miercuri, 27 iulie 2011

Trocul politic si denaturarea istoriei locale (II)


Sub numarul 14.488/III/26.07.2011 , am primit raspuns la solicitarea cu numarul 14.488/14.07.2011 (vezi aici) . In rezumat , raspunsul este acesta : “nu exista o HCL privind acordarea denumirii respectivului parc (asa numitul Parc Petofi , n.m.) , aceasta urmand a fi emisa la finalizarea lucrarilor de amenajare” . Absolut remarcabil cinismul* raspunsului !



Lasand la o parte , deocamdata , consecintele pe termen lung ale "promisiunii onorate" de primarul Danesan (vezi aici) , ma opresc asupra unui amanunt prozaic : “respectivul parc” a fost botezat abuziv Petofi cu incalcarea a cel putin patru texte de lege :

1. art. 2 al. 1 din OG 63/2002 (aprobata prin Legea 48/2003) , care prevede ca "atribuirea sau schimbul de denumire se face de către Consiliul Local prin hotărâre pentru: parcuri, piețe, cartiere, străzi , precum și obiective și instituții de interes local aflate în subordinea lor" .

2. art. 3 al. 1 din OG 63/2002 (aprobata prin Legea 48/2003) , care prevede ca “proiectele de hotărâri ale consiliilor locale, având ca obiect atribuirea ca denumire a unor nume de personalități ori evenimente istorice, politice, culturale sau de orice altă natură ori schimbarea unor astfel de denumiri, vor putea fi adoptate numai după ce au fost analizate și avizate de comisia de atribuire de denumiri județeană" .

3. art. 5 al. 1 din OG 63/2002 (aprobata prin Legea 48/2003) , care prevede ca “solicitarea avizului în cazurile prevăzute la art.3 alin.1 este obligatorie" .

4. art. 38 lit. u) din Legea 215/2001 republicata (Consiliul Local  “atribuie sau schimba, in conditiile legii, denumiri de strazi, de piete si de obiective de interes public local”) .

Iata si persoanele care si-au insusit , prin semnatura , documente oficiale care fac trimitere la un parc care , inclusiv legal , nu exista : primarul Danesan Ioan Dorin si arhitectul sef Velicu Ioan .


Fata de cele aratate , in perioada urmatoare voi depune o plangere penala indreptata impotriva celor doi faptuitori sub aspectul savarsirii infractiunii de fals intelectual , uz de fals si abuz in serviciu contra intereselor persoanelor .  

.....

Nota : Manopera ilustrata mai sus - respectiv botezarea (in sensul peiorativ al termenului) parcului Cetatii - este un soi de politica a faptului implinit . Un soi pervers , insa . Insidios** . Lipsit de orice urma de onoare .  

Iata cum merg lucrurile : profitand de lipsa de interes sau de interesul ilegitim , de neatentia sau (in unele cazuri) chiar de incompetenta consilierilor , initiatorul strecoara pe șest (asta mi se pare cel mai potrivit termen) , in anumite documente supuse dezbaterii consiliului , una sau mai multe prevederi aparent benigne si aparent lipsite de importanta . Ulterior , cand prevederea incepe sa produca efecte observabile si devine evident si pentru neatenti ca nu este deloc benigna si nici lipsita de importanta , initiatorul , daca este interpelat , se da lovit si scoate la vedere documentele (devenite intre timp hotarari) care contin prevederea .   

Concret , in cazul de fata se pare ca exista o HCL 65/31.04.2011 (vezi aici) care prevede aprobarea amenajarii unui asa zis “Parc Petofi Sandor” , parc care , inclusiv de drept , nu exista . De ce am scris “se pare ca” ? Studiati graficul sedintelor CL Sighisoara din 2011 : veti constata ca in 31.04.2011 nu a avut loc nici o sedinta . Sedintele CL Sighisoara din luna aprilie 2011 au  avut loc in 18 si in 28 .

Oricum , chiar presupunand ca exista o asemenea HCL , este , fara dubii , nula de plin drept . Prin urmare , nu inlatura in nici un fel raspunderea - inclusiv raspunderea penala - initiatorului(-lor) .  


* CÍNIC, -Ă, cinici, -ce, adj. 1. (Despre oameni; adesea substantivat) Care dă pe față, cu sânge rece, fapte sau gânduri condamnabile, care calcă, fără sfială, regulile moralei, de conviețuire socială și de bună-cuviință; (despre manifestări ale oamenilor) care trădează, exprimă asemenea atitudini. (…) (sursa : DEX ‘98)

** INSIDIÓS, -OÁSĂ, insidioși, -oase, adj. Care caută să înșele; viclean, perfid, șiret. (…) Care apare pe nesimțite, fără manifestări vizibile. (…) (sursa : DEX ‘98)

Niciun comentariu: