joi, 14 iulie 2011

Trocul politic si denaturarea istoriei locale


La unii dintre noi , totul este negociabil in vederea vanzarii : si demnitatea , si tara , si neamul , si trecutul , si inaintasii , si urmasii … Totul , dar absolut totul , pentru un deziderat porcesc : sa ne fie , cu orice pret , acum si aici , bine . Tot mai bine . 


Aflu , nu de mult , ca parcul situat intre biserica romano-catolica si Turnul Cizmarilor a fost botezat Sandor Petofi . Cum stiu precis ca Petofi nu a avut nici in clin , nici in maneca cu Cetatea Sighisorii , incerc sa aflu cine , cand , cum si mai ales de ce a botezat parcul amintit cu numele poetului national al maghiarilor .

O scurta cautare si dau peste un interviu acordat de primarele Danesan ziarului judetean Zi de Zi , in 15 dec. 2010 (vezi aici) . Asa aflu ca “Parcul Petofi Sandor” este o “promisiune onorată de Dorin Dăneşan” . Promisiunea a fost facuta la o data si in niste imprejurari neprecizate “reprezentanţilor comunităţii maghiare din Consiliul Local” , ca semn de recunoastere “a contributiei valoroase a acestei etnii la cultura locala” . In plus , primarele Danesan afirma ca “doreşte să redea credincioşilor romano-catolici (…) un spaţiu de linişte în care se pot reculege după slujbe”.

Raman interzis ! Recunoasterea “contributiei valoroase a acestei etnii la cultura locala” ? Si cu sasii cum ramane ? Ca si acestia au avut o “contributie valoroasa la cultura locala” (ba chiar incomparabil mai valoroasa decat contributia oricarei alte etnii) si nu au parcuri numite dupa cei care au pus bazele si au construit nu numai cultura locala , dar si Cetatea si asezarea in sine …

Si chiar asa ? “… spaţiu de linişte în care se pot reculege după slujbe ...” ? Pai de ce sa nu se reculeaga in timpul slujbelor ? Ce spatiu este mai potrivit pentru reculegerea unui adevarat credincios decat biserica ? 

Prin urmare , cele doua pretexte nu se sustin nici macar formal . Altul trebuie sa fie motivul pentru care primarele Danesan face , cu atata larghete , cadouri “acestei etnii” , la insistentele legitime ale reprezentanţilor ei din Consiliul Local . 

       De ce or fi legitime dorintele acestor reprezentanti , primarele nu ne mai spune . Si nu ne spune nici de ce intelege sa puna umarul la denaturarea istoriei asezarii prin schimbarea/falsificarea toponimiei locurilor . Oare chiar nu realizeaza consecintele pe termen lung ale acestui tip de actiune ? Sau poate le intelege si nu-i pasa : vinde sa-i fie lui bine !

Si toate astea in conditiile in care , spre exemplu , “trei tineri din Miercurea Ciuc propun schimbarea denumirii strazii Mihai Eminescu (in strada Attila , n.m.) pentru ca poetul a fost hungarofob si xenofob” . Mai mult decat atat , respectivii tineri au strans si au depus la Registratura Primariei din Miercurea Ciuc semnaturile a nu mai putin de 1900 (una mie noua sute) de cetateni romani de etnie maghiara care le sprijina sustinerile si  initiativa (vezi aici) .

Deocamdata ma abtin sa calific initiativa primarului Danesan . Observ insa ca nu este nici singura de acest gen* si , prin urmare , nici intamplatoare .

Ca sa-mi clarific toate detaliile chestiunii , am adresat doua solicitari Primariei Sighisoara . Prima solicitare a primit , din motive care tin fie de neglijenta , fie de incompetenta , fie de rea credinta , un raspuns absolut  nesatisfacator . A doua solicitare este consecinta acestui raspuns . Cand voi afla cine , cand , cum si de ce a botezat parcul in discutie , voi reveni asupra subiectului . 

Pana atunci , ca fapt divers , un amanunt mai putin cunoscut : pana in anii ’50 , pe actualul amplasament al parcului era (conform d-lui prof. Nagy) un cimitir …

...

Precizare :  Nu sunt sovin . Mai mult decat atat , detest sovinismul , in special sovinismul arogant si agresiv . In acelasi timp , accept si admir nationalismul luminat si de bun-simt indiferent de etnia in care se manifesta .  Respect pe oricine ma respecta si merita sa fie respectat . Nu-mi place insa cand cineva , indiferent cine si de ce , ma insulta tinandu-ma de prost . In plus , detest profund renegatii si tradatorii de orice fel .  

...


* Vezi placa memoriala a episcopului-martir Apor Vilmos , placa amplasata pe cladirea Primariei Sighisoara in 4 nov. 2007 , placa permanent si ostentativ impodobita cu cocarde tricolore maghiare . Stiti care sunt meritele fata de  asezare , respectiv fata de comunitate , ale acestui martir ? In fine , aveti idee de ce este considerat de catre co-etnicii sai martir ?  

2 comentarii:

Adela Topriceanu Themo - profesoara spunea...

Domnule Staicu, sunt o persoana in virsta de 87 de ani si confirm ca ceea ce spuneti Dvs in acest articol este adevarat. In acest parc era cimitirul bisericii si in timpul tineretii mele existau pietre funerare de-a lungul zidului cetatii, care au disparut nu se stie unde si cind. In privinta numelui pe care vor unii sa-l dea acestui parc, gasesc ca este o aberatie totala. Sighisoara era o cetate saseasca precum si celelalte cetati din Transilvania.

Florin Staicu spunea...

Va multumesc pentru confirmare si pentru faptul ca ati ales sa luati , sub semnatura , atitudine .