miercuri, 29 august 2012

Arhitectul sef Velicu , șmenuitorul monumentelor istorice sighisorene (II)



Nu sunt inca sigur daca gresesc sau nu , dar am senzatia ca in chestiunea renovarii Salii Sander am atins un nerv . Iata de ce afirm asta :

Cu adresa 16.918/14.08.2012 (vezi aici) , am solicitat raspuns la un numar de patru intrebari privind demolarea/renovarea Salii Sander . In 24.08.2012 (deci , cu o promptitudine neobisnuita) , l-am si primit , punctual si la obiect , fapt de natura sa-mi retina a priori atentia . Mai jos raspunsul si autorizatia de construire :



Primul aspect interesant este continut de punctul 2 al raspunsului , respectiv faptul ca "imobilul situat in str. Turnului nr. 1 (sala Sander) nu este monument istoric" . Mi se pare cu totul bizar faptul că imobilul situat la baza Turnului cu Ceas nu este monument istoric si voi verifica cu atentie daca afirmatia este adevarata si daca da , de ce si de cand . Pana una-alta , insa , imobilul de afla cu certitudine intr-un sit istoric , sit istoric aflat pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO , fapt de natura sa ridice oricum serioase semne de intrebare in legatura cu legalitatea demolarii unui corp de cladire .

A doua chestiune interesanta este formularea raspunsului de la punctul 3 ; cel care a intocmit adresa a refuzat sa foloseasca termenul "demolat" , desi , dupa cum puteti observa mai jos , renovarea este precedata de demolare :



A treia si ultima chestiune este oarecum circumstantiala : sunt prevenit ca un grup de persoane din Primarie si din Seviciile Publice pendinte de aceasta intentioneaza sa-mi inchida (cu sprijinul colegilor bugetari de prin alte organe) microintreprinderea . Poate le-o i-au inainte si o inchid eu ... Asa voi avea timp sa ma ocup 10 ore pe zi / 6 zile pe saptamana numai de escrocheriile 'mnealor .

Cu toate ca subiectul Sander nu era unul de prioritate , acum a devenit .
...

Ca sa inchei intr-un ton ceva mai vesel , am aflat cum il cheama pe angajatul Politiei Locale care , mai zilele trecute , taia frunza la caini in Piata Cetatii si ma intreba (destul de agasat) pe mine ce sa faca cu soferii care incalcau legea sub chiar nasul dumnealui : Nerisanu Dorian , fost militar si fost angajat al Primariei lovit de restructurare (ultimele doua informatii neverificate inca din mai multe surse) . Iata si de unde i-am aflat numele :

Sursa clipului aici .

Lasand gluma la o parte , am aflat ca vajnicul aparator al legii dormea in timpul programului fiindca ar fi fost in stare de ebrietate , fapt deosebit de grav si care ar trebui sanctionat cu desfacerea imediata a contractului de munca . 


 
P.S.  Apropo de demolari de monumente istorice si asa , de aducere aminte , doua fotografii si trei intrebari pentru cunoscatori :



1. Unde este situat imobilul din imaginea din stanga ?

2. In ce an au fost facute fotografiile ?

3. Ce nume cunoscute apar pe panoul informativ din imaginea din dreapta ?

Pentru cei care reusesc sa raspunda corect la toate trei intrebarile , ofer ca premiu o inghetata . Buna .




UPDATE :    
  


.

6 comentarii:

Groza Tudor spunea...

1. Pensiunea Burg Hostel **
2. Probabil in primii ani dupa "Revolutie"
3. IBZ

Legat de Sala Sander care "nu e monument istoric" ma intreb daca Monumentul Skariatin (scos si el de pe lista monumentelor istorice) e un precedent pentru planul diabolic al unor intelepti locali de scoatere a Cetatii Medievale din patrimoniul UNESCO.

Poze cu Sala Sander am postat si eu, cu ceva vreme in urma, pe pagina de Facebook Sighisoara Contemporana.

