai B'rith) , “…Alianţa noastră nu este nici europeană, nici asiatică, nici africană, nici americană, nici australiană, ea este universală. Imprăştiaţi în mijlocul unor popoare care sunt duşmane drepturilor şi intereselor noastre, vom rămâne membri ai poporului ales. Naţionalitatea noastră este religia părinţilor noştri şi nu recunoaştem alta. Trăim în ţări străine şi nu ne putem îngriji de interesele vremelnice ale acestor ţări, întrucât interesele noastre morale şi materiale sunt în primejdie.” …
13 comentarii:
Am intrat sa vad daca a mai aparut ceva nou in polemica cu dl. Termure (genialul :)) si am gasit in schimb articolul (prima parte), daca Anda are internet, o sa-i spun sa-l citeasca , daca nu, o sa-l trimit eu.
Fara a fi un cunoscator, am observat pe parcursul timpului ca, istoria este interesanta prin diversitatea conjuncturilor sociale-politice-economice etc., din diferite perioade, dar, observ ca oricum ai lua-o se repeta o mare banalitate: sunt aceleasi (in cea mai mare parte), modalitatile de acaparare ale puterii, micile si marile santaje, mita, aranjamentele, etc.
Nu am timp acum, dar in viitor as fi curios sa studiez cursul istoriei (al evenimentelor istorice), vazut prin prisma etologiei umane, al modalitatilor si subtilitatilor prin care, diferite "clase" au acaparat si pastrat puterea. Deci nu evenimentele in sine, ele sunt banale, ci ceea ce este in spatele lor. Cum, prin ce mijloace (cit de subtil, sau de badaran), au luat unii puterea (in functie de conjunctura) si cum au pastrat-o. As vrea sa vad (daca este publicat asa ceva), o ierarhie a nationalitatilor in functie de abilitatea si subtilitatile prin care in decursul istoriei si-au insusit si mentinut puterea. Oare care nationalitati s-au pretat / se preteaza la "a conduce pe toata lumea" si de ce?
Buna seara,
frumos articol, pacat ca apare "doar" pe un blog.
M-am mai interesat si eu de problema evreiasca in Romania. Asa se pare ca Romania a acordat cetatzenie si drepturi evreilor intr-o perioada in care ei erau gonitzi din toata Europa. Mai mult, asa se pare din cate am intzeles (am discutat cu diferite persoane in care am incredere si care consider ca sunt lucizi la minte) ca evreii aveau o retzea foarte bine pus la punct, si puteau face praf piatza romaneasca in favoarea lor. Cu toate ca, aparent apareau mai pasnici, si aparent vindeau mai ieftin etc. Am mai intzeles ca inclusiv Antonescu, a lasat evreii in pace, si daca a pornit impotriva lor (Basarabia) asta a fost pentru ca practic evreii se alaturau cu inamicii, si asta periclita sigurantza natzionala.
Eminescu a ridicat, asa cum stiu, problema asupra sistemului pe care evreii au creat-o.
Oricum, problema este complexa, departe de mine. Prin urmare, consideratzi ce am scris ca fiind primele impresii, care pot fi gresite evident. Oricum, istoria a aratat de nenumarate ori ca daca o problema este despicata in bucatzi si nu este tratata in ansamblu, pot iesi lucruri neplacute.
O seara faina
@ Tibi
“pot iesi lucruri neplacute” …
De fapt , aceasta este problema .
In teorie , avem libertate de constiinta . Ne putem indoi de validitatea teoriei evolutioniste . Ne putem pune problema daca Isus a fost sau nu fiul lui Dumnezeu . Putem chiar sa negam existenta Divinitatii . Dar daca indraznim sa luam in discutie chestiuni care tin de poporul ales si nu o facem dupa cum dicteaza dogma , ne-am ras . Blasfemie . Riscam excomunicarea . Adevarat , nu suntem (inca) arsi pe rug , dar devenim proscrisi . Imediat suntem stampilati drept antisemiti . Eventual , Doamne Fereste , de-a dreptul nazisti .
Ce daca faptele contrazic dogma ? Le ajustam ! Si daca nu pot fi ajustate , le ignoram .
