miercuri, 25 august 2010

O scurta aducere aminte


Stiut fiind faptul ca alegatorul (bizonul , cum il dezmiarda senatorul Basa) are memoria deosebit de scurta cand vine vorba de alesi si ca averile care depasesc o anumita dimensiune confera posesorului un fel de onorabilitate (de cele mai multe ori aparenta si cu totul nejustificata) , m-am gandit ca n-ar strica , din cand in cand , cate o scurta aducere aminte .  
Am hotarat sa incep cu rememorarea anumitor aspecte legate de parcursul d-lui Burlacu , consilier municipal PNL si sef  Asociatia Turistica Sighisoara . Motivul alegerii ? In principal , cumulul calitatilor amintite .
________________________________________________________
De cativa ani , pe strada Spitalului (actualmente Z. Boiu) se inalta o mandrete de hotel , hotel aflat in proprietatea consilierului municipal PNL si sef ATS Burlacu . Acest hotel si parcarea (devenita ciudat de) generoasa care il margineste au fost edificate pe un teren care a apartinut comunitatii . Felul in care acest teren a trecut din proprietatea comunitatii in proprietatea consilierului municipal PNL si sef ATS Burlacu a facut obiectul unor controverse care au culminat cu implicarea Corpului de Control al Prefectului si demisia d-lui Burlacu din functia de consilier municipal PNL .   
Ca sa evit subiectivismul , trec la documente . Incep cu un extras din procesul verbal al sedintei CL Sighisoara din 24 aprilie 2002 :

Deci asa : nu conteaza “daca a schimbat destinatia” si nu conteaza daca in loc de casa de locuit iese “hotel sau casa de toleranta” . Conteaza doar ca asa vrea dumnealui si ca “il priveste” exclusiv cum dispune de proprietatea comunitatii .
Mai departe . In data de 22 mai 2002 , Corpul de Control al Prefectului trimite catre DGFP Mures concluziile la care a ajuns in urma cercetarilor intreprinse :

Negru pe alb : șurubării , mânării , “interpretari eronate” ale legilor , incalcarea contractelor , contraventii , s.a.m.d. , toate avand drept rezultat "trecerea" unui teren din proprietatea comunitatii in proprietate d-lui consilier PNL si (actualmente si) sef ATS .
Propunerea inspectorului : trimiterea notei la DGFP Mures pentru “finalizarea actului de control” . Adica spalat pe maini ca Pilat din Pont . De ce ? Nota ar fi trebuit trimisa si catre Politie si Parchet , date fiind suspiciunile de incalcare ale legii penale , respectiv fals in acte oficiale , uz de fals si fals in declaratii (vezi Contractul de Concesiune nr. 5/10.129/02.12.99 si cererea - declaratie presupus olografa) :
           Suspiciunea de fals ...                       ... si confirmarea suspiciunii .

                       Doua documente olografe atribuite aceleasi persoane ...
Mentiune : in afara de raspunderea penala , falsificarea unui act atrage dupa sine nulitatea acestuia .
Cum s-a incheiat toata tarasenia , vedem cu ochiu’ liber : “omul de afaceri” este bine-mersi , hotelul merge , parcarea e plina non stop (apropos de parcare , nu stiu de ce am impresia ca s-a dilatat mult peste limitele “proprietatii” initiale) , s.a.m.d. .
Inchei reproducand o fraza de tinut minte atribuita “omului de afaceri” (vezi procesul verbal al sedintei CL Sighisoara din 24 aprilie 2002) : “o data (odata , n.m.) se va trage linie si fiecare va trebui sa dea socoteala pentru faptele sale !” ...  


P.S. Ca tot aminteam de onorabilitate si de aducere aminte  ...  


Din confesiunea batranei doamne intelegem multe . Inclusiv cat respect are "omul de afaceri" pentru dreptul si proprietatea altora ... 

5 comentarii:

Tibor Hartel spunea...

Ca si in natura, individul exista intr-un context (social, comunitar, de mediu etc.). Care il limiteaza sau nu. Daca nu il limiteaza, individul se manifesta. Fara sa ii pese de consecintzele manifestarilor lui. Vezi speciile invazive. Nu e vina lor ca, comunitatea nativa nu ii poate controla. Este "fix" problema comunitatii native (de plante...)... Ceea ce pe el (spacia) il intereseaza: cresterea (infinita a...) fitnessului.
Tibi

Florin Staicu spunea...

In context , tipul acesta de analogie poate fi plastic (ilustrativ) , cu o conditie : exprimarea sa fie exacta .

In cazul concret , doua observatii :

- aproape orice comunitate contine indivizi tarati . Lipsa limitelor , respectiv tendinta nenaturala de a creste neincetat , este o tara . Si nu orice fel de tara , ci una care pune in pericol nu numai individul , ci si comunitatea .

- in mod normal , o comunitate sanatoasa contine suficienti anticorpi pentru a corecta manifestarile taratilor . Din nefericire , comunitatile in care traim sunt (in masuri diferite) bolnave cronic si , prin urmare , incapabile sa secrete suficienti anticorpi . Mergand pe aceasta logica si fortand putin analogia , concluzionez : fie comunitatea va reusi sa se mobilizeze si sa invinga boala , fie va sfarsi prin a fi invinsa de boala .

Tibor Hartel spunea...

Cred ca nu ne contrazicem doar ne complementam. Nu am nimic de comentat la aspectul nr. 2 pentru ca sunt de acord. Exista intr-adevar aceste doua optiuni. Ar merita poate analizata mai in detaliu concluzia ta (nu in sensul de a fi contrazisa, ci pentru a constientiza mai bine, de exemplu, incapacitatea unui grup de oameni).

Referitor la punctul 1: sunt de acord. Insa acestor "specii invazive" nu le pasa de fapt.

Anonim spunea...

Curiosul: Mă bucur sincer de revenirea lui Florin Staicu pe firmamnetul atâtor afaceri veroase ce bântuie protipendada scăpătată din sighişoara. Să sperăm că ne vom unii eforturile şi vom putea încerca să spargem câte un furuncul purulent aflat în plin abces văzând dihonia răului cum se întinde ca o pecingine peste frumosul burg medieval. Încrengătura şmenarilor este atât de mare şi atât de înrădăcinată încât numai cu dinamita DNA-ului se mai poate curăţa societatea. Succes Florine şi sper din suflet că oameni catine, să înceapă dintr-o pornire de frondă şi nesupunere civică, să-şi ridice fruntea din ţărâna mocirlită arătându-i cu degetul pe cei înhăitaţi în atâtea afaceri murdare unde banul public, jaful, hoţia şi luatul cu japca sunt ridicate la rang de virtute.

Florin Staicu spunea...

In primul rand , as aprecia in mod deosebit asumarea comentariilor prin semnatura verificabila .

In al doilea rand , increderea mea in DNA - si in general in justitie - este nula . Zero barat . Asemenea si in oricare alte institutii de stat .

In al treilea rand , motivele pentru care imi prapadesc timpul cu tot felul de indivizi cu care nu am nimic - dar NIMIC - in comun , le-am aratat in primele randuri publicate pe acest blog .
Prin urmare , apreciati gresit cum ca as fi animat de "o pornire de fronda" .

In al patrulea rand , nu stiu ce efect vor avea indemnurile mele asupra unor altor "oameni ca mine" , dar va asigur ca personal nu am tinut "fruntea in tarana mocirlita" niciodata .

Una peste alta , inclin sa cred ca sunteti de buna credinta , asa ca sunteti binevenit , in conditiile aratate in primul rand .

Toate cele bune .