duminică, 24 iulie 2011

In racnete si rapait de tobe , incepe ţigănia anuala , …


… in anticiparea careia vuvuzelele lacomilor s-au mobilizat si (ne) repeta , fara contenire , cat de important este “festivalul medieval” pentru oras . Inclusiv Antena 3 difuzeaza , cu o frecventa sacaitoare , o reclama stupida , din care aflam ca anul acesta atractia “festivalului” va fi … vrajitorul Merlin . Printre altele , as fi curios sa aflu ce legatura are - in opinia organizatorilor - vrajitorul Merlin cu Sighisoara . Asemenea , as fi curios sa aflu cine si mai ales cu ce bani plateste aceasta reclama .

Revin : ni se repeta , cu orice ocazie , ca “festivalul medieval” este crucial pentru oras . Ca in absenta acestuia orasul s-ar prabusi in ruina si comunitatea ar ajunge pe drumuri . Minciuna ! Comunitatea nu castiga nimic , dar absolut NIMIC de pe urma acestei adevarate țiganii . Din contra , daca facem abstractie de cei cativa lacomi care oricum sunt numai pentru ei , comunitatea pierde . Inclusiv bani .

Repet : comunitatea nu numai ca nu castiga nimic , dar subventioneaza , si direct , si indirect , castigurile catorva imbuibati . Cei care au dubii vis a vis de validitatea acestor sustineri ar face bine sa-si bage mana in buzunar dupa consumarea evenimentului si sa vada ce gasesc acolo ; in plus , daca dubiile persista , sa cerceteze bugetul de venituri si cheltuieli al “festivalului” . Asa vor vedea cine a platit pe cine si cine a castigat . Restul sunt vorbe goale si povesti de prostit prostii (vorba unui clasic in viata) .      


Ca o noutate fata de editiile anterioare , “festivalul” din acest an va dura 5 zile . Motivul acestei dilatari poate fi rezumat in doua cuvinte : lacomia operatorilor . Ce conteaza ca locuitorii Cetatii sunt nu deranjati , ci exasperati de țiganie ! Ce conteaza ca unii dintre ei , mai in varsta si mai lipsiti de putere , sunt nevoiti sa-si paraseasca casele pe toata perioada “festivalului” ! Important este ca lacomii sa-si burduseasca chimirul ! Locuitorii n-au decat sa plece sau sa crape ! Vorba arhitectului sef al municipiului (platit bine - si asta - din banii stransi cu japca inclusiv de la noi) : “cui nu-i convine , valea”


Lacomia asta excesiva manifestata tot mai fara perdea de parveniti nu-i a buna si nu-i nici normala . Mai devreme sau mai tarziu va produce consecinte . Grave … 

……

Mult timp nu am inteles motivele care au determinat actiunile comunistilor in anii ’50 . Nu am inteles de ce au fost inchisi sau executati ,  fara judecata sau cu o judecata formala , zeci si sute de mii de oameni . Nu am inteles de ce s-a considerat necesar ca intregi categorii sociale sa fie  reeducate fortat . Nu am inteles de ce asa zisele elite ale societatii (includ aici politicienii , magistratii , militarii de rang inalt , s.a.m.d.) au fost epurate de o maniera radicala . Acum inteleg pe deplin . Si nu numai ca inteleg , dar si aprob : daca elitele (lacomii) de atunci semanau celor de acum (si mai mult ca sigur semanau) , nu exista o alta cale .

Inca ceva : desi in planuri diferite , istoria este ciclica . Invariabil , oranduiri proiectate sa dureze vesnic s-au prabusit dupa un timp . In istoria contemporana asemenea cicluri dureaza , de regula , cateva decenii . Uneori mai putin . Prin urmare , chiar presupunand (prin reducere la absurd) ca omenirea nu se afla extrem de aproape de punctul haosului , si acest sistem se va duce . Numai prostii si imprudentii pot crede sau spera altceva . Si cand se va duce , pentru multi va veni intristarea (respectiv nota de plata - vorba unui fost amic) …  

7 comentarii:

Cosmin spunea...

In orice caz, comunitatea are parte de....circ si galagie, din plin. Abia astept sa se termine balamucul, azi noapte a fost horor, pe la 1,30 foc de artificii, mergeau basii de la Adi Popa , pe Vila de trepidau peretii blocului, pe strada balamuc. Cel putin in anii trecuti era un foc de artificii in ultima zi. Acum zilnic, desi, "este criza" si nu sunt bani. Mai este o chestie, ce legatura are focul de artificii din fiecare noapte cu festivalul medieval? Intrebare retorica, desigur.

Florin Staicu spunea...

Apropos de "este criza si nu sunt bani" : am aflat alaltaieri din cea mai autorizata sursa ca Asociatia Turistica Sighisoara , in calitate de organizator al "festivalului" , a fost "sponsorizata" de comunitate , prin bunavointa consilierilor , cu nu mai putin de 900.000.000 lei vechi .
In plus , la strungile incropite ad-hoc la intrarile in Cetate stau turistii la coada ca la pomana . Diferenta e ca aici nu primesc , ci lasa . Nu mult : 10 lei/zi/cap de vizitator .
Abia astept sa vad bugetul de venituri si cheltuieli ...

Cat despre "circ si galagie" , eu ce sa mai zic ? Operatorii-organizatori sunt preocupati , ca intotdeauna , exclusiv de umplerea buzunarelor proprii . Drepturile altora nu conteaza ...

...

Sunt decis sa chem organizatorii in judecata pentru lezarea drepturilor si intereselor mele legitime . In acest scop , am si facut deja primele demersuri premergatoare ... Ramane sa vad cum se dezvolta lucrurile , fiindca am observat ceva retineri - ca sa zic asa - la cei cativa politisti chemati sa constate la fata locului anumite incalcari ale legii comise de organizatorii "festivalului" (evident , prin prepusi) .

Cosmin spunea...

Florine, nu as vrea sa fiu, mai ales in perioada aceasta, in pielea celor care locuiesc in cetate.
Primaria a "donat" o suma importanta de bani, sunt curios cit recupereaza din ei. Normal ar fi sa-i recupereze pe toti.
Referitor la judecata, nu te baza pe marturia sau declaratiile politailor. M-as mira sa colaboreze.

Florin Staicu spunea...

Tinand cont de toate circumstantele , "donatia" nu este mare , ci nesimtit de mare . Colac peste pupaza , la "donatie" se adauga veniturile din vanzarile de bilete acces in Cetate , veniturile din inchiriat domeniul public , s.a.m.d. . Toti acesti bani sunt la dispozitia Asociatiei Turistice Sighisoara . Si ghici cam inspre ce buzunare sunt dirijati , direct sau pe ocolite , o parte substantiala din acestia ? Repet : abia astept sa vad bugetul de venituri si cheltuieli al "festivalului" ...

In ceea ce priveste ultimul tau sfat , sa stii ca din principiu nu ma bazez in nici un fel pe absolut nimeni , cu exceptia sotiei si a baiatului meu .
In cazul particular insa , va fi destul de dificil (daca nu cumva chiar riscant de-a dreptul) pentru agentii care au fost la fata locului sa "uite" sau sa escamoteze faptele : era prea multa lume in zona si in proximitate .

Oricum , ramane sa vad cum evolueaza lucrurile ; functie de asta , voi vedea exact ce , cand si cum voi face .

Cosmin spunea...

Problema afacerilor cu bani publici este una nationala, daca aici se dicuta despre aproape un miliard de lei vechi, la alte niveluri se discuta despre milioane de Euro. Si te miri ca nu sunt bani. Cineva spunea ca "daca am muncii cit japonezii am avea bani". Sa fim seriosi, poti sa lucrezi in disperare daca banii sunt furati si prost administrati.

Florin Staicu spunea...

Adevarat . Dar daca este o problema nationala nu inseamna ca trebuie sa ne resemnam si sa o acceptam ca pe o fatalitate . In opinia mea , toti cei care intelegem aceasta situatie ar trebui sa incercam , prin toate mijloacele , sa i ne opunem . Sa nu ne mai lasam furati .

In plus , pentru o comunitate saraca , 1 miliard inseamna prea mult . De ce sa acceptam mutarea acestor bani in buzunarele unora care oricum au mai mult decat au nevoie si mult mai mult decat merita ?

Cosmin spunea...

Florine, sunt de acord cu ceea ce spui. Problema este ca toate minarelile se fac....cu acte in regula. Nimeni nu se lasa descpperit. O ruda de-a mea, un avocat, a spus ca a vazut dosare de coruptie in care nici nu visa ca acuzatul in cauza va scapa. Si totusi, a scapat. Pentru ca in foarte mare masura si instantele de judecata sunt corupte, de aici pornesc toate relele si pe asta se bazeaza tot sistemul.