duminică, 5 decembrie 2010

Si minciuna-i vorba ...


Intr-un interval de nici o luna de zile , primesc , succesiv , doua adrese  , ambele semnate de Ioan Dorin Danasan (primar) si Gheorghe Huma (secretar) si ambele avand acelasi subiect , respectiv pendinte de chestiunea “Hotel Sighisoara” .

In prima adresa (avand nr. 21.895/28.10.10) sunt informat ca “din verificarile facute am constatat faptul ca , (?! , n.m.) solicitarile dvs. de informatii si copii dupa documente de interes public - existente in arhiva institutiei - au fost onorate conform Legii nr. 544/2001” (punctuatia si topica originale) .


In cea de-a doua adresa (avand nr. 23.01/VI/25.11.10) , semnatarii se razgandesc si-mi comunica ca “ni s-a adus la cunostinta ca toate informatiile solicititate si documentele existente in arhiva institutiei …” .  


Sesizati diferenta dintre “din verificarile facute” si “ni s-a adus la cunostinta” ? Nu este o diferenta formala , ci una de fond . Trec peste intrebarea de ce (raspunsul este evident) si trec si peste faptul ca afirmatiile se exclud reciproc si ma opresc la alte doua intrebari , ambele adresate semnatarilor :

- "Ni s-a adus la cunostinta" de catre cine ? Cumva de catre responsabila cu difuzarea ?
- Nu realizati cat de ridicoli deveniti incercand sa escamotati adevarul ? Nu realizati ca va expuneti din ce in ce mai serios ?  

Ca lucrurile sa nu ramana in coada de peste , am depus alte doua adrese . In una din ele solicit - inca o data si cat se poate de explicit -  strict copii dupa devizele in baza carora se sustine ca s-ar fi ingropat cca. 700.000 USD in imobilul situat in str. Scolii nr. 4-6 . Daca cumva exact aceste documente s-au evaporat din “arhiva institutiei” , institutia are o problema . Una mare de tot .

 _______________________________________________________

In alta ordine de idei , voi adresa “institutiei” , in una din zilele urmatoare , inca o intrebare : ce s-a intamplat cu arborii de pe versantii Cetatii , arbori toaletati fara mila de la colet , in ultimele cateva luni ? Discutam de cateva sute de metri cub de lemn esenta tare calitatea I si II . Tradus in limbaj curent , discutam despre o suma care , foarte probabil , depaseste lejer 50.000 euro …   

3 comentarii:

Anonim spunea...

Aztazi traim intr-o dezinformare totala, la toate nivelele. Chiar discutam cu un bun prieten la un vin fiert zilele acestea, ca parca noi, "astia" din aceast spatziu european suntem asi in a castra cuvintele de sensul lor real. Si de valoarea lor simbolica. Ma refer de la Imnul Romaniei - pe care inca o consider ceva exceptional de adevarat si bine scris, cu intelepciune, pana la cuvinte ca demintate, valoare, responsabilitate...de ce nu conservare, "binele societatii" etc.etc.

Toate acestea au devenit niste cuvinte fara sens. Ori nu este totuna daca cuvinte ca "bere", "veceu", isi pierd "valoarea" sau cuvinte cu valori simbolice vitale. Cuvantul "lege" nu este exceptie din pacate, si nici cuvantul "avocat", "medic", "profesor"...

Daca RO este praf - este praf partzial si pentru ca a reusit ci o consecventza uluitoare sa castreze valoarea acestor cuvinte. Oamenii nu mai au de ce sa se agate, pentru a fi catusi de putzin optimisti.

Nu vad niciun semn referitor la eventualele incercari de a umple aceste cuvinte extrem de vitale pentru un popor, cu sens adevarat.

Mi-a placut extrem de mult analiza cuvantului "privare", "privat".

Cu respect,
Tibi Hartel

Florin Staicu spunea...

Tibi , eu as formula altfel prima ta afirmatie , respectiv “astazi ne complacem intr-o dezinformare totala , la toate nivelele” . Fiindca cei mai multi dintre noi asta fac : se complac . E mai facil sa asculti Radio Zu sau sa te uiti la ProTv decat sa deschizi o carte ; e mai distractiv sa bati campii pe Mess sau pe Hi5 decat sa incerci sa reflectezi . Asta inseamna alegere . Si ca orice alegere , si asta aduce dupa sine consecinte . Una dintre aceste consecinte este pierderea sensului real al cuvintelor . Lipsind cuvintele de sens , ne pervertim gandirea . Consecintele acestei pervertiri se vad cu ochiul liber .

Acuma vulgul nu a avut niciodata proprietatea exacta a cuvintelor . Necazul este ca in zilele noastre majoritatea celor care se presupune ca fac parte din elita intelectuala au o proprietate foarte aproximativa asupra (prea) multor termeni . Cum pot gandi (daca si atunci cand gandesc) cu claritate si cu exactitate asemenea lideri (inclusiv de opinie) ?

Desprinderea de radacini (renuntarea la traditii , pervertirea limbii materne , dispretul pentru cultura si pentru spiritul propriei natiuni , indiferenta fata de locul natal , cosmopolitismul* , emigrarea) nu inseamna modernitate , emancipare , progres , libertate , deschidere , s.a.m.d. . Desprinderea de radacini inseamna , pur si simplu , moarte .

P.S. Cosmopolitismul , in pofida opiniei generale , nu este apanajul modernitatii . A fost consemnat pentru prima data in perioada de decadere a Greciei Antice . Si romanii au avut parte de el , in exact aceeasi conjunctura . S.a.m.d. .

In plus , daca stau sa ma gandesc bine , inclusiv mitul Turnului Babel (Bab-El inseamna Poarta zeilor in limba akkadiana - precursoarea aramaicii) are un inteles (de fapt unul din intelesuri) asupra caruia ar trebui reflectat .

Florin Staicu spunea...

Si daca ma gandesc si mai bine , nu pot sa nu-mi aduc aminte de "La inceput a fost Cuvantul ..."