Anonim spunea...

se scrie Sala Sander sau Sander-Saal.
Zander inseamna salau(peste) in limba germana.

cu drag
Phoenix

Florin Staicu spunea...

1. Actualul Burg Hostel . Pe amplasamentul gropanului era o cladire veche , folosita pana prin 1975 drept grajd .
2. Octombrie - noiembrie 2002 .
3. Si IBZ , dar eu am avut in vedere un nume de persoana . La un moment dat , voi publica o imagine marita si clara a respectivului panou .
...
M-am interesat - putin si in fuga - de Sala Sander : ar fi fost ridicata undeva intre anii 1925-1930 . Cand voi avea timpul si dispozitia necesare , voi aprofunda documentarea si voi reveni .
...
In ceea ce-i priveste pe cei pe care-i numiti cu o ironie inspirata "intelepti locali" , nu cred ca se deranjeaza cu asemenea manopere elaborate . Din cate-i vad eu , merg la plezneala si la rupere , fara sa le pese prea mult de nimeni si de nimic .
...
Nu frecventez Facebook si similare .
...
Mai sus adaug un document emanat de Primaria Sighisoara in anul 2002 . Precizez ca am purtat pe tema demolarii in discutie o corespondenta ampla si cu Primaria Sighisoara , si cu Ministerul Culturii , si cu Directia Judeteana pentru Cultura , Culte si Patrimoniu Cultural National Mures . Daca si cand voi considera oportun , le voi publica .

Florin Staicu spunea...

Cu toate ca nu era cazul sa va deranjati sa-mi traduceti cuvantul Zander , va multumesc ca mi-ati semnalat greseala . Desi sunt atent la ce si cum scriu , uneori mi se intampla sa gresesc .

Acuma , ca am epuizat formalismele si politeturile , cateva intrebari si o remarca :

- Asta este tot ce ati retinut din articolul de mai sus ? Greseala ? Altceva nu va intereseaza ? Alte comentarii nu aveti de facut ?

- Phoenix este un pseudonim care l-am mai intalnit , recent , pe undeva ... Nu sunteti amabil sa-mi scrieti cum va numiti ? Nu de alta , dar as vrea sa am o siguranta rezonabila ca nu sunteti alter ego-ul cuiva ... Evident , nu voi publica numele d-vs. real daca nu doriti .

- Am citit si citesc nenumarate bloguri si publicatii . In general , pot afirma ca nu exista text publicat care sa depaseasca anumite dimensiuni si care sa nu contina greseli gramaticale , de topica sau de semantica . Unele chiar abunda . Revenind la cazul nostru particular , mi-am amintit unde v-am intalnit pseudonimul , dar parca acolo nu erati preocupat sa vanati greseli , desi ati fi avut de unde ... Oare de ce ?

Nu tin neaparat sa-mi raspundeti la nici una din intrebari , dar , daca va hotarati sa o faceti , semnati-va , va rog , cu nume si prenume .

Anonim spunea...

Nu am intentionat sa "vanez" greseli,
dar m-am gandit ca daca tot se mutileaza cladirea, cel putin numele ei sa ramana corect in amintirea noastra.
Apreciez mult articolele dvs.
Cine taie copaci in cetate, nu se va da inapoi sa darame si ziduri. Sa fim fericiti ca nu se toarna asfalt in cetate.
Pseudonimul meu este acelasi de ani de zile.

cu drag
Phoenix (Michael Thalmann)

http://daniel-thalmann.blogspot.de/

PS:eu nu cred ca este important numele,las la aprecierea dvs. daca publicati numele sau nu.

Florin Staicu spunea...

@ Phoenix
Apreciez si raspunsul , si faptul ca v-ati declinat identitatea . Fiindca nu v-ati exprimat acordul explicit , nu voi publica comentariul .
Cele bune,
florin staicu