luni, 29 aprilie 2013

"Că oricine cere ia ; şi cel ce caută găseşte , (…)" …Cu o oarecare intarziere , iau cunostinta de cuvantarea consilierului local PDL Oprean pe marginea ultimei mele note adresate Consiliului Local (vezi aici) , asa cum a fost ea redata in procesul-verbal al sedintei din 28 martie a.c. , proces-verbal publicat pe site-ul Primariei . Iata textul : 

“La punctul patru se dă cuvântul domnişoarei Anca Fleşariu, secretarul municipiului, pentru a prezenta Petiţia nr. 16/18.03.2013, prin care d-l Staicu Florin face precizări cu referire la discuţiile avute pe marginea punctului nr. 3 al ordinii de zi a şedinţei Consiliului local din data de 28.02.2013.
Se trece la discuţii:
Domnul Oprean Petru doreşte să îi adreseze o întrebare domnişoarei secretar şi o roagă să-i răspundă cu „da” sau „nu” la întrebare. A citit petiţia domnului Staicu. Profesia dânsului este aceea de medic şi vrea să îi ceară scuze în mod public domnului Staicu pentru că i-a produs un disconfort, îşi dă seama că este vina dânsului şi şi-o asumă. Revine cu întrebarea pe care doreşte să i-o pună domnişoarei secretar şi o întreabă dacă consideră că, în calitatea dânsei de mandatar, trebuie să pună pe ordinea de zi această scrisoare, pe care consideră că a citit-o şi care este un pamflet care i-a fost adresat, dacă consideră că din punct de vedere juridic al Consiliului local, că este de actualitate să procedeze aşa? Familia domnului Staicu, care ştie de această problemă, şi-a cerut scuze şi s-a disociat de acţiunea dânsului. Prin natura profesiei dânsului, i-a făcut mult bine familiei domnului Staicu.
Domnişoara secretar arată că în momentul în care se înregistrează o petiţie adresată Consiliului local, trebuie să o prezinte. Dacă domnii consilieri însă hotărăsc altceva, va ţine cont de dorinţa acestora (d-soara secretar este in eroare : d-nii consilieri nu pot hotara in contra legii , n.m.) .
Domnul Oprean Petru arată că este un pamflet, care nu are legătură cu problemele oraşului.
Domnişoara secretar arată că executivul trebuie să prezinte în şedinţă petiţiile adresate Consiliului local. Pe viitor, dacă domnii consilieri hotărăsc altfel, nici nu se vor mai introduce pe ordinea de zi.
Continuând dialogul început, domnul Oprean Petru arată că, de exmplu,  este o petiţie de bun simţ, cea depusă de sătenii din Hetiur, care este susţinută de argumente. Roagă să-i fie transmise domnului Staicu scuzele dânsului.
Domnişoara secretar arată că, probabil domnul Staicu va cere caseta sau procesul-verbal şi atunci îşi va da seama că problema s-a rezolvat amiabil.”

Fata de afirmatiile si alegatiile politicianului Oprean , fac , deocamdata , urmatoarele observatii :

1. Politicianul Oprean se dovedeste incapabil sa produca argumente valide . In schimb , fara nici o legatura cu propunerea pe care am inaintat-o Consiliului Local , gaseste de cuviinta sa aduca in discutie familia mea . Asta va costa .
Am retinut si injuria insinuata cu mult curaj in finalul cuvantarii .

2. Politicianul Oprean refuza sau este incapabil sa inteleaga ca dreptul la petitie este un drept constitutional (vezi art. 51 din Constitutia Romaniei) care nu poate fi cenzurat , anulat sau pus in discutie nici de functionarii publici , nici de alesii locali . Acestia sunt pur si simplu obligati sa raspunda tuturor petitiilor care le sunt adresate . Instigarea unui functionar public la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor este fapta prevazuta si pedepsita de legea penala . 

3. Politicianul Oprean dovedeste inca o data ca nu are proprietatea termenilor : confunda starea de disconfort cu scârba , repulsia , aversiunea si familia cu clanul .

4. Nu accept scuzele ipocrite prezentate cu o ironie prost disimulata si le apreciez drept ceea ce sunt : sudalme insistent repetate . 

5. Alegatia “familia domnului Staicu, care ştie de această problemă, şi-a cerut scuze şi s-a disociat de acţiunea dânsului” este o minciuna nerusinata rostita cu scopul evident de a ma discredita . Subliniez formularea : nu o ruda prin alianta de a saptea spiță , nu un membru al familiei si nici macar o parte a familiei , ci “familia d-lui Staicu” .

Prin definitie , familia inseamna sotul , sotia si descendentii acestora . Intr-o acceptiune mai larga , in familie pot fi inclusi , in unele cazuri , ascendentii sotului/sotiei si fratii/surorile acestora . In cazul dat , banuiesc ca prin “familia domnului Staicu” politicianul Oprean l-ar fi putut avea in vedere pe Ben Mehedin , soţul unei verisoare a mele , cu care m-am vazut , in treacat si absolut conjunctural , de cinci sau de sase ori in ultimii zece ani .

7. Cu la fel de multa nesimtire , numitul Oprean mai sustine ca “Prin natura profesiei dânsului, i-a făcut mult bine familiei domnului Staicu.” . Minciuna sfruntata . In fapt , ca urmare a unui aranjament* intervenit strict intre familia amintitului Ben Mehedin si dumnealui , a internat , acum doisprezece ani , o bunica a mea (a noastra) in spitalul al carui director era (este ?) . Pe durata spitalizarii (care nu a depasit trei sau patru saptamani , daca imi aduc bine aminte) , bunica mea a cazut (in conditii neclarificate pana acum) , si-a fracturat soldul si , la scurt timp , a murit

Zilele astea voi cere inregistrarea sedintei . Daca cele cuprinse in procesul-verbal din care am citat sunt exacte , probabil voi initia o actiune in justitie impotriva numitului Oprean . Asta pentru inceput …


* Aranjamentul respectiv mi-a fost adus la cunostinta post-factum , nu a avut acordul meu si nu m-a favorizat/ajutat in absolut nici un fel . Judecand dupa fapte , nu i-a folosit nici bunicii mele .  
 .

Niciun comentariu: