joi, 2 iunie 2011

Din Cetate


Intr-una din diminetile trecute aud (fara sa vreau) o discutie purtata de doua doamne in varsta , vecine cu mine : d-na R. si d-na W. . Prima (care locuieste intr-o casa situata pe una din laturile Pietei Cetatii) i se plangea celei de-a doua despre supliciul la care este supusa in zilele in care in Piata Cetatii este amplasata scena volanta pe care se produc diversi circari . Femeia era efectiv disperata . Povestea ca la ultimul balci cu program prelungit (care s-a intamplat undeva prin 20 aprilie) a ajuns sa caute cazare la pensiunile situate mai catre marginea Cetatii ca sa se poata odihni . Evident , a cautat degeaba , deoarece toate locurile erau ocupate (asta apropos de vaicarelile operatorilor) …  Si tot acest supliciu pentru ce ? Pentru ca asa vor cei cativa lacomi care s-au instapanit peste Cetate si peste oras si care au tupeul sa ne prosteasca-n fata cu povesti despre grija lor pentru comunitate
______________________________________________________

Azi a avut loc debutul Campaniei de conştientizare „Sighişoreni pentru o cetate mai curată” , campanie initiata si promovata cu surle si trambite de Primaria Sighisoara (vezi aici) in contul “Anului European al Voluntariatului” .

Undeva catre amiaza , angajati ai Primariei au plimbat ceva saci pentru gunoi in jurul liceului Haltrich , pozand in voluntari preocupati de salubrizarea zonei . Rezultatele actiunii (tinand cont de numarul participantilor si de tam-tam-ul care a precedat-o) : mai putin decat mediocru .

Inca ceva : voluntariatul se face din proprie initiativa , in timpul liber si neretribuit . O actiune formala , dispusa de sefi in timpul programului de lucru si retribuita normal nu este voluntariat , ci pur si simplu mascarada* !

Sunt curios sa aflu cam cati bani va papa aceasta "campanie"


* mascarada = acțiune sau atitudine falsă, ipocrită; prefăcătorie, înșelătorie, farsă, festă, înscenare. Faptă menită să păcălească pe cineva. ◊ Expr. (Rar) Om de mascaradă = om de nimic; secătură. 


5 comentarii:

Cosmin spunea...

Florine, la balamucul care este in cetate, mi-as pune termopane la casa fara discutie. Altfel, o iei razna. Doamna respectiva ar trebui sa-i cheme pe cei care masoara decibelii, sa constate daca se incadreaza in limitele legale si sa isi faca cumva dreptate. Macar in propria casa ai dreptul sa stai in liniste, dar este tot mai greu nu numai in cetate ci si in alte zone ale orasului.

Florin Staicu spunea...

Cosmine , poate femeia nu are nici bani pentru termopane , nici energia necesara sa umble dupa autorizatii . In plus , atunci cand "artistii" se dezlantuie , tremura efectiv zidurile (cu tot cu eventualele termopane) !

In ceea ce-i priveste pe "cei care masoara" nivelul poluarii sonore , vin degeaba daca actiunile care polueaza inclusiv sonor sunt autorizate expres de catre Primarie . La limita , am ajunge sa ne judecam cu Primaria si tot comunitatea (adica tot noi) am plati eventualele amenzi si despagubiri .

Solutia ar fi niste edili cu un strop de bun simt . Actualii (si operatorii care-i joaca-n sfori) sunt , dupa cum putem vedea , cu totul lipsiti si de bun simt , si de respect pentru cetateni . In schimb , prezinta un tupeu de mare exceptie . Si unii , si altii ...

Cosmin spunea...

Florine, nu ma pricep la ierarhizarea legilor si a drepturilor cetatenilor, din cite inteleg, daca primaria autorizeaza ceva, se poate pune in practica, de ex. balamucul din cetate. Totusi, legal oamenii au niste drepturi. Practic, in propria ta casa nu poti sa te odihnesti, nici macar sa stai linistit pur si simplu, daca ai casa undeva in zona pietei centrale din cetate.

Florin Staicu spunea...

In cazul de fata (si numai) nu este vorba de lege , ci de faradelege , de abuz , de lipsa de bun simt si de desconsiderarea crasa a cetateanului de rand .

Edilii si sforarii ascunsi in spatele edililor conteaza pe faptul ca oamenii zisi de rand fie nu-si cunosc drepturile , fie sunt prea timorati sa si le apere , fie si una si alta . In plus , exhiba un tupeu uluitor si sunt capabili sa minta cu atata convingere incat lasa impresia ca ajung sa creada si ei ce dau pe gaura gurii ...

Cosmin spunea...

Da, asa cred si eu, se mizeaza pe nestiinta oamenilor, faptul ca "nu isi aprind paie in cap reclamind primaria" si oricum, aplicarea legii in Romania lasa de dorit.