Cu alte cuvinte , adevarul este important . Dar mai important decat adevarul este Poporul Ales .
@ Cosmin
Nu mi-am pus , pana acum , problema ierarhizarii popoarelor functie de abilitatea si apetitul pentru putere . O sa incerc sa ma gandesc la acest aspect . Cu toate astea , fara sa ezit , as plasa jidanii in varful unei asemenea ierarhii .
@Cosmin, Florin
cred ca nu exista popor care sa fie dominant. Treaba este complexa si as fi in stare sa o prezint pe larg. Acum doar atat: nu popoarele domina. Fiecare popor este unic si original. Cu conditia ca sa fie bazata pe traditzie. Traditia in acest sens cuprinde foarte multe aspecte care intaresc identitatea poporului, prezinta o cale clara de urmat si confera sigurantza. E bine sa fii intr-un astfel de grup.
Problema este ca unele popoare au decazut. Asta inseamna ca in imaginatia colectiva au fost imprimate cu tehnici miselesti, false valori. Astfel s-a format ceea ce putem numi azi, "Occident"ul (Europa, America de Nord si din pacate se extinde).
Popoarele de pe acest continent , desi ei vor sa se prezinte diversi (inventind slogane ca unitate in diversitate etc.) au devenit practic o "masa" omogena, care are aceleasi baze corupte oriunde ne-am uita.
Toata viatza noastra ar trebui sa fie o revolta. Este incredibil cat de departe se poate ajunge. Ma uit la campania care a inceput azi. Personal mi-ar fi jena sa fac asa ceva, iubesc oamenii prea mult. Dar, uite, este permis! Oricum, vocabularul (meu, dar poate si in general vocabularul) nu este de ajuns sa descrii oribila situatie in care am ajuns. Saracii oameni.
@ Tibi
“cred ca nu exista popor care sa fie dominant” . Inclin sa cred ca ai dreptate . Privite din perspectiva istorica , popoarele nu au un traiect liniar . Anumite popoare , in anumite perioade istorice , da , pot fi calificate ca fiind dominante . Sunt tentat insa sa admit o exceptie la cele considerate anterior , dar respectiva exceptie are in vedere un popor aparte , care are drept liant nu atat sangele cat un anume crez .
Cat despre “toata viatza noastra ar trebui sa fie o revolta” , o sa te corectez : viata noastra ESTE o revolta . Cand spun noastra ma gandesc la tine , la Cosmin , la Sandu , la HH (raman la initiale fiindca s-ar putea sa-l deranjeze contextul) si la alte cateva persoane pe care le cunosc , mai mult sau mai putin .
@Florin
actualmente m-am apucat de citit. Vreau sa intru putzin in grecia antica si sa reiau anumite pasiuni mai vechi pentru orientali. oricum, toate articolele si cunostiintzele pe care le-am acumulat (putzine evident) inca nu ma satisfac in totalitate. ma intereseaza cum am ajuns aici. suprapopularea nu explica tot. prin urmare, intreaga teorie stiintzifica, care sta numai pe conseciintzele care survin din suprapopulare, se poate clatina. cred ca ceea ce se intampla acum, este rezultatul unei regresii pe plan spiritual. oricum, chiar daca spiritualitatea nu explica tot (asa cum nici suprapopularea nu explica tot), trebuie considerata ca un candidat important in explicarea a unde am ajuns.
daca problemele societatzii noastre sunt cauzate de ceea ce cred eu, as putea spune ca nimic nu putem face. suntem intr-o situatzie fara iesire.
acum rontzai paralel 2 cartzi, si mai am pe tzeava cateva. vreau sa coc bine ideile si sa le pun pe hartie. raspunsul cred ca trebuie cautat undeva in trecutul istoric.
mai exact...trecutul preistoric
@ Tibi
Intrebarea pe care ti-o pui este interesanta . Sunt curios ce cai o sa urmezi in incercarea de a gasi un raspuns . Cu toate ca nu vreau sa te influentez , nu ma pot abtine sa nu iti sugerez un reper : cauta o reprezentare grafica a cresterii numarului de oameni pe parcursul ultimilor 800 de ani , sa zicem . O sa observi lucruri interesante . Asemenea , iti amintesc ca o sa te ajute mult “Cele opt pacate capitale ale lumii civilizate” a lui Lorenz .
