miercuri, 10 aprilie 2013

Revista presei



Intr-un manual de istorie alternativa “a secuilor” destinat copiilor maghiari din clasele a VI-a si a VII-a , manual editat de Ministerul Invatamantului pe bani publici , romanii sunt prezentati drept slugile secuilor : “Potrivit acestui manual aprobat de Ministerul Educaţiei de la Bucureşti, românii au venit ca slugi (sau iobagi) ca să îi servească pe secui şi aici şi-au găsit un cămin prosper.”

In acelasi manual , romanii sunt calificati drept invadatori , talhari (jefuitori) si criminali .

Conform numitului Vanyolos Ştefan Albert, inspectorul de istorie de la ISJ Harghita , manualul este “un material extrem de util, ceva nou, un spirit nou, care arată obiectiv viaţa cotidiană a oamenilor de aici. Este o carte despre istoria locală, care prezintă istoria ca atare, nu e nicio abatere de la adevărul istoric, am spus asta şi îmi asum răspunderea pentru această carte ideatic şi ca metodologie şi respectare a legislaţiei“ . Acelasi este de parere ca lucrarea “nu lezează nici demnitatea umană, nici pe cea a românilor şi este în consens cu legislaţia română şi europeană“, iar criticile aduse ei “sunt mai degrabă de natură politică“.

Am citit si replica unui istoric maghiar (desi numele d-lui indica alta filiatie)  , care , in esenta , sustine ca ne-am inflamat inutil , “neintelegerea” plecand , ca de obicei , de la traducerea inexacta si tendentioasa a anumitor cuvinte .

Articolul integral il gasiti aici .

“Vicepremierul ungar Zsolt Semjen, responsabil de Politicile pentru comunităţile maghiare din străinătate (al Ungariei , n.m.) , a declarat (în cursul unei conferinţe pe tema "autodeterminării" desfăşurată la Budapesta) că etnicii maghiari care trăiesc în comunităţi largi trebuie sa primeasca autonomie teritorială.”

Am gasit un blog remarcabil : “Regasirea frumosului pierdut” . Sub motto-ul “E multă frumusete în lume , dar oamenii orbi nu o văd. (…)” , cateva traduceri din articolele lui Wendell Berry , “Natiunea in viziunea lui D. Gusti” , despre “barbaria defrișării teilor și castanilor din centrul Iașiului” (Mircea Platon: “Primari fără umbră”) , o scrisoare deschisă (“Mai suntem vrednici de un muzeu naţional?”) , “Mitul euro-peşterii: prea mult popor pană de elită” , “Regionalizarea. Graba strică treaba/ România, republica FMI/ Delegitimarea românescului/ Accesul direct al intereselor straine la resurse” (Radu Baltasiu) , despre statul român “invitat în sala de așteptare” si despre viclenia minciunii (Ilie Badescu) , “Eu nu mă spăl de poporul meu” (N. Stanescu) s.a.m.d. .
.

2 comentarii:

razvan coltea spunea...

Oare romanii maronii cu motz ce perere au??

Florin Staicu spunea...

Astora le pute numai nationalismul romanesc . Sovinismul altora li se pare in firea lucrurilor si ii umple de admirație , de incantare si de respect .

Pe de alta parte , parerea lor enerveaza dar nu conteaza . Cand lucrurile vor degenara (si vor degenera) , aceste jigodii lașe vor fi primele care vor da bir cu fugiții sau , mai rau , vor trece fațiș si cu totul de partea neprietenilor ...

Cunosc mai bine decat mi-aș fi dorit tipul : tari in clanța , rai de rup lanțul (de dupa gard) , se inmoaie ca fularu' cum dau de o amenintare perceputa ca fiind reala . Dupa ce amenințarea trece , redevin zmei cu spume la gura . Ulterior invoca pretexte care mai de care mai penibile in incercarea de a-si justifica lașitatea și micimea sufleteasca . Ca sunt mici . Mici , mici ...