vineri, 10 mai 2013

Aplaudacii



Desi sunt un nostalgic al perioadei socialiste , perioada pe care o apreciez drept de departe cea mai fasta din istoria poporului roman , nu-mi lipseau de loc aplaudacii .

Pentru cei care nu au cum sa stie sau au uitat , aplaudacii erau acea categorie de indivizi dresati sa bata din palme la semnalul vatafului politic . In majoritatea lor saracuti cu duhu’ , fara opinii personale si fara caracter (dar dornici de parvenire) , aplaudacii pupau fundurile ierarhic superioare si supralicitau toate idioteniile si excesele ideologice debitate de politruci .

Ei au fost una din principalele cauze pentru care socialismul romanesc a avut parcursul pe care l-a avut si tot ei au fost primii care , imediat dupa asa zisa revolutie , au devenit capitalisti de cumetrie si anticomunisti feroce .     
...

Zilele astea au fost zilele aplaudacilor . Si “Ziua Europei” , si “Ziua monarhiei” .

Din multimea pupincuristilor care si-au dat in stamba la greu am ales doua exemple : primarul Oprescu si pastorul-realizator Gâdea .

La o sindrofie inchinata Europei , Oprescu afirma ca "românii au o dublă sărbătoare: este ziua când România s-a proclamat naţiune de sine stătătoare şi stat independent , la 9 mai 1877, şi, în acelaşi timp, este ziua aniversară a marii familii a României - Europa" , considerand aceasta coincidenta drept "un semn (…) ceresc, pe care providenţa l-a stabilit" . Chiar asa ? "Familia Romaniei - Europa" ? "Semn ceresc" ? Sa nu vomiti ?

Oare cum califica oportunistul Oprescu , sa zicem acum 30 de ani , o alta coincidenta istorica cu adevarat semnificativa , respectiv infiintarea P.C.R. ?

Pe un alt palier , o alta jigodie cu un comportament din ce in ce mai gretos - ma refer la realizatorul si directorul de antena Gâdea - a dat un spectacol de zile mari . Exhiband o fixatie graitoare pentru “cel (cea) mai mare” , acest clovn agramat si cu vadite dificultati in exprimare devine din ce in ce mai penibil . Iata ce baiguia din fata Casei Poporului (devenita , prin simpla vointa a alesilor , a Parlamentului) :

“Este o coincidenţă fericită (Ziua Independenţei României - n.r.) cu Ziua Europei, are o conotaţie directă pentru noi, pentru că putem să fim şi suntem europeni. Românii sunt europeni de mâna întâi".

Ce parere aveti despre "coincidenta cu conotatie directa" ? Si daca noi suntem “europeni de mâna întâi” , oare care or fi europenii de mana a doua si-a treia ? 

Mi-e sila . Din ce in ce mai sila .

7 comentarii:

razvan coltea spunea...

Nu i-am vazut producandu-se. Si mie imi estre scarba de cat de multa "iubire" au fata de Europa.Minunata coincidenta ca in ziua in care am devenit independenti si coana Europa a decis ca e ziua ei.Pentru Oprescu nu am nici un fel de stima iar pe Gadea il consider un cabotin al presei romanesti in general si al Antenei in particular.Singura lui calitate este ca a moderat, la comanda,emisiuni antibasiste.

Florin Staicu spunea...

N-ai pierdut nimic .
Astia nu se iubesc decat pe ei si tradeaza orice , oricand si pe oricine daca le-o cere interesul de moment .
Cu asa sustinatori , orice cauza e a priori condamnata .

razvan coltea spunea...

In ce priveste afirmatia cu "europeni de mana intai" se poate vedea la greu, zi de zi, pe toate posturile occidentale cat de apreciati suntem si cat de iubiti.Poate daca o sa injuram birjareste minunata europa o sa fim un pic mai respectati.Dar asa vor mictiona pe noi cu si mai mult sarg, cu bolta si cu jet.
PS.Nu am vazut rostul steagului albastru cu stelutze facut" cadou" europei de tampitzii de la Antena.