Tot in aceasta ordine de idei , o sa reproduc un fragment dintr-un articol scris de Eminescu imediat dupa Congresul de la Berlin (cel de care vorbeam mai sus) :
“Astfel teoriile liberale isi gasesc astazi cea mai amara ducere ad absurdum prin chiar puterea lor . Li s-a parut prea greu demagogilor nostri dominatiunea acelor oropsiti boieri cari erau romani inainte de toate ? Ei bine , - vor avea de de-acuma dominatia banului international , o domnie straina impusa de straini . Li s-a parut grele si jignitoare demagogilor nostri ingradirile cu care munca nationala se incunjurase fata cu concurenta straina ? Vor avea acuma libertatea absoluta de munca si tranzactiuni , teoria om si om , de lupta pe picior in aparenta egal , in realitate inegal . Si in aceasta lupta nu invinge cine-i mai tare , nobil , sau eroic ; invinge cel pentru care orice mijloc de castig e bun , cel fara de scrupul fata de concetatenii sai , cel pentru care orice aparare a muncii e o piedica pe care tinde a o rasturna pe cale legiuita sau pe cale piezisa .
Iata rezultatul stralucit , falimentul cu care se incheie socotelele liberalismului american in Romania . Nu ne facem nici o iluzie in privinta resultatului revizuirii , nici in privirea viitorului in genere . Se constata numai pentru a suta oara ca nici un popor nu erige nepedepsit neadevarul si pospaiala in principii conducatoare ale vietii sale publice” .
@Florin,
multumesc, imi place atat citatul cat sugestia/sugestiile. Evident, voi tine cont de ele. Ma gandesc si eu la aceste probleme, mai nou chiar am citit din noi Lorenz, dat fiind faptul ca el se apropie de problema din punct ecologic. Guenon are o carticica, care ai vazut-o la mine ieri, in care discuta despre aceleasi probleme, dar din alt punct de vedere. Ambele sunt interesante, merita considerate.
Va urez o seara placuta,
Tibi
@ Tibi
Am inteles din prima postare care este directia , dar am preferst sa nu fac referiri directe . Totusi , tinand cont de ultimele doua postari , o sa exprim un gand . Inevitabil , vei ajunge catre ceea ce este numit generic stiinte oculte . Acest cadru , si mai ales cadrul si mai restrans al cunostintelor ezoterice , trebuie abordat cu multa prudenta .
"Acest cadru , si mai ales cadrul si mai restrans al cunostintelor ezoterice , trebuie abordat cu multa prudenta ."
sunt foarte de acord. oricum nu am de gand sa abordez din alte surse decat Eliade. Cred ca cel mai bine este sa discutam despre asta direct, asa scrise riscam sa dam idei false eventual, unor persoane care au tendintza mare de a confunde partea cu intregul.
Ca sa revin la ce ai scris despre Eminescu: am o cunostiintza, a carui cuvant merita ascultat (asa cred eu) care a citit postarea ta. Evident, a apreciat mult ce ai scris. Ulterior , cand mi-a spus de intamplare (din greseala a dat de blogul tau) i-am raspuns ca intamplator te cunosc si i-am confirmat impresiile.
Felicitari pentru articol!
EMINESCU INTERZIS. GANDIREA POLITICA
http://www.scribd.com/doc/17315210/EMINESCU-INTERZIS-POLITIC
SPRE EMINESCU RASPUNS ROMANESC LA AMENINTARILE PREZENTULUI SI LA PROVOCARILE VIITORULUI
http://www.scribd.com/doc/17315420/EMINESCU-ADEVARUL-CONFISCAT
Aceste carti sint publicate cu CopyLIBER (au copierea, traducerea, difuzarea neingradite si gratuite pe intreg mapamondul).
Daca aveti html-ul dezactivat: cu PASTE asezati link-ul in browser si, apoi, apasati ENTER.
Trimiteți un comentariu