sâmbătă, 25 august 2012

O scurta revista a presei




Pe nesimtite , Germania reunificata a inceput sa se transforme . O fi bine ? O fi rau ?...  
...

Germania se pregateste pentru o "situatie exceptionala de amploare catastrofala" : "Curtea Constituţională  din Germania (au , si ei , Curtea lor , n.m.) a autorizat folosirea armatei pe teritoriul naţional, împotriva unor eventuale ameninţări teroriste*.

Până acum, armata avea doar misiuni de apărare naţională, iar menţinerea siguranţei interne revenea exclusiv forţelor de poliţie.

Curtea Constituţională a precizat că armata nu va acţiona pe teritoriul ţării decât "în situaţii excepţionale de amploare catastrofală**".

Militarii nu vor putea, în niciun caz, să intervină împotriva unor manifestanţi".   (articol preluat , partial , de aici)


"Naşa Merkel, şefa Mafiei" :  "Cartea "Naşa”, a publicistei Gertrud Höhler, lansată pe piaţa germană joi, aduce cele mai puternice critici de până acum la adresa cramponării de putere a cancelarului german Angela Merkel. Scrisă de o membră a propriului partid conservator al lui Merkel, o descrie pe aceasta drept un pericol la adresa democraţiei în Germania, o personalitate care face ca puterile Parlamentului să se reducă şi promovează valori de esenţă est-germană pe care mulţi dintre occidentali nu le pricep." (...)

"Cartea lui Höhler are o dedicaţie "pentru toţi cei care îşi muşcă încă limba” ". (articol preluat , partial , de aici



UPDATE 26 august :

"Berlinul cere un nou tratat pentru Uniunea Europeană" (aici) : "Cancelarul german Angela Merkel reclamă un nou tratat al Uniunii Europene şi încearcă să îşi convingă partenerii în acest sens, potrivit ediţiei de luni a săptămânalului Der Spiegel, relatează AFP." (Unul din parteneri este convins deja , n.m. ...)


       * "Amenintari teroriste" este o sintagma periculos de laxa ; ca sa citez aproximativ o butada plina de miez , "teroristii unora , eroii altora" ...

** Sintagma "situaţii excepţionale de amploare catastrofală" la momentul si in contextul dat e de natura sa-mi zbarleasca parul de pe ceafa .

4 comentarii:

razvan coltea spunea...

Am citit si eu stirea cu cartea.Nu trebuie uitat ca Angela a trait o buna perioada a vietii in RDG, o tara posesoare a unei STASI extrem de eficienta.Nu se poate afirma ca distinsa doamna a avut relatii cu STASI dar in subconstient probabil ca a pastrat unele mentalitati RDG-iste.O sa vedem daca va trece de alegeri si ce se mai intampla prin Germania.

Florin Staicu spunea...

Stiut fiind ca a avut ca loc de munca un Institut aflat in subordinea directa a Academiei RDG si tinand cont de faptul ca , citez din memorie , "a avut o activitate politica intensa" , mi se pare exclus sa nu fi avut relatii cu STASI .
De ce natura au fost aceste relatii , asta-i alta chestiune ...

razvan coltea spunea...

Atunci se pune fireasca intrebare:nemtii cum de au ales-o cancelar?De ce au acceptat-o popularii din vestul Germaniei ca lider?

Florin Staicu spunea...

Asta-i frumusetea democratiei parlamentare , ca sa parafrazez un clasic in viata : cetateanul traieste cu impresia ca alege , desi o fac altii in locul lui .

Concret si foarte pe scurt , in ierarhia de partid se avanseaza dupa reguli stricte , majoritatea oculte . Partidul vine si-ti spune "asta-i candidatul meu , alege-l sau nu" . Intr-o democratie "asezata" , ai doi , maxim trei candidati . Indiferent care din ei iese , alegerea n-am facut-o noi .