sâmbătă, 14 august 2010

Ce putem face?


articol publicat initial in Sighisoara Samizdat
Unul din articolele trecute a provocat un comentariu - marturisire , asumat sub semnatura :

“E foarte trist că am reuşit să ne distrugem oraşul în aşa hal.

Chiar dacă “sper” că într-o bună zi acest oraş va fi aşa cum îl ţin minte din copilărie, în sinea mea ştiu că acest lucru nu se va întâmpla, ci dimpotrivă: poteca pe care o urmăm momentan (de ani buni) ne îndepărtează tot mai mult de oraşul de odinioară.

Ce putem face? Marea majoritate tac şi inghit. Unii se mai documentează şi mai discută aceste probleme. Foarte puţini acţionează.

Nu, nu am acţionat până acum. Nici nu aş ştii de unde să încep. Mă doare. Câteodată sunt doar scârbit. Nu am nici timpul, nici resursele şi nici expertiza necesară pentru a putea face ceva.

Aşa că îmi rămâne doar să tac şi să înghit. Poate să strig de câteva ori. Oricum nu te ascultă nimeni dacă strigi.

Aşa că tot ce mai rămâne de făcut e să pleci.”


... Am auzit , de nenumarate ori , aceasta intrebare : ce putem face ? Ca sa vedem ce putem face , trebuie sa raspundem , mai intai , unei alte intrebari : cum am ajuns in aceasta situatie ? Raspunsul la aceasta intrebare este , intr-un singur cuvant , “progresand” . Din motive care tin de (in)utilitate , nu ma opresc asupra partii de “progres” aferent perioadei anterioare anilor ’90 . Cele petrecute in ultimii 20 de ani , insa , trebuie intelese .

Imediat dupa “revolutie” a urmat o perioada de transformari . Un sistem se dezintegra , un altul se structura . In haosul inerent au inceput sa tatoneze “intreprinzatorii” . Cativa dintre acestia (cei mai lacomi si mai abili) au inceput sa se detaseze de pluton . Concomitent , cei in cauza au inceput sa intuiasca utilitatea  grupului . La jumatatea anilor ’90 , in Sighisoara s-au structurat primele grupuri de interese . Am urmarit indeaproape procesul si i-am banuit , cu suficienta acuratete , consecintele . Am refuzat propunerea de a participa la constituirea unui asemenea grup . Urmand o cale cvasi naturala , procesul si-a incheiat prima etapa la sfarsitul anilor ’90 . Au rezultat doua grupuri , unul pendinte de PNL , celalalt de PSD . Din ambele grupuri fac parte (sau aspira si graviteaza) “oameni de afaceri” , “politicieni” , functionari publici , magistrati , s.a.m.d. . Ambele grupuri sunt structurate pe aceleasi “valori” si  urmaresc acelasi scop ultim , respectiv banul gramada . Satisfacerea acestui scop reclama , printre altele , infeudarea orasului si dispozitia nelimitata si discretionara asupra averii comunitatii .

Cu toate ca se afla in competie acerba , membri grupurilor se sprijina si se apara reciproc in raport cu orice amenintare (reala sau potentiala) exterioara . Aceasta este perspectiva corecta din care trebuie inteleasa , spre exemplu , Asociatia Turistica Sighisoara . Remarc , in treacat , ca infiintarea acestei asociatii , clar transpartinice , marcheaza incheierea celei de-a doua etape a procesului inceput in anii ’90 .

Care este legatura intre “progres” si cele doua grupuri amintite ? De determinare . Orice actiune intreprinsa de oricare membru al grupurilor este trecuta in contul “progresului” . Oricine ridica obiectii (justificate sau nu) impotriva unei asemenea actiuni devine , automat , opozant al “progresului” . Si este taxat ca atare .

Este “progresul” in acord cu nevoile generale si de durata ale comunitatii ? La limita , genereaza “progresul” vreun beneficiu , orice fel de beneficiu , pentru comunitate ? La ambele intrebari , raspunsul este , aproape invariabil , clar NU . Atunci cui profita “progresul” ? Cercetati , de exemplu , bugetul de venituri si cheltuieli al “Festivalului Medieval” si veti afla un inceput de raspuns …       
       ____________________________________________________________

 Ce putem face?

Putem incepe prin a ne delimita , public , clar si fara echivoc , de toate abuzurile comise in numele “progresului” . Inclusiv prin postarea de articole sau comentarii pe acest blog .

Putem continua prin a pretinde explicatii scrise in legatura cu orice  hotarari dubioase luate de “alesi” in numele si in contul nostru . Putem urmari sedintele Consiliului Local . Putem participa la dezbaterile publice organizate de Primaria Sighisoara . Putem infiinta (sau adera la) grupuri de initiativa .

Putem sa NE OPUNEM , individual sau organizat , “progresului” . Putem refuza minciuna . Putem pretinde ca banul public sa fie folosit in folosul general al comunitatii , nu in folosul catorva invartiti lacomi si nesimtiti . Putem incerca sa ne aparam drepturile .

Oricum , inainte de a pleca , ar trebui sa incercam sa ne ridicam in picioare …

Cu toata empatia , d-lui Andrei Eftimie .

Niciun comentariu: