luni, 1 octombrie 2012

Mârlanul de eRomania*



Dupa cum concluzionam la subsolul articolului anterior** , proportia retardatilor in eRomania este sensibil egala cu cea din Romania reala . Adica covarsitoare . Si cum un necaz nu vine niciodata singur , retardatul de eRomania , exact ca omologul lui din Romania reala , este si marlan .

Ca o prima caracteristica , marlanul de eRomania se manifesta sub pseudonim . Cum identitatea lui reala este , in majoritatea cazurilor , prea marunta ca sa-i incapa eul hipertrofiat , marlanul de eRomania si-o leapada si-si croieste una virtuala , anonima . Anonimatul ii vine marlanului de eRomania ca o manusa : dosit in spatele pseudonimului , marlanul nu risca nimic si se simte mare , puternic si curajos . Adica exact ceea ce NU este in realitate . Senzatiile astea il ametesc si-l fac rau de sta sa  rupa lantu' ...

Ca nimic sa nu-l mai stanjeneasca , marlanul de eRomania se leapada si de reguli . Si de cele impuse de buna cuviinta , si de cele pe care e construita gramatica limbii romane , si de cele dictate de bunul simt . Eliberat si de aceste constrangeri , marlanul de eRomania se trage de bracinare cu toata lumea , o face pe desteptu' , provoaca , injura , jigneste , ameninta , incepe fraza cu litera mica , foloseste abrevieri in loc de cuvinte , foloseste cuvinte in sensuri improprii , tranteste virgula intre subiect si predicat , schingiuieste topica , s.a.m.d. .

Cand se angajeaza intr-o polemica (si pentru asta pare ca s-a dedublat) , marlanul de eRomania nu are opinii argumentate si nu pune intrebari . In virtutea vastelor cunostinte adunate de pe chaturi si de prin ziare , marlanul de eRomania face procese de intentie si emite sentinte irecurabile . Chiar daca contrazice evidenta si se contrazice si pe sine intr-o singura fraza , marlanul de eRomania traieste plenar impresia adevarului absolut .

Marlanul de eRomania nu tine cont de fapte si este imun la argumentele preopinentului . Daca i se atrage atentia ca este nepoliticos sau/si este contrazis , marlanul de eRomania devine violent si recurge la injuratura . Cand i se raspunde simetric , marlanul de eRomania face recurs la lege si la regulile pe care el insusi le ignora .

Marlanul de eRomania are idei putine si fixe dar pretinde ca e doctor in orice , de la "mecanica jocului" la gramatica limbii romane . Desi evidentele il contrazic flagrant , marlanul de eRomania nu se da batut . El pretinde . Si cand nu pretinde injura . Si cand nu injura emite sentinte .

Marlanul de eRomania crede cu tarie in forta numarului . Spirit gregar , se simte in siguranta numai in interiorul turmei . Pentru el , orice aberatie repetata in cor bate adevarul . A contrazice o asemenea convingere colectiva este un act de adevarat sacrilegiu , care atrage dupa sine o ploaie de invective .

In fine , marlanul de eRomania este lipsit de orice urma de bun simt . Chiar daca incerci sa inchei politicos un dialog pe care l-ai angajat intr-un moment de ratacire , marlanul de eRomania refuza . Ii repugna politetea si tine mortis sa jigneasca si sa injure .

Din toate aceste motive si din multe altele , a angaja un dialog cu marlanul de eRomania este o greseala . Ca orice marlan , si marlanul de eRomania intelege si respecta doar forta bruta . Atata timp cat nu poti sau nu vrei sa folosesti un asemenea argument , marlanul de eRomania trebuie evitat .
...

Acesta este articolul de final al publicatiei mele* (NU este vorba de aceasta publicatie) . Chiar nu am ce cauta intr-o asemenea tovarasie ... Evident , nu voi raspunde nici unui comentariu . Nu ma pot abtine insa sa nu fac un mic comentariu in avans : cei care se vor recunoaste cel mai bine in randurile mele vor tipa cel tare ...

Inca o data , regret sincer ca nu pot purta un dialog nemijlocit cu cativa dintre cei care s-au manifestat (si se vor manifesta) pe aceasta pagina . 


* Am scris acest articol pentru un alt site , cu acces conditionat . Dupa ce l-am publicat , am realizat ca este de interes general si acopera bine si alte situatii decat cea avuta initial in vedere , asa ca am hotarat sa il republic si aici .
** Si acest articol a fost publicat pe site-ul amintit . 
... 

2 comentarii:

teodolit spunea...

Nu o sa mai scrieti pe blog sau ce? Nu se prea intelege finalitatea actiunii emarlanului.

Florin Staicu spunea...

Dupa cum am precizat in nota de subsol , articolul l-am scris pentru un alt site , fara nici o legatura cu acest blog .

Ca sa va raspund la intrebare , aceasta publicatie merge inainte .