marți, 2 iulie 2013

"Diaspora evreiască a orchestrat manifestațiile din Turcia"...



(articol preluat din Cotidianul)


"Vicepremierul turc Besir Atalay a acuzat "diaspora evreiască" de organizarea şi participarea la manifestaţiile contra regimului islamo-conservator, informează presa turcă, potrivit MEDIAFAX.

"Incidentele din parcul Gezi (Istanbul) (...) au fost orchestrate de către diaspora evreiască, activă în acest domeniu", a declarat Atalay, citat de cotidianul Hürriyet.
Atalay a acuzat, de asemenea, presa internaţională şi "forţele străine", fără a le nominaliza, că au participat la "destabilizarea" Turciei în timpul revoltei care a durat trei săptămâni.
"Turcia nu mai este ceea ce a fost înainte", a adăugat vicepremierul, "toată este lumea este la curent cu ceea ce se întâmplă".
În ultimele săptămâni, premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a subliniat responsabilitatea unui "lobby financiar" care ar fi profitat de pe urma protestelor din Turcia, o ţară în curs de dezvoltare şi o destinaţie importantă pentru capitalurile străine. Peste 2,5 milioane de persoane au manifestat în 80 de oraşe ale ţării timp de trei săptămâni, începând cu 31 mai, potrivit poliţiei.
Declaraţiile vicepremieruilui turc nu reprezintă o noutate. Încă din urmă cu mai bine de o săptămâna, presa de orientare pro-guvernamentală a emis teoria că în spatele protestelor din piaţă Taksim şi din marile oraşe turceşti se află mâna lobby-ului evreiesc şi al neoconservatorilor americani.
Având în vedere că miza politică pe care joacă acum premierul Erdogan este un referedum constituțional care ar transforma țara într-o republică prezidențială, cu Erdogan președinte începând cu 2015, nu este exclusă implicarea unor forte externe care să încerce eliminarea unui asemenea scenariu, ce ar duce către o islamizare cel putin moderată a Turciei seculare. Erdogan are nevoie de voturile populației kurde pentru a trece constituția, acesta fiind călcâiul lui Ahile al strategiei sale.
Ar fi vorba despre American Enterprise Institute, un think tank neoconservator, din care fac parte foarte mulţi oficiali din aripa dura a administraţiei George W. Bush. ’’Se pare că a avut loc o întâlnire între mai multe cadre universitare şi outsideri de ai noştri şi aceşti evrei (nu toţi, dar mulţi dintre participanţii la întâlnire erau evrei) şi împreună au planificat totul’’, a scris chiar site-ul AEI, rezumând acuzaţiile din presă turcă.
Presă turcă a menționat că la întâlnire au participat foşti oficiali guvernamentali americani, inclusiv fostul consilier pentru securitate naţională Elliot Abrams, fostul ambasador american John Bolton, editorul Weekley Standard, William Kristol, şi fostul secretar de al Apărării, Donald Rumsfeld. Întrebat despre presupusă să implicare, Kristol a răspuns sarcastic: ’’AEI şi AIPAC sunt organizaţii vizibile. Adevărată forţă motrice este PNAC (Project for the New American Century)’’, o organizaţie acum dispărută.
Aceeaşi presă pro-guvernamentală arată că oficiali evrei şi neoconservatori asociaţi la American Israel Public Affairs Council (cel mai important lobby evreiesc din SUA) sunt implicați în această presupusă conspiraţie, lansată în secret, la o întâlnire din luna februarie.
’’Întâlnirea a avut loc la sediul AEI, care îşi desfăşoară activitatea cu sprijinul AIPACT, scrie ziarul Yeni Safak. ’’Revolta din Istanbul a fost simulată pe 12 februarie, cu scopul de a scoate în stradă populaţia apolitică.’’
Conducerea AEI a dezminţit informaţiile, considerându-le ridicole. ’’Sunt declaraţii care arată cum s-a scufundat Turcia sub guvernarea Erdogan, atât timp cât ziarele sale susţin teoria conspiraţiei, pe care o citesc că pe o addenda la Protocoalele Înţelepţilor Sionului’’, spune Danielle Pletka, vicepreşedinta AEI. ’’De altfel, Protocoalele se pot găsi liber peste tot în Turcia şi nu ar trebui să fim surprinşi’’, mai spune Pletka.”

Alte trei articole care clarifica cauzele “protestelor” din Turcia :

.

Niciun comentariu: