duminică, 25 iulie 2010

Ziua a doua sau caru’ jertfei si cele 12 + 1 triburi


A trecut si a doua zi a “festivalului medieval” . Constat ca turstii raman sensibil mai putini decat armata de tarabagii , circari si organizatori , fapt evident si de natura sa confere o nota de un penibil aparte “manifestarii”  .
In opinia organizatorilor , manifestarile se inscriu “intr-un cadru strict medieval” . Cateva exemple : pocnitul in nestire din bice , marsaluitul dintr-o parte-ntr-alta a Cetatii rapaind din tobe si sufland in ... vuvuzele , karaoke chi(n)uit pe muzica pop rock la un nivel sonor care pericliteaza integritatea cladirilor , cersitu' , talharitu' la drumu' mare , s.a.m.d. . Privind si ascultand la ce se intampla , ma intreb cum este posibil ca oameni maturi si aparent normali sa se comporte ca niste copii oligofreni ... 

Cavaleri sau talhari la drumu' mare ? Mai in gluma , mai in serios , 
turistii sunt tapati de bani ...

Cavaleri sau cersetori in toata regula ?

Reprezentatie culturala medievala pe muzica
medievala . A se observa frecventa turistilor .
Daca am mai avut ceva retineri in a califica organizatorii , aparitia in program a unui asa numit “car al jertfei” insotit de 13 ordine de “cavaleri” m-a adus in pozitia de a ma hotara : indivizii sunt nu numai lacomi si lipsiti de orice simt al ridicolului , dar sunt si periculos de prosti . Sa vedem de ce :
Citesc pe site-ul ziarului “Zi de zi”  o declaratie atribuita unui anume Liviu Pancu , “regizorul celei de a XVIII-a editie a Festivalului Sighisoara Medievala” . Iata declaratia :
“Liviu Pancu, regizorul celei de a XVIII-a editie a Festivalului Sighisoara Medievala a anuntat, ieri, ca o noutate a acestei editii a manifestarii este construirea unui Car al Jertfei, unde cavalerii întorsi din toate cele patru colturi, din cele patru vânturi, unde au tot luptat în cruciadele lor, se întorc cu experienta, se întorc maturi, se întorc cu dor si drag pentru medieval. ”Jertfele le începem cu oameni vii, dupa care le terminam cu jertfa de papusi marionete”, a declarat Liviu Pancu, citat de Agerpres”.
Asta sa fie "carul jertfei" (cu "jertfa de papusi marionete"
spanzurata la vedere) ?

Trec peste stupiditatea celor citate si ma opresc asupra unui amanunt cunoscut de orice individ cu o cultura generala de la mediocra in sus : in Europa Evului Mediu nu se practica omorul ritual (jerfa omeneasca) . Cu doua posibile exceptii : parte dintre jidani* si parte dintre cei care-l venerau pe Satan . Un alt amanunt bizar : carul jertfei a aparut escortat de 13 ordine de “cavaleri” . Ordine sau triburi ? 12 + tribul pierdut (si posibil regasit in vecinatatea Romaniei) ? Concluzie preliminara : regizorul Liviu Pancu fie are o cultura generala  submediocra , fie calca pe gheata subtire ...   
Tarziu in noapte , alte bubuituri . Artificiile . 5.000 lei / prestatia ...

* celor cu sensibilitati sioniste si (sau) veleitati de inchizitori moderni politically correct le recomand sa cerceteze , inainte de a sari in sus , Internetul ; pot incepe de aici .

4 comentarii:

Anonim spunea...

Am urmarit cu un zimbet cit toata fata tot ceea ce ai postat aici. Chiar m-am bucurat ca nu am platit bilet de intrare pentru a vedea din nou cetatea siluita de desvoltatori.
Parerea mea este ca ei mai mult de atit nu se mai pot dezvolta (s-au dezvoltat suficient)ar fi vremea, de-acum sa mai si creasca un pic.

Intr-adevar, repetenti la istorie, buimaciti de niste filme bune de spalat creerul, marca Hollywood, nefericitii imitatori organizeaza care de jertfa si ritualuri inchipuite.

Nedumerirea mea nu este de unde au scos cavalerii si domnitele - elemente niciodata specifice acestor meleaguri, ci de unde au scos cifrele?
12 + 1, 13?

Anonim spunea...

Am urmarit cu un zimbet cit toata fata tot ceea ce ai postat aici. Chiar m-am bucurat ca nu am platit bilet de intrare pentru a vedea din nou cetatea siluita de desvoltatori.
Parerea mea este ca ei mai mult de atit nu se mai pot dezvolta (s-au dezvoltat suficient)ar fi vremea, de-acum sa mai si creasca un pic.

Intr-adevar, repetenti la istorie, buimaciti de niste filme bune de spalat creerul, marca Hollywood, nefericitii imitatori organizeaza care de jertfa si ritualuri inchipuite.

Nedumerirea mea nu este de unde au scos cavalerii si domnitele - elemente niciodata specifice acestor meleaguri, ci de unde au scos cifrele?
12 + 1, 13?

Florin Staicu spunea...

Printre preocuparile “dezvoltatorilor” (respectiv organizatorilor) nu se numara , cu siguranta , respectarea faptului istoric . Asemenea , festivalul nu este ceea ce ar trebui sa fie , respectiv un moment de evocare al celor care au zidit si grijit orasul aproape un mileniu .

Singura preocupare a “dezvoltatorilor” are in vedere exclusiv buzunarirea “turistilor” , respectiv banii acestora ; orice intreprindere care duce la cresterea numarului de turisti (respectiv la cresterea profitului) este (in opinia “dezvoltatorilor”) legitima , justificata si oportuna . Aceasta preocupare a condus catre aberatiile care ma infioara . Aceasta preocupare ii impiedica sa “creasca” .

Oarecum in alta ordine de idei , nu pot fi de acord in intregime cu afirmatia “cavalerii si domnitele - elemente niciodata specifice acestor meleaguri” . Primii colonisti germani ai locurilor (mai precis ai Tarii Barsei) au fost cavalerii teutoni . Chiar daca au zabovit doar o scurta perioda de timp , ei au initiat colonizarea sasilor .

Acuma este posibil ca regizorul manifestarilor sa fi avut in vedere teutonii , dar asta nu justifica in nici un fel si atribuirea (in sarcina acestora a) unor “jertfe de oameni vii” . Falsul este grosolan si induce perceptii cu totul mincinoase in legatura cu ziditorii cetatilor transilvane . Cu alte cuvinte , in loc sa educam comunitatea si turistii , ii inducem in eroare si-i tampim cu metoda . De ce ? Din cauza de lacomie : pentru bani !

Doua cuvinte despre (12+1) 13 . Regizorul pune in relatie “jertfa de oameni vii” cu 13 ordine de cavaleri . Dupa cum am afirmat in articol , in evul mediu singurele comunitati care ar fi practicat omorul ritual ar fi fost jidanii si satanistii . Ori , se stie ca Israel a imprastiat in lume 12 triburi cunoscute si recunoscute si unul care s-ar fi pierdut . Exista cercetatori care sustin ca al 13 lea trib ar fi khazarii , o populatie cuprinsa intr-un regat asezat intre Marea Neagra si Marea Caspica , si care a cunoscut apogeul catre anul 850 . In acea perioada khazarii au tolerat si au convietuit (in nordul regatului) cu ugrii , impreuna cu care au diseminat in Europa . Ugrii s-au asezat in Panonia si au pastrat anumite influente si "obiceiuri" khazare .

Nu dezvolt mai mult subiectul . Oricum , “regizorul Liviu Pancu fie are o cultura generala submediocra , fie se aventureaza pe gheata subtire” . Inclin spre prima ipoteza .

Florin Staicu spunea...

Inca ceva : prefer si incurajez asumarea comentariilor .