Florin Staicu spunea...

Inainte de toate , ar trebui definit exact intelesul termenului european , termen care are o semnificatie indecent de variabila , functie de context si de natiunea careia i se aplica .

Nu cred ca injuratura ar fi alternativa la pupincurismul oportunistilor .

Probabil ca alternativa ideala ar fi inlaturarea imediata din toate pozitiile de decizie a tuturor celor dispusi sa se prostitueze si sa tradeze , inlocuirea lor cu oameni demni si adoptarea in relatiile cu "partenerii" europeni (si nu numai) a regulii reciprocitatii , regula pe care as rezuma-o , foarte pe scurt , in urmatoarea fraza : imi scuipi in blid , iti dau in cap .

O pozitie corecta si demna in raport cu "partenerii" externi a avut Nicolae Ceausescu . Spre nefericirea unora dintre noi , am inteles acest lucru prea tarziu .

O pozitie incredibil de demna are si Orban . Ii urmaresc cu tot mai mult interes evolutia .

P.S. Nu i-as baga pe toti cei de la Antena in aceeasi oala . Spre exemplu , desi se complace de o maniera degradanta , nu cred ca Badea agreeaza circul pastorului-realizator si director pe deasupra .

Rostul steagului ? O mostra de prostituare intelectuala cu efect garantat contrar celui scontat .

razvan coltea spunea...

Am glumit cu injuratura. Sunt de acord cu regula reciprocitatii, singura care iti poate asigura demnitatea.Ceausescu a avut o pozitie demna dar(am mai discutat asta) a si avut parte de un tratament, atunci cand s-au copt conditiile, pe masura pozitiei sale.O rafala de gloante. Il urmaresc si eu cu mult interes pe Orban si sunt foarte curios cum se va incheia acest episod de fronda.
Badea e un tip destept.Nasol ca in jurul banului se invart toate pe acest pamant si nu se poate baga mana-n foc ca n-o s-o comita si el vreodata precum amicul Ciutacu. In rest, sefu-i sef si fara lenjerie intima pe el.Basca varanul.

Florin Staicu spunea...

Doua consideratii despre sfarsitul lui Ceausescu :

- a fost asasinat pentru ca a incurcat si ar ar fi incurcat , in continuare , planurile sforarilor planetari ;
- in fata mortii a dat dovada de un curaj si de o demnitate exceptionale .

Orban pare ca reprezinta o defectiune grava a sistemului , defectiune pur si simplu ilogica .

Desi am o slabiciune deosebita pentru Badea , ma surprinde neplacut faptul ca gireaza , tacit , o gramada de mizerii si de inconsecvente comise de mai toti cei cu care este , nolens volens , asociat . Daca cumva o face pentru a-si prezerva venitul , nu este diferit de restul .

razvan coltea spunea...

Aceiasi convingere o am si eu.A fost singurul asasinat dintre toti liderii comunisti ceea ce denota ca i-a incurcat rau de tot.Dar a murit cu demnitate.Probabil ca peste un numar de ani faptele lui vor fi judecate altfel.Tu sti ce ii reprosej lui asa ca nu mai reiau.
Orban este tolerat deocamdata.Ramane de vazut cu ce scop.In momentul in care o sa se puna de-a curmezisul unor interese inalte o sa fie inlaturat.
Badea este un tip pe care-l apreciez.Dar nu m-ar mira sa aiba si el tendinte de mercenar precum Ciutacu si, de altfel, toti ceilalti din presa.In momentul in care incepi sa castigi bani multi, sa-ti permiti case, masini scumpe si multe altele , este destul de greu sa dai cu piciorul acestui stil de viata mai ales ca sistemul are destule parghii la indemana ca sa-ti puna leucoplast pe gura daca deraiezi.Un exemplu clasic deja este CTP-ul care si-a muiat tonul antibasist odata ce Gandul a trecut in parohia lui Sarbu si a devenit un simplu senior